x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet DE SEZON - Leac iute pentru răceli

DE SEZON - Leac iute pentru răceli

de Georgeta Licsandru    |    13 Oct 2008   •   00:00
DE SEZON - Leac iute pentru răceli

Creşte pofta de mâncare. Stimulează digestia. Scade nivelul colesterolului. Previne virozele respiratorii. Sunt câteva dintre motivele pentru care ar trebui să mâncăm ardei iute.



Creşte pofta de mâncare. Stimulează digestia. Scade nivelul colesterolului. Previne virozele respiratorii. Sunt câteva dintre motivele pentru care ar trebui să mâncăm ardei iute.

Ardeiul iute este folosit sub formă de condiment în supe, sosuri, mâncăruri cu carne, conserve sau salate. Ardeiul iute conţine mai multe săruri minerale şi vitamine decât ardeiul gras. Remarcabil este conţinutul de vitamina C, motiv pentru care ardeiul iute este recomandat pentru prevenirea virozelor respiratorii.

Previne balonările
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne vorbeşte de asemenea des­pre capsaicină, substanţa care dă gustul ardeiului iute. Capsaicina conferă ardeiului proprietăţi antiinfecţioase, antiseptice, antivirale, digestive şi depurative.

În cazul mâncărurilor grele, adaosul de ardei iute este o soluţie pentru uşurarea digestiei, deoarece stimulează secreţia de suc gastric şi previne balonările. Crescând secreţia de suc gastric, ardeiul iute stimulează şi pofta de mâncare. "Este un foarte bun stimulent digestiv mai ales în cazul persoanelor care suferă de hipoaciditate gastrică", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. În curele de slăbire, ardeiul este recomandat pentru arderea grăsimilor şi stimularea detoxifierii.

Anticancer
Un studiu efectuat la Centrul Medical Cedars-Sinai (Los Angeles) a demonstrat proprietăţile anticancerigene ale ardeiului iute. Capsaicina din ardei distruge celulele canceroase în proporţie de 80% şi poate determina micşorarea tumorilor în cazul cancerului de prostată. Potrivit studiului, capsaicina poate fi folosită în viitor la crearea unor noi medicamente pentru tratamentul bolilor oncologice.

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia să nu exagerăm totuşi cu ardeiul iute. În cantităţi mari, acesta poate provoca pirozis (senzaţie de arsură care urcă din stomac prin esofag). Persoanele care au sindromul colonului iritabil, cele care au varice sau hemoroizi ar trebui să evite condimentarea mâncărurilor, salatelor cu ardei iute, acesta fiind iritant. Iar cei care suferă de afecţiuni biliare sau hepatice pot să mănânce ardei iute cu prudenţă şi doar după ce au cerut sfatul medicului curant. De asemenea, femeile care alăptează trebuie să excludă din dieta lor această legumă, pentru că poate trece în lapte şi îi poate da acestuia un gust neplăcut.

×
Subiecte în articol: iute ardeiul alimentaţie sănătoasă