x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Creierul şi colesterolul bun

Creierul şi colesterolul bun

de Georgeta Licsandru    |    08 Iul 2008   •   00:00
Creierul şi colesterolul bun

DIETĂ ● Peştele şi ouăle previn tulburările de memorie
Colesterolul bun protejează memoria. Aceasta este concluzia unui recent studiu efectuat la Universitatea din Londra. 



DIETĂ ● Peştele şi ouăle previn tulburările de memorie
Colesterolul bun protejează memoria. Aceasta este concluzia unui recent studiu efectuat la Universitatea din Londra.  

Colesterolul total este format din două fracţiuni: HDL colesterol – cu densitate înaltă sau colesterolul bun care distruge depozitele de grăsimi de pe vasele de sînge; LDL colesterol – cu densitate joasă sau colesterolul rău, periculos pentru sănătate fiindcă determină depunerea grăsimilor pe vase. Nivelul colesterolului total nu trebuie să depăşească 190 mg/dl. Colesterolul rău trebuie să fie sub 115 mg/dl, iar colesterolul bun – peste 40 mg/dl.

STUDIU. Dr Archana Singh-Manoux, cercetător la Universitatea din Londra, a descoperit că menţinerea unui nivel normal al colesterolului bun (HDL) ajută la protejarea memoriei. Pentru a ajunge la această concluzie, dr Singh-Manoux a evaluat memoria a 3.673 de funcţionari cu vîrsta de 55 de ani. Pe parcursul celor 5 ani de studiu, participanţilor le-a fost măsurat periodic nivelul colesterolului bun. Astfel, autorul studiului a aflat că funcţionarii cărora le-a scăzut constant colesterolul bun aveau cu 61% mai multe riscuri de a suferi tulburări de memorie decît cei cu niveluri normale ale HDL colesterolului. La 60 de ani, participanţii cu niveluri scăzute ale colesterolului bun aveau deja pierderi de memorie în proporţie de 53%.

Ce legătură există între colesterol şi memorie? Potrivit dr Archana Singh-Manoux, colesterolul bun împiedică depunerea la nivelul creierului a unor proteine specifice bolii Alzheimer – principala cauză a tulburărilor de memorie.

SURSE. Cele mai bune alimente care stimulează producerea de colesterol bun sînt peştele şi ouăle. Datorită conţinutului ridicat de acizi graşi omega 3, peştele oceanic (somon, ton, cod, hering, macrou) ne asigură menţinerea funcţiilor cognitive. Cu o condiţie: să mîncăm peşte de 3-4 ori pe săptămînă. Ouăle, alimente complexe şi echilibrate nutriţional, contribuie de asemenea la protejarea creierului. Acest lucru se datorează lecitinei, care menţine sănătatea celulelor nervoase şi împiedică depunerea de grăsimi pe artere. Dar nu trebuie să mîncăm mai mult de 3-4 ouă săptămînal.

×
Subiecte în articol: colesterolul alimentaţie sănătoasă