x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Delma cu doar 0,5 procente unt

Delma cu doar 0,5 procente unt

de Cristina Andreea Calin    |    13 Oct 2007   •   00:00
Delma cu doar 0,5 procente unt
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Acest produs emană un miros de unt doar datorită aromei pusă de producător. De fapt, ea conţine o cantitate infimă de unt, ceea ce o face extrem de nocivă pentru majoritatea consumatorilor.

Cănd veţi intinde această margarină pe păine şi veţi simţi un miros de unt să ştiţi că aroma pusă de producător in produs este cauza. Cantitatea infimă de unt adăugat - 0,5% - nu ar putea avea acest efect.

Delma cu unt este o "grăsime tartinabilă vegetală, cu 48% conţinut de grăsime, cu adaos de unt". De pe etichetă citim că in compoziţia ei intră: "Apă, uleiuri vegetale şi grăsimi vegetale interesterificate, unt (0,5%), lapte praf degresat, emulsifianţi (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, lecitină E 322), sare (0,3%), conservant (sorbat de potasiu E 202), acidifiant (acid citric E 330), coloranţi (annatto E 160 b, curcumină E 100), aromă, vitamine (A şi D3)". Informaţiile nutriţionale pentru 100 g de produs indică o valoare energetică de 433 kcal (1779kj), proteine 0,07g, glucide 0,10g, din care zaharuri 0,10g, lipide 48g, din care acizi graşi saturaţi 17g, fibre 0g, sodiu 0,1g. Tot de pe etichetă aflăm că margarina mai conţine vitamina A800ug (100% din doza zilnică recomandată - DZR), vitamina D3 7.5ug (150% DZR), vitamina E: 11 mg (110% DZR).

ANALIZĂ. Margarina analizată este de fapt un amestec de apă cu grăsimi sintetice, rezultate in urma procesului chimic industrial de interesterificare menţinute intr-o emulsie cu ajutorul emulgatorilor E 471 şi E 322, sare, conservant artificial, acidifiant, coloranţi, aromă şi vitamine.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne explică faptul că grăsimile interesterificate se obţin prin rearanjarea artificială a acizilor graşi din structurile lipidelor naturale, pierzăndu-şi in acest proces chimic valoarea biologică. Organismul uman nu mai reuşeşte să le recunoască şi să le metabolizeze corect, putănd genera in timp tulburări mai mult sau mai puţin grave ale sănătăţii.

Pe de altă parte, cantitatea de unt este atăt de mică incăt nu poate influenţa decăt, cel mult, aroma. Conform Regulamentului UE 1924/2006, produsul are un profil nutriţional dezechilibrat, fiind practic alcătuit din grăsimi artificiale şi cu o densitate energetică foarte ridicată, 433 kcal/100 g.

Ne intrebăm de unde a apărut vitamina E, care nu este specificată printre ingrediente, şi de ce natură sunt vitaminele utilizate: naturale sau artificiale? Este demonstrat faptul că vitaminele de sinteză nu au aceeaşi valoare ca vitaminele naturale. Mai mult, fiind vorba de vitamine liposolubile adaosul in cantităţi mai mari decăt cele recomandate, cum este cazul şi pentru acest produs, poate duce la un consum excesiv şi prelungit, să conducă la stări periculoase de hipervitaminoză. Aceste vitamine pot fi ingerate şi din alte produse naturale sau imbogăţite artificial.

Colorantul norbixină nu este incă complet evaluat, putănd avea efecte neprevăzute asupra sănătăţii. Conservantul sorbat de potasiu E 202, de asemenea, poate avea efecte nedorite asupra persoanelor sensibile.

CONCLUZII. Din cauza compoziţiei, produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, copiilor, suferinzilor de boli hepatice şi renale, suferinzilor de sindrom metabolic (diabet de tip II, hipertensivi, suferinzilor de dislipidemie, distrigliceridemie, celor cu afecţiuni neurologice şi neurodegenerative, suferinzilor de cancer), celor cu afecţiuni dermatologice, pulmonare, poliartrite reumatoide, batrănilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum