x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce e bine să faci sex la ora 22:00 şi modul în care creierul nostru lucrează în funcţie de oră

De ce e bine să faci sex la ora 22:00 şi modul în care creierul nostru lucrează în funcţie de oră

30 Iul 2018   •   16:50
De ce e bine să faci sex la ora 22:00 şi modul în care creierul nostru lucrează în funcţie de oră

Te-ai întrebat vreodată de ce te simţi rău la ora 14:00, leneş la ora 15:00 şi fericit la ora 20:00? Oamenii de ştiinţă au descoperit că felul în care ne simţit urmează un anumit model, notează Daily Mail.

Două studii recente, care au analizat peste 800 de milioane de postări pe Twitter, pe o perioadă de patru ani, au descoperit că modul în care oamenii se simt – descoperit prin intermediul cuvintelor alese – urmează, aproape cu exactitate, modelele zilnice a doi compuşi chimici din corpul nostru: hormonul pentru stres, cortizolul, şi neurotransmiţătorul “fericirii”, serotonina.  

Nu doar cortizolul şi serotonina ne afectează starea de spirit: nivelul de zahăr din sânge, nutriţia, echilibrul sau dezechilibrul hormonal, contribuie de asemenea la modul în care ne simţim.

Iată cum poţi să foloseşti la maximum potenţialul fiecărei părţi din zi:

06:00

Trezeşte-te! Corpul tău a produs suficient cortizol pentru câteva ore. Trezitul de dimineaţă, chiar dacă nu e necesar, este asociat cu nivelul mic de depresie printre femei.

07:00

Nivelul de testosteron ajunge la maximum între 07:00 şi 08:00, iar cortizolul încă se află în creştere, ceea ce înseamnă că motivaţia este foarte prezentă. De asemenea, suntem mai puţin nervoşi, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Bristol, care au analizat 800 de milioane de mesaje şi au descoperit o legătură puternică între momentul zilei şi emoţiile pozitive şi negative.

Încearcă să consumi proteine, nuci, seminţe şi fructe în această parte a zilei.

08:00

Ora 08:00 este un moment de vârf pentru tristeţe şi oboseală. Încearcă să faci o plimbare de 30 de minute pentru a ţine departe emoţiile negative. Ai nevoie de cel puţin jumătate de oră de lumină naturală pentru a-ţi regla ceasul biologic.

09:00

Emoţiile pozitive încep să crească.

10:00

Acum este momentul în care ai cele mai multe şanse să te simţi fericit. Potrivit studiilor efectuate de Universitatea Bristol, oamenii sunt cel mai puţin nervoşi în acest moment al zilei.

11:00

Acum, puterile analitice ale creierului funcţionează cel mai bine, motiv pentru care o să fii în cel mai productiv moment al zilei. Emoţiile pozitive încă se află în creştere, însă vor atinge apogeul foarte curând.

12:00

Acum este momentul în care sunt toate şansele să răspunzi emoţiilor şi senzaţiilor pozitive. Oamenii se simt foarte fericiţi în acest moment al zilei. Este un moment perfect pentru a face telefoane importante şi pentru a negocia o mărire de salariu.

13:00

Este momentul zilei în care suntem prietenoşi, foarte dispuşi să-i ajutăm pe ceilalţi.

14:00

Acesta este momentul în care fericirea ajunge la cel mai jos nivel. Începi să te simţi obosit, pentru că începi să intri într-o fază naturală de pauză. Încearcă să bei o cană de cafea, înainte de a dormi pentu 15-20 de minute. În cazul în care nu poţi să dormi, mergi undeva unde e linişte. Cofeina îşi produce efectul în 25 de minute.

15:00

Un studiu efectuat pe muncitorii din Marea Britanie a descoperit că suntem cel mai puţin productivi în acest moment al zilei. Serotonina este jos, nivelul de zahăr din sânge este jos.

16:00

Energia începe să crească din nou între 16:00 şi 17:00. Creierul tău nu este la fel de alert ca dimineaţa, însă este un moment bun pentru activităţi creative.

17:00

Starea de spirit începe să se îmbunătăţească acum.

18:00

Temperatura corpului atinge cel mai mare nivel. Este o idee bună să consumi alimente bogate în carbohidraţi, pentru a menţine ridicat zahărul din sânge, astfel încât corpul să poată produce mai multă insulină, care micşorează nivelul de cortizol.

19:00

Nivelul de cortizol începe să scadă rapid în următoarea parte a serii, ceea ce înseamnă că intri într-o fază calmă, relaxantă.

20:00

Cercetătorii au descoperit că între orele 20:00 şi 21:00 simţim cea mai mare empatie faţă de ceilalţi şi fericirea atinge cel mai mare nivel.

21:00

Acesta este momentul în care avem cea mai bună stare de spirit. Dacă simţi nevoia să te contrazici, înseamnă că nivelul de cortizol este mult prea ridicat. Corpul tău începe să producă melatonină, hormonul somnului.

22:00

Melatonina începe să crească în corp pentru a te pregăti de semn. De asemenea, acesta este momentul perfect pentru a face sex, corpul fiind relaxat. 

23:00

Există un anumit interval în care este bine să mergem la culcare, respectiv între 21:00 şi 00:00, însă, pentru ca starea de spirit să fie foarte bună dimineaţa, trebuie să dormim până la ora 23:00.

00:00

Dacă încă nu ai adormit, există şanse mari ca starea ta de spirit să se schimbe rapid. Postările de pe Twitter au dovedit că miezul nopţii reprezintă momentul cheie pentru exprimarea furiei, însă şi momentul în care se folosea cel mai sexual limbaj.

01:00

Avem cea mai mare dorinţă de a dormi între 01:00 şi 04:00, pentru că melatonina este la cel mai înalt nivel. Nu este de mirare că emoţiile negative sunt la cel mai înalt nivel între 00:00 şi 03:00.

02:00

Studiile arată că trecem de la stadiul de furie, de la miezul nopţii, la momentul în care devenim preocupaţi de moarte, între 02:00 şi 03.00. Secretul este să încerci să fii recunoscător pentru 15 minute, timp în care să te gândeşti la lucrurile bun care s-au întâmplat peste zi.

03:00

Nivelul de serotonină este la cel mai mic nivel acum, nivel care se menţine jos până la ora 05:00. Ora 03:00 este cunoscută ca fiind “ora diavolului”.

04:00

Cortizolul începe să crească acum, ceea ce înseamnă că vei fi pregătit să te trezeşti în câteva ore. Însă, dacă eşti stresat, corpul începe să producă prea mult cortizol. Trezitul la ora 04:00 a fost asociat cu depresia.

05:00

Dacă eşti treaz, crizele existenţiale vor continua. De asemenea, ora 05:00 este cel mai probabil moment în care ne gândim la religie.

 

 

×