Portocalele, lămâile, kiwi, varza albă sau roşie furnizează vitamina C necesară prevenirii virozelor respiratorii specifice sezonului rece.
O portocală oferă aproape dublul necesarului zilnic de vitamina C. Nu numai portocala este bogată în vitamina C, ci şi celelalte citrice: grapefruitul, lămâile, mandarinele. Alături de citrice stau legumele din familia cruciferelor. 100 g varză albă sau roşie conţin 50 mg vitamina C, aceeaşi cantitate de conopidă – 60 mg. Surse bune de vitamina C sunt şi măceşele, coacăzele, kiwi, hreanul, ardeiul iute, pătrunjelul. Tocmai de aceea, în sezonul rece, aceste legume şi fructe sunt o soluţie naturală de prevenire a răcelii şi a stărilor gripale.
Suplimentare
Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 60-70 mg pentru un adult şi 35 mg pentru un copil. În această perioadă însă, avem nevoie de un plus de vitamina C. Astfel, în cazul unui adult i se recomandă 100-110 mg şi copiilor – 65 mg. Ar fi bine să ne asigurăm vitamina C din fructe şi legume crude, nu din suplimente nutritive. În fructe şi legume, vitamina C se găseşte în combinaţii cu flavonoizi, care îi potenţează acţiunea. Ceea ce nu se întâmplă în cazul vitaminei C din suplimentele nutritive. "Vitamina C poate atenua simptomele virozelor respiratorii. Când virozele s-au instalat şi apar stările febrile, sucurile de citrice scad febra şi potolesc setea", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru atrage atenţia că vitamina C este foarte sensibilă la lumină, căldură sau în contact cu aerul. De aceea, legumele şi fructele trebuie consumate crude. Din acelaşi motiv, salatele de legume sau fructe trebuie mâncate imediat ce au fost pregătite. Prin preparare termică, vitamina C este distrusă complet.
Surse de vitamina C
Alimentul (100 g) Vitamina CMăceşe 1.500 mg
Ardei iute 250 mg
Hrean 200 mg
Coacăze 200 mg
Pătrunjel 150 mg
Lămâi 80 mg
Portocale 50 mg
Grepfruit 40 mg
Mandarine 30 mg
Ananas 25 mg
Citește pe Antena3.ro