x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dietă pentru vezica biliară

0
Autor: Oana Antonescu 16 Iun 2009 - 00:00
Dietă pentru vezica biliară iSTOCKPHOTO/

Că este vorba de o bilă leneşă sau o bilă spastică (foarte activă), disfuncţiile vezicii biliare dau întotdeauna simptome neplăcute: greaţă, vomă, balonare, constipaţie, gust amar dimineaţa. Alimentaţia are un rol crucial în funcţionarea corectă a vezicii biliare şi amânarea apariţiei litiazei sau calculozei biliare.



INTERZISE
"Pe primul loc în lista alimentelor interzise se află grăsimile animale. Carnea grasă prăjită trebuie evitată pe cât posibil în cazul în care aveţi o bilă leneşă sau spastică", atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Salamurile, cârnaţii, afumăturile sunt de asemenea periculoase pentru vezica biliară şi ficat. Margarinele, produsele de patiserie şi cofetărie, snacksurile, chipsurile, băuturile de tip cola, cele care au un conţinut mare de zahăr au acelaşi efect nociv.

"Seminţele prăjite şi sărate nu sunt deloc indicate în cazul în care suferim de o afecţiune a vezicii biliare. Putem mânca nuci, fiindcă scad colesterolul şi au multe alte beneficii pentru sănătate, dar nu mai mult de 5-10 miezuri. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul migdalelor", precizează profesorul Mencinicopschi. Condimentele tari, cum sunt piperul sau ardeiul, sunt de evitat. Brânzeturile de tip caşcaval, telemea, Camembert, Roquefort trebuie înlocuite cu brânza slabă de vaci şi urdă.

Alcoolul este strict interzis în afecţiunile hepatobiliare. Nu doar tăriile, ci şi vinul sau berea sunt nocive pentru ficat şi colecist. Ele conţin sulfiţi, substanţe care distrug celulele ficatului şi neuronii, îngreunează absorbţia vitaminelor şi nu permit metabolizarea alcoolului şi glucidelor", atrage atenţia specialistul. Cu atât mai periculoasă este combinaţia alcool-grăsimi, care poate declanşa dureroasele crize biliare sau pancreatitele, inflamaţia pancreasului.

RECOMANDATE
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă câteva alimente cu efect benefic, atât în prevenţia problemelor biliare, cât şi ca adjuvant în tratamentul acestora. Andivele au acest efect benefic dacă sunt consumate crude, în salate (cu ulei de măsline extravirgin) sau înăbuşite. "Andivele sunt de fapt mugurii unei varietăţi de cicoare, plantă renumită pentru proprietăţile ei coleretice, colecistokinetice şi colagoce."

Anghinarea are de asemenea efect protector asupra colecistului. Ea se poate consuma crudă sau sub formă de ceai. Specialistul mai recomandă persoanelor care suferă de diferite afecţiuni ale bilei păpădia (crudă, preparată ca salată, sau rădăcinile uscate, preparate ca ceai) şi salata de rucola.

"Andivele, cicoarea, anghinarea, păpădia, rucola ajută la drenarea bilei, la prevenirea apariţiei nisipului şi a pietrelor. În acelaşi timp, ele contribuie la scăderea colesterolului şi sunt hepatoprotectoare", precizează profesorul Mencinicopschi.




Peştele este pe placul vezicii biliare doar dacă nu se prăjeşte. Se poate prepara la grătar, înăbuşit sau la pergament. Este de preferat peştele slab, şi nu cel gras.

TESTAŢI TOLERANŢA!
În ce priveşte legumele şi fructele, ar trebui să testăm toleranţa la acestea, căci reacţiile sunt diferite de la o persoană la alta. "Atenţie! Trebuie să le testăm pe fiecare în parte, mâncând un singur tip de legumă sau fruct la o masă şi fiind atenţi apoi la semnalele organismului nostru. Numai în acest fel vom putea descoperi ce ne face rău", precizează profesorul Mencinicopschi.

Castraveţii şi roşiile sunt în general nerecomandate, în vreme ce prunele, căpşunile de sezon, cireşele, pepenele roşu sunt de obicei uşor tolerate, mai ales de către cei care au o bilă leneşă. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul cafelei. Nu toate persoanele au o reacţie neplăcută la cafea, însă precauţia este necesară. Ouăle şi untul trebuie de asemenea testate.

ORARUL DE MESE
Dacă aveţi o predispoziţie pentru afecţiunile vezicii biliare trebuie să respectaţi un orar fix al meselor. Sunt recomandate 5 mese pe zi, iar ultima masă trebuie luată cu 3-4 ore înainte de culcare, pentru ca digestia să se desfăşoare în condiţii optime. Alegeţi pentru cină doar alimente uşoare, cum sunt legumele şi fructele. Înainte de culcare, beţi un ceai de păpădie sau cicoare, pentru a relaxa bila şi ficatul.

Acest orar trebuie respectat cu atât mai mult de către persoanele care au suferit o colecistectomie (extirparea vezicii biliare).


Sfatul nutriţionistului
Colesterolul este implicat în apariţia litiazei (nisip) şi a calculozei (pietre) biliare. Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, ficatul şi vezica biliară formează un sistem-cheie în menţinerea normală a colesterolului în organism. Ficatul fabrică din colesterol acizii biliari (sau sărurile biliare), care apoi sunt depozitaţi în vezica biliară.

"Aceşti acizi biliari sunt absolut necesari pentru metabolizarea grăsimilor. În absenţa acizilor biliari nu este posibilă absorbţia grăsimilor. Când în bilă există o cantitate prea mare de colesterol sau când funcţia vezicii biliare este alterată (bila leneşă, de exemplu), lichidul biliar se cristalizează şi formează litiaza sau calculii biliari. Prin urmare, alimentele bogate în colesterol nu sunt pe placul bilei", atrage atenţia specialistul.
Citeşte mai multe despre:   alimentatie echilibrata,   biliare

 



Mai multe titluri din categorie

Reușită românească. OMS apreciază call-center-ul ALOPEDI

Reușită românească. OMS apreciază call-center-ul ALOPEDI
Call-center-ul ALOPEDI 0364-917, dezvoltat de Spitalul de Urgență din Cluj, a fost recunoscut ca exemplu de bune practici în domeniul accesului la servicii medicale de către Organizația Mondială a...

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras mai de mult semnalul de alarmă: în noul mileniu, depresia va face ravagii, boală vicleană cu consecinţe până la sinucideri.   Marele campion american...

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă
România se află pe ultimul loc în UE cu privire la fondurile alocate pentru medicina preventivă, alături de Slovacia. Amândouă statele alocau 8 euro/locuitor pentru îngrijirea...

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
  Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters. Aceasta a fost internată...

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...
Serviciul de email marketing furnizat de