Cum te asiguri că „scânteia” de la începutul relaţiei va continua să ardă pe măsură ce relaţia evoluează?
Profesorul de psihologie, Gurit Birnbaum şi echipa ei au efectuat mai multe experimente în scopul de a determina condiţiile optime pentru un sex satisfăcător. Rezultatele cercetării au fost publicate într-o revistă, sub titlul „Legături strânse: Importanţa receptivităţii partenerului în apetitul sexual”.
3 dintre experimente le vom detalia mai jos
1. Primul experiment a fost aplicat pe 153 de cupluri. Acestea au fost instruite să poarte conversaţii timp de 10 minute online, cu partenerul, fie că era vorba de ceva pozitiv sau negativ. Cu toate că aceştia credeau că discută cu persoana iubită, de fapt, vorbeau cu un cercetător care avea răspunsurile pregătite, care variau de la reacţii empatice şi foarte receptive („Îmi pare rău că trebuie să treci prin asta”), până la tăcere totală.
După discuţia respectivă, participanţii aveau de completat un formular prin care indicau dacă şi cum au simţit că partenerii sunt receptivi la ei. În cadrul unui alt formular aplicat imediat după experiment, oamenii trebuiau să spună cât de mult ar vrea să întreţină relaţii intime cu partenerii.
În mod surprinzător, interesul bărbaţilor pentru sex era constant, indiferent de nivelul de reacție arătat. De cealaltă parte, femeile au simţit o dorinţă mai mare în timpul interacţiunii cu un partener receptiv şi dornic să o asculte, faţă de o persoană rece şi tăcută.
2. În cadrul celui de-al doilea experiment, 178 de cupluri heterosexuale au fost puse faţă în faţă, şi, la fel ca în cadrul primului experiment, au povestit despre lucrurile bune sau rele, care li se întâmplă în fiecare zi.
De data aceasta, atât bărbații, cât și femeile au simţit o atracție sexuală față de partenerul lor, dar numai atunci când au vorbit despre experiențele pozitive de viață. Cercetătorii au şi o explicaţie pentru asta: „E puţin probabil ca amintirile negative să facă partenerul să fie dorit, de vreme ce el se concentrează pe punctele slabe şi pe factorii de stres”.
3. Pentru experimentul final, 100 de cupluri au fost puse să completeze un jurnal zilnic, timp de şase săptămâni. Nopţile erau subiectul acestor jurnale, care urmăreau calitatea relaţiilor, bazate pe cât de special au fost trataţi, cât de speciali s-au simţit şi cât de receptivi au fost partenerii.
După şase săptămâni, şi femeile, cât şi bărbaţii au spus că se simt speciali când partenerii le oferă atenţie, dar femeile au pus mai mult accent pe acest aspect. Fiind receptiv la nevoile partenerului este o modalitate promițătoare de a instala și menține starea de fericire în timp, scrie indy100.com.
Concluziile: cele trei studii au arătat practic acelaşi lucru: fă-ţi partenerul să se simtă special, fii atent la nevoile lui şi preţuieşte-l. Astea sunt ingredientele de care ai nevoie pentru relaţia ta pe termen lung.
Citeşte şi Cercetătorii au demontat unul dintre cele mai mari mituri despre sex
Antrenament în cuplu. Arătați bine și petreceți timp împreună