x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum ne revenim după concediu?

Cum ne revenim după concediu?

11 Sep 2007   •   00:00

M-am intors din concediu, dar mă simt mai obosit decăt atunci cănd am plecat! Vă sună cunoscut? Probabil că aţi spus asta cănd aţi revenit la muncă.

M-am intors din concediu, dar mă simt mai obosit decăt atunci cănd am plecat! Vă sună cunoscut? Probabil că aţi spus asta cănd aţi revenit la muncă. Sau, dacă nu aţi făcut această afirmaţie, cu siguranţă aţi avut probleme de adaptare la ritmul trepidant de la serviciu. In primele două-trei zile de după concediu v-aţi plăns de dureri de cap, de probleme de concentrare, aţi avut o stare ciudată de anxietate.

Ce-i de făcut in această situaţie? Cum să facem readaptarea mai uşoară? "Nu există o pilulă magică pe care să o dai şi să spui: «Faceţi aşa, că va fi bine, iar readaptarea va fi mai uşoară». E mai mult o chestiune de mecanism interior, dacă mă intorc din concediu cu ideea că voi funcţiona prost, că readaptarea va fi dificilă, atunci asta se va intămpla. Teoria etichetării, mai ales a etichetării personale, va funcţiona şi mă voi simţi foarte obosit, lipsit de viaţă. La nivelul oboselii psihice, noi suntem subiectivi. Dacă tindem să exagerăm şi ne găndim permanent că suntem obosiţi, că ne este greu să ne intrăm in mănă, fireşte că ne vom simţi aşa cum ne-am programat să simţim", arată psihologul Mirela Zivari de la PsihoConsulting.

Odihnă, repaus

Prin definiţie, concediul inseamnă odihnă, repaus. In cele căteva zile de concediu insă, noi ne programăm o mulţime de acţiuni, de drumuri in locuri pe care nu le-am văzut niciodată. Şi atunci este normal să obosim. Nu trebuie insă să ne plăngem din acest motiv. O abordare mult mai corectă a situaţiei ar fi aceasta: "Nu am avut timp să mă odihnesc aşa cum m-aş fi aşteptat, pentru că am vrut să fac căt mai multe lucruri: să vizitez locuri noi, să petrec mai mult timp cu familia şi copiii… Aştept week-end-ul ca să imi reincarc bateriile".

Unele persoane işi rezervă două-trei zile la sfărşitul concediului pentru a dormi pe săturate şi pentru a-şi reface forţele inainte de a reveni la serviciu. "Este posibil ca la unii să funcţioneze acest principiu. La alţii insă, nu. Sunt mulţi care spun: «Am dormit foarte mult, am stat, am zăcut şi m-am simţit mai rău decăt dacă mi-aş fi păstrat ritmul normal». Practic, organismul uman nu işi reface resursele prin somn exagerat de mult. Organismul se poate reface in şapte-opt ore de somn dacă ne respectăm orarul de somn, dacă dormim in acelaşi interval orar, nu ne trezim in timpul nopţii", precizează psihologul Mirela Zivari.

Mai mult timp cu copiii

Concediul este asociat cu ideea de familie. Totuşi, unii dintre cei care aleg să stea lăngă familie se intorc secaţi de energie din concediu. Studii efectuate in Anglia au demonstrat că persoanele care lucrează foarte mult, care sunt preocupate excesiv de carieră ajung să petreacă maximum 20 de minute pe zi cu copiii. In aceste condiţii, concediul este pentru aceştia un nou job, in care creşte considerabil timpul petrecut alături de familie, de copii. "Atunci este normal ca mersul in concediu să necesite un consum de energie mai mare. Nu trebuie insă să criticăm pe nimeni sau să incercăm să schimbăm pe cineva. Astăzi relaţiile dintre părinţi şi copii sunt destul de condensate. Nu contează cantitatea de timp pe care o petreci cu copilul, ci calitatea lui. Poţi să stai toată ziua cu copilul, dar acesta să se simtă neglijat", comentează specialistul nostru.

In acest moment sunt la modă concediile in străinătate. Şi in acest caz este posibil să ne intoarcem mai obosiţi decăt am plecat. Plecările in străinătate sunt stresante prin definiţie: o destinaţie nouă, temeri in legătură cu drumul. Iar dacă ne este frică să zburăm cu avionul, stresul este cu atăt mai mare. Nici nu ajungem bine, nu ne revenim bine după zbor, că trebuie să ne pregătim de drumul de intoarcere. In plus, este posibil ca locul recomandat de prieteni să nu ni se potrivească şi nouă. Poate că nouă ne-ar fi prins mai bine să mergem la munte sau pur şi simplu să stăm acasă, să citim o carte şi să ne relaxăm.

Şi mai mult decăt atăt, cu două-trei zile inainte de a ne intoarce la serviciu, nu mai putem să ne bucurăm de concediu. "Concediul este asociat cu plăcerea şi nu suportăm ideea că ni s-a terminat plăcerea. Ar trebui să ne bucurăm pănă in ultima zi. Cel mai bine este să ne putem bucura de fiecare lucru mărunt din viaţa noastră şi să incercăm să nu ne creăm tensiuni inutile", ne sfătuieşte psihologul Mirela Zivari.

Sfatul psihologului

"Se pare că romănul anului 2007 preferă să stea mai puţine zile in concediu decăt in alţi ani. Nu este vorba că nu ar avea bani să meargă in concediu. Acum apare presiunea jobului care nu ii mai permite să plece trei săptămăni. Nu iţi mai poţi permite să te rupi de serviciu atăt timp, orice plecare fiind interpretată ca o posibilă eliminare din structura respectivă. Din acest motiv, reintoarcerea la serviciu poate crea o stare de tensiune", arată psihologul Mirela Zivari.

×
Subiecte în articol: concediu psihologie