x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum recunoaștem invidioșii și cum ne ferim de ei

Cum recunoaștem invidioșii și cum ne ferim de ei

de Paul Bardasu    |    04 Aug 2022   •   07:10
Cum recunoaștem invidioșii și cum ne ferim de ei

Cel mai probabil, cu toții am fost de câteva ori în viață ținta manifestărilor provenite din invidie sau, de cealaltă parte, am invidiat pe cineva. În ambele cazuri, sentimentul de invidie este un mare generator de suferință. Într-un sens plastic, individa apare atunci când ne uităm în „curtea” altuia și simțim furie, tristețe și neputință că nu avem un anumit lucru, o persoană sau situația lui.

În opinia psihoterapeutului Laura Maria Cojocaru, atunci când stârnim sentimentul de invidie, adică îl exteriorizăm, acesta generează un efect în lanț de alte sentimente dăunatoare pentru sănătatea noastra fizică și psihică, precum insomnii, stări de anxietate, stări depresive, o furie care ne îndeamnă la comportamente disfuncționale, în primul rând pentru noi înșine.

Specialistul consideră că poate fi creionat un portret arhetipal al persoanelor care scot la suprafață mai des decât altele sentimentul de invidie, astfel:

  1. Persoanele cu stimă scăzută. Atunci când o persoană are stimă de sine scăzută, nu este împăcată cu imaginea ei, cu viața ei, cu fizicul ei, cu cercul de prieteni, cu situația ei financiară, socială, relațională etc, au acumulat frustrări în timp, sunt persoane nesigure pe ele, cu încredere mică în propriile forțe și râvnesc mereu la ceea ce au alții. Întrucât nu reușesc să obțină, există unele persoane care duc invidia la un alt nivel și doresc răul persoanelor din jur despre care consideră că au o viață mai bună.

2. Persoanele stăpânite de frică. Acele persoane care experimentează stări de teamă sistematic, cum ar fi frica de prezent, de viitor, de propria neputință, frica de a nu fi îndepărtat, frica de a nu primi acceptare, respect, iubire, sprijin etc. de la cei din jur, sunt mai predispuse să trăiască mai des sentimentul de invidie. Frica ne împinge la nesiguranță, care pot escalada în frustrări din cauza așa-ziselor nevoi fictive. Persoanele stăpânite de frică sunt mereu de părere că nu au suficient de mult, că alții au mai mult, dar își înfrânează pornirile distructive tocmai din … frica de a nu fi acceptat sau de a fi îndepărtat dintr-un grup.

3. Persoanele stăpânite de lene. Chiar dacă poate părea hilar, persoanele leneșe trăiesc mai des sentimentul de invidie decât alte persoane. Persoanele invidioase nu sunt dispuse să urmeze căile de dezvoltare și de evoluție pe care le urmează cei care au succes în viață, în cariera, în dragoste. Cei invidioși nu sunt dispuși să plătească prețul succesului și anume o doză de efort și de renunțare în anumite momente la un soi de confort, drept pentru care se mulțumesc doar să invidieze.

×