x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Curmalele, esenţă de viaţă!

1
Autor: Magda Cristina Ursache 31 Aug 2012 - 21:00
Curmalele, esenţă de viaţă!
Daca-i canicula, macar sa calatorim in Sahara. Pe vechile drumuri ale caravanelor, cu asteptatele, racoroasele popasuri din oaze. Alaturi de beduini, sa visam la fantana care da suflare desertului si la curmalii care-o inconjoara, la fructele lor satioase, cu sambure tare, invelit in... esenta de viata. Oamenii desertului obisnuiesc sa spuna despre curmali ca au picioarele in apa si fruntea in soare. O definitie mai frumoasa nici ca se poate! Radacinile adanci si puternice extrag chiar si ultima picatura de apa (in oaze, pentru a "hrani' arborii si culturile inca exista un elaborat sistem subteran de transport al apei, de la distante mari, numit "falaj", ce poate avea chiar si cateva mii de ani vechime).

Si, pentru ca, uneori, ceea ce e moarte pentru unii e viata pentru altii, beduinii stiu ca doar temperaturile ucigatoare pot face curmalele dulci, carnoase, gustoase si... intrematoare pentru viata. Pentru a culege curmalele – care garanteaza, adeseori, traiul in oaza si, mai ales, pe drumul dintre o oaza si alta, este nevoie de truda multa. Si nu e vorba doar de temperatura (ce poate ajunge chiar si la 50 de grade Celsius), ci si despre inaltimea palmierilor, ce se avanta catre soare, la peste 25 de metri. Culegatorii folosesc o franghie rezistenta pe care o petrec in jurul copacului pentru a urca ca pe o scara pana in varf. Se rup crengile subtiri incarcate de fructe (cand sunt coapte pot avea culoarea rosie sau galbena), ase¬manatoare unor ghirlande impodobite.

Imaginati-va o seara miraculoasa, sub umbrela palmierilor din oaza, cu izvorul abia susurand si femeile beduinilor inganand un cantec si desprinzand fruct dupa fruct. Inainte erau puse la uscat, la soare, si asezate in chiupuri. Acum sunt procesate, impachetate si trimise in calatorie in jurul lumii. Ajung, poate, si pe raftul magazinului din cartierul dv. In Oman, vechea tehnologie de prezervare a curmalelor se poate intalni si azi. Imediat dupa ce au fost culese, curmalele se pun in vase foarte mari, putin adanci, se adauga apa si se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand, timp de o ora. Se strecoara si apoi se tin la uscat in soare timp de cel mult trei zile. Daca vei trece pragul casei unui beduin vei fi intampinat cu ceai dulce de menta si curmale proaspete. De altfel, o mana de curmale reprezinta hrana potrivita calatorilor prin desert. In timpul Ramadanului, sarbatoare religioasa in care musulmanii nu mananca nimic pana la asfintitul soarelui, ziua se incheie tot cu aceste fructe servite cu lapte sau iaurt, considerate a avea un mare aport de energie. Esenta de viata!

In multe tari africane, curmalele sunt considerate hrana ideala, fiind bogate in substante antioxidante, vitamine, mi¬nerale si fibre. In general, nimic nu se arunca. Fructele sunt folosite pentru dulciuriu, dar si pentru obtinerea unui vin sau chiar a unui sortiment de... bere (asta in Africa!). Din samburi se poate obtine un ulei aromat folosit in industria cosmetica pentru obtinerea sapunului. Si tot samburii, macinati foarte marunt, se transforma intr-o faina suficient de satioasa pentru a coace paine in vremurile mai vitrege. Frunzele mai fragede ale curmalului sunt tocate si adaugate in mancaruri, iar trunchiurile palmierilor se scobesc si se transforma in... luntrii, intr-o fantastica intalnire intre desert si mare.

 



Mai multe titluri din categorie

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei
Celulita este un proces de inflamație din organism și este rezultatul mai multor factori. Mai toate femeile au celulită, ca să nu spun toate și să exclud vreun accident genetic pe care nu l-am văzut eu,...

Unele organe nu dor și nu sună alarma

Unele organe nu dor și nu sună alarma
Îi auzi pe câte unii: „M-a enervat şeful şi a început să mă doară ficatul” sau „Am muncit mult şi mă înţeapă ficatul”! Toate aceste remarci nu au la bază un adevăr, ficatul nu doare, cum nici alte...

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?
Este de la sine înțeles că nașterea unui copil este întotdeauna o binecuvântare, dar sunt unele momente când partenerii nu înțeleg sau se tem de această binecuvântare, și o folosesc în scopuri...

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă
Dantura sănătoasă nu înseamnă doar câteva reguli de igienă orală şi controale periodice la stomatolog, ci şi o alimentaţie corespunzătoare şi renunţarea la câteva obiceiuri zilnice...

Cinci mituri despre acnee

Cinci mituri despre acnee
Galerie Foto Acneea este cea mai frecvent întâlnită afecțiune a pielii. Statisticile arată că 85% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani prezintă o formă de acnee. Acneea vulgară, forma cea mai comună,...

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp
Trăim din amintiri, ne hrănim cu amintiri şi murim cu ele... într-o interpretare mai amplă, am putea spune că a viaţa noastră este compusă din amintiri. Amintirile sunt răsărituri şi apusuri ale fiecărei...

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie
Cârtitorii care susţin că românii au devenit indiferenţi la necazurile semenilor nu au dreptate. Când un om cade pe stradă, are semne rele de la organism, trecătorii reacţionează repede, cu dorinţă de...

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”
Aproximativ 87% dintre femeile de pe planetă au fost diagnosticate cu o formă mai simplă sau mai gravă a acestei afecțiuni a tălpii piciorului, despre care se zice că aparține omului modern, omului...

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?
Un nou studiu științific arată că vasele de sânge ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ne ajută să înțelegem de ce femeile...

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus
Potrivit unor studii, golirea bazinului unei toalete, fără capac, ar putea crea un "nor" de mici particule de aerosoli, aruncați până la 3 metri împrejurul vasului. Aceste particule răspândite pot rămâne...

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile
Un expert în nutriţie ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile și când. Nutriționistul Margarita Arzumanian a făcut câteva recomandări despre cum să alegem mai bine căpșunile pentru...

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei
Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce se caracterizează printr-o disfuncție generalizată a glandelor exocrine, mucoase și seroase, având ca rezultat creșterea consistenței...

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii
Bolile inflamatorii intestinale, printre care se numără colita ulcerativă şi boala Crohn, sunt asociate cu o creştere a riscului de apariţie a demenţei, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific...

Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus

Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus
“Mami, când trece virusul?”, este una dintre cele mai frecvente întrebări de pe buzele copiilor, întrebare la care nici măcar părinții nu știu încă răspunsul. Este momentul în care ne dăm seama că a fi...

Un nou test de sânge depistează cancerul cu până la patru ani înainte de diagnosticare

Un nou test de sânge depistează cancerul cu până la patru ani înainte de diagnosticare
În ultima vreme, pare că cercetările medicale se concentrează în exclusivitate asupra găsirii unui tratament şi a unui vaccin eficient împotriva virusului Sars CoV-2, atât de aşteptate de întreaga...
Serviciul de email marketing furnizat de