x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cumpătare la zahăr

Cumpătare la zahăr

de Georgeta Licsandru    |    09 Feb 2008   •   00:00
Cumpătare la zahăr

ATENŢIE ● Aliment fără valoare nutritivă, fără vitamine şi minerale
Nutriţioniştii ne îndeamnă să consumăm cât mai puţin zahăr sau chiar deloc. Acest aliment este responsabil pentru o mare parte din cazurile de diabet, afecţiuni cardiovasculare şi obezitate.
●Sfat: Mâncaţi cartofi fără probleme


ATENŢIE ● Aliment fără valoare nutritivă, fără vitamine şi minerale
Nutriţioniştii ne îndeamnă să consumăm cât mai puţin zahăr sau chiar deloc. Acest aliment este responsabil pentru o mare parte din cazurile de diabet, afecţiuni cardiovasculare şi obezitate.


În urmă cu câteva secole, o persoană obişnuită consuma aproximativ 2 kilograme de zahăr pe an. În prezent, consumul de zahăr depăşeşte 50 de kilograme pe cap de locuitor în ţările industrializate. Aceasta în condiţiile în care organismul nostru poate să funcţioneze chiar şi fără nici un gram de zahăr rafinat. Consecinţele excesului de zahăr sunt vizibile, cazurile de diabet, obezitate, boli coronariene fiind tot mai numeroase.


RAFINAT. Zahărul rafinat este o substanţă chimic pură. Nu are valoare nutritivă deoarece nu conţine deloc vitamine, minerale, fibre alimentare sau proteine. În schimb, zahărul vine cu 4 calorii/1 gram şi consumă vitamine şi minerale, pentru ca aceste calorii să poată fi arse. "În concluzie, zahărul nu numai că nu aduce, dar chiar spoliază organismul de elemente nutritive. Excesul de zahăr stimulează până la epuizare producţia de insulină a pancreasului, favorizând apariţia diabetului. Statistic vorbind, se poate dovedi în mod cert că epoca modernă – în care diabetul s-a răspândit ca un flagel – se suprapune epocii descoperirii şi folosirii excesive a zahărului. Un alt motiv pentru care ar trebui să consumăm foarte puţin zahăr sau deloc este faptul că acest aliment duce la creşterea numărului de afecţiuni cardiovasculare", notează doctorul Pavel Chirilă în volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos". Zahărul este contraindicat de asemenea în cazul cariilor dentare, al acneei, hipercolesterolemiei, intoleranţei la zaharoză, depresiei.


BRUN. Unii nutriţionişti recomandă înlocuirea zahărului alb, rafinat cu zahăr brun, nerafinat. Acesta din urmă este mai închis la culoare datorită melasei pe care o conţine. Spre deosebire de zahărul alb, care conţine 99,8% zaharoză, cel brun are doar 91%-96% zaharoză. Chiar şi aşa, nu avem voie să facem excese.

Zahărul se găseşte nu numai în dulciuri şi băuturi răcoritoare, ci în foarte multe alte alimente – muştar, pâine, iaurturi cu fructe, sosuri. Pentru a nu avea probleme cu sănătatea, nutriţioniştii ne sfătuiesc să înlocuim zahărul cu fructe crude. Acestea conţin aşa-numitele glucide lente, care menţin glicemia în limite normale. În acest fel sunt evitate şocurile insulinice şi este prevenit diabetul zaharat. De asemenea, glucidele din fructe joacă un rol deosebit în scăderea incidenţei bolilor cardiovasculare, în prevenirea supraponderalităţii, obezităţii.


Recomandări

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că aproximativ 10% din aportul caloric zilnic poate proveni din zahăr. Astfel, unui bărbat de vârstă adultă îi sunt permise 60 g zahăr pe zi, iar unei femei – până la 50 g. În condiţiile dietei moderne, în care zahărul se găseşte ascuns în numeroase alimente, cele 50-60 g zahăr permise zilnic sunt depăşite cu mult.


×
Subiecte în articol: zahăr zahărul alimentaţie sănătoasă