Ne place să credem că nu suntem influențați prea mult de anturaj și alți factori exteriori, că luăm singuri anumite decizii, însă în realitate cam tot ce facem este influențat într-un fel sau altul de oamenii și lucrurile care ne înconjoară. Influențele pot fi pozitive sau negative. Unele influențe par nevinovate dar ne conduc la decizii pe care apoi le regretăm, fie că vorbim de o decizie majoră în viață sau de o simplă masă îmbelșugată. O vorbă aruncată în vânt de un prieten ne poate influența mai tare decât credem. Așa ajungem să renunțăm la o dietă sau să ne îngrășăm fără să ne dăm seama pentru că avem prieteni gurmanzi.
Comportamentul alimentar presupune alegeri. Nimeni nu ne obligă să mâncăm sau nu ceva. De cele mai multe ori, socializarea înseamnă o masă acasă la prieteni, o masă în oraș, mersul la cinema unde mâncăm popcorn, ieșitul la o cafea unde poate luăm și un croissant pe lângă sau poate optăm pentru un frappe plin de frișcă. Ne facem poftă unii altora, ne îmbiem cu diverse mâncăruri și uite așa mâncăm și mâncăm tot ce e mai bun și mai bogat în calorii. Dacă mai facem și o vizită la părinți, atunci nu putem refuza mâncărurile favorite făcute de mama. Suntem influențați tot timpul. “Recent m-am dus într-un restaurant recomandat de nişte pacienţi, care mi-au povestit că au mâncat acolo super-aripioare. Nu numai că m-am dus acolo să mănânc, dar am mâncat aripioare. Practic opţiunea a fost clară de când am plecat de acasă. E un tip de influenţă, oamenii aceia mi-au făcut poftă. Noi suntem extrem de vizuali şi de gustativi în momentul în care vine vorba de opţiuni alimentare - pe asta se şi bazează publicitatea la mâncare foarte mult, pe stimulare vizuală şi olfactivă”, explică pentru Jurnalul psihologul Cristina Fulop.
„Trăim în societăţi şi ne influenţează orice”
Prietenii au cea mai mare influență asupra noastră pentru că sunt oameni cu care împărtășim bune și rele, cei care ne ajută și ne fac să râdem, cei care ne dau un sfat când avem nevoie. Uneori, părerea lor contează foarte mult pentru noi chiar dacă nu conștientizăm acest lucru. Dacă ne anunțăm grupul de prieteni că ne-am lăsat de fumat sau că urmăm o anumită dietă, puțini ne vor încuraja, pentru că ei nu și-au pus problema că fumatul face rău sau că au nevoie să slăbească. “Dar de ce te-ai lăsat de fumat? O să vezi că o să te apuci iar de fuma. Dar nu ai nevoie să slăbești! Lasă că un burger nu îngrașă atât de tare” – sunt câteva dintre replicile pe care le primim în astfel de situații. În funcție de cât de tare contează părerea celor din jur pentru noi, ceva în decizia noastră se clatină și ajungem ca în scurt timp să mâncăm acel burger sau să ne reapucăm de fumat. “În momentul acela eu aleg să fac ce face persoana de lângă mine sau majoritatea indivizilor de lângă mine, adică mă las influenţat. Noi ne lăsăm influenţaţi unii pe alţii şi e normal să fie aşa pentru că trăim în societăţi şi ne influenţează orice. Moda este tot o influenţă. În general, noi primim orice fel de influenţe din jur şi le selecţionăm pe cele pe care le considerăm că sunt ok pentru noi. Deci în momentul în care eu vreau să mă las de fumat sau să mănânc salată şi ceilalţi mă îmbie cu diverse lucruri, contează ce influenţă produc ei în general asupra mea”, mai spune psihologul Cristina Fulop.
Ce e de făcut
Dacă vorbim de un anturaj cu o influență puternic negativă, compus din persoane care consumă alcool în exces, droguri, produc pagube etc, atunci singura soluție este delimitarea. Din păcate, în acest caz, adolescenții pot cădea mai ușor victime încercând să se integreze în găști care de la distanță par “cool”. Dacă vorbim de prieteni gurmanzi sau fumători, nu putem rupe prietenii doar din această cauză. Important este să vă mențineți ferm pe poziții în decizia pe care ați luat-o. Voință, ambiție, orgoliu, preseverență, toate vă vor ajuta să vă atingeți obiectivul. Având în vedere că nu se mai fumează în spațiile publice, ispita nu mai e atât de mare iar în loc de burger poți comanda o salată. Vor râde prietenii de tine? Poate că da pe moment, apoi le va trece și vor și uita de dieta ta.
Părerea unui om de pe stradă nu contează deloc pentru noi, în schimb ce cred cei apropiați cântărește mult în deciziile pe care le luăm.