x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dieta care ne protejează vederea de razele soarelui

Dieta care ne protejează vederea de razele soarelui

de Magda Bucur    |    09 Iun 2015   •   14:19
Dieta care ne protejează vederea de razele soarelui
Sursa foto: Choreograph/Getty Images/iStockphoto

Ne-am obişnuit ca vara să ne protejăm pielea de razele soarelui cu creme cu factor de protecţie solară. Este important însă ca şi ochii să fie la fel de protejaţi. Adesea, ochelarii de soare nu sunt o soluţie, mai ales dacă sunt cumpăraţi de la tarabele din piaţă, fără a avea garanţia unei lentile cu filtru UV.

Lumina puternică, în special componenta albastră din razele solare, poate afecta retina. Formată din fotoreceptori sensibili şi celule nervoase, aceasta este responsabilă de vederea centrală şi periferică, vederea în spaţii întunecate, observarea detaliilor, diferenţierea culorilor, acuitate vizuală şi nu numai. Cea mai sensibilă zonă a ochiului este zona centrală a retinei, cunoscută drept macula sau pata galbenă, deoarece pigmentul principal este luteina. Pe măsură ce îmbătrânim şi suntem mai expuşi la radiaţiile UV, acest pigment se pierde şi astfel apar problemele de vedere. Potrivit medicilor, putem preveni acest lucru crescând aportul de luteină în organism, prin dietă sau suplimente alimentare.

Alimentele verzi combat cataracta
Luteina este o substanţă înrudită cu betacarotenul sau provitamina A, care protejează macula, acţionând ca un filtru optic. Ea opreşte componenta albastră a luminii solare sau artificiale. Doza optimă de luteină este de 7 mg pe zi. De aceea, pentru a menţine o vedere sănătoasă şi a reduce riscul unor probleme oculare, precum cataracta sau orbirea, este indicat să consumaţi gălbenuş de ou, fasole, porumb dulce, alge şi vegetale precum spanac, varză, napi, broccoli, salată verde, varză de Bruxelles, avocado (cu cât leguma este mai verde, cu atât conţine mai multă luteină) sau să administraţi suplimente alimentare.

Ochelarii de soare care să ne protejeze eficient ochii ar trebui să permită între 15 şi 25% din lumina solară să ajungă la iris. Pentru iubitorii muntelui, care petrec mult timp la altitudini mari, ochelarii de soare ar trebui să permită între 4 şi 10% din lumina soarelui să ajungă la iris, pentru a se evita eventuale leziuni ale ochiului. Astfel de ochelari nu pot fi purtaţi la volan, nefiind indicați la condus.
 

×
Subiecte în articol: dieta