x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dieta care ne protejează vederea de razele soarelui

0
Autor: Magda Bucur 09 Iun 2015 - 14:19
Dieta care ne protejează vederea de razele soarelui Choreograph/Getty Images/iStockphoto eating healthy food
Ne-am obişnuit ca vara să ne protejăm pielea de razele soarelui cu creme cu factor de protecţie solară. Este important însă ca şi ochii să fie la fel de protejaţi. Adesea, ochelarii de soare nu sunt o soluţie, mai ales dacă sunt cumpăraţi de la tarabele din piaţă, fără a avea garanţia unei lentile cu filtru UV.

Lumina puternică, în special componenta albastră din razele solare, poate afecta retina. Formată din fotoreceptori sensibili şi celule nervoase, aceasta este responsabilă de vederea centrală şi periferică, vederea în spaţii întunecate, observarea detaliilor, diferenţierea culorilor, acuitate vizuală şi nu numai. Cea mai sensibilă zonă a ochiului este zona centrală a retinei, cunoscută drept macula sau pata galbenă, deoarece pigmentul principal este luteina. Pe măsură ce îmbătrânim şi suntem mai expuşi la radiaţiile UV, acest pigment se pierde şi astfel apar problemele de vedere. Potrivit medicilor, putem preveni acest lucru crescând aportul de luteină în organism, prin dietă sau suplimente alimentare.

Alimentele verzi combat cataracta
Luteina este o substanţă înrudită cu betacarotenul sau provitamina A, care protejează macula, acţionând ca un filtru optic. Ea opreşte componenta albastră a luminii solare sau artificiale. Doza optimă de luteină este de 7 mg pe zi. De aceea, pentru a menţine o vedere sănătoasă şi a reduce riscul unor probleme oculare, precum cataracta sau orbirea, este indicat să consumaţi gălbenuş de ou, fasole, porumb dulce, alge şi vegetale precum spanac, varză, napi, broccoli, salată verde, varză de Bruxelles, avocado (cu cât leguma este mai verde, cu atât conţine mai multă luteină) sau să administraţi suplimente alimentare.

Ochelarii de soare care să ne protejeze eficient ochii ar trebui să permită între 15 şi 25% din lumina solară să ajungă la iris. Pentru iubitorii muntelui, care petrec mult timp la altitudini mari, ochelarii de soare ar trebui să permită între 4 şi 10% din lumina soarelui să ajungă la iris, pentru a se evita eventuale leziuni ale ochiului. Astfel de ochelari nu pot fi purtaţi la volan, nefiind indicați la condus.
 
Citeşte mai multe despre:   dieta

 



Mai multe titluri din categorie

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...
Serviciul de email marketing furnizat de