x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dieta bogată în nutrienți și sănătatea mintală - mai importantă pentru femei decât pentru bărbați

Dieta bogată în nutrienți și sănătatea mintală - mai importantă pentru femei decât pentru bărbați

12 Mar 2019   •   08:18
Dieta bogată în nutrienți și sănătatea mintală - mai importantă pentru femei decât pentru bărbați

Pentru femei, dieta bogată în nutrienți este mai importantă decât pentru bărbați, în ceea ce privește susținerea unei stări emoționale pozitive.

Potrivit noilor cercetări de la Universitatea Binghamton, Universitatea de Stat din New York, dovezile strânse sugerează că diferențele anatomice și funcționale ale creierului bărbaților și femeilor dictează susceptibilitatea la boli mintale.

Cu toate acestea, se știe puțin despre rolul modelelor de dietă în bunăstarea psihologică specifică genului.

O echipă de cercetători condusă de Lina Begdache, profesor asistent de studii de sănătate și de wellness de la Universitatea Binghamton, a efectuat un studiu anonim cu 563 de participanți (48 la sută bărbați și 52 la sută femei), prin social media, pentru a investiga această problemă. Begdache și echipa ei au descoperit că bărbații au mai multe șanse de a păstra sănătatea mintală, chiar și după debutul unor deficiențe nutriționale.

Femeile, însă, sunt mai puțin susceptibile de a experimenta bunăstarea mintală în absența unei diete echilibrate și unui stil de viață sănătos.

Potrivit lui Begdache, aceste rezultate pot explica rapoarte din studiile anterioare, care arată că femeile sunt expuse unui risc mai mare de suferință mintală în comparație cu bărbații și subliniază rolul pe care îl are dieta bogată în nutrienți în sănătatea mintală.

Dieta bogată în nutrienți - esențială în evoluția creierului, la om

"Cea mai importantă constatare este că femeile au nevoie de un spectru mai mare de substanțe nutritive pentru a susține starea de spirit pozitivă, comparativ cu bărbații", a spus Begdache. Aceste descoperiri ar putea explica motivul pentru care femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a fi diagnosticate cu anxietate si depresie si suferă episoade mai lungi, comparativ cu bărbații. Dieta de azi este bogată în energie, dar săracă in nutrienti cheie care sustin anatomia creierului si functionalitate.

Dovezile sugerează că dieta strămoșilor noștri, care era o dietă bogată în substanțe nutritive, a contribuit semnificativ la volumul creierului și la evoluția cognitivă a omenirii, a spus Begdache.

„Bărbații și femeile aveau responsabilități fizice si emotionale diferite, care ar fi putut necesita diferite cerințe energetice și preferinte alimentare”, a spus ea. „Astfel, aportul alimentar și consumul de energie diferențiat pe bază de gen poate explica volumul diferențiat al creierului și conectivitatea dintre femele și masculi. Prin urmare, se poate întâmpla o nepotrivire între dieta contemporană și creierul uman evoluat, care perturbă funcționalitatea normală a anumitor sisteme din creier.

×