x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dietă pentru vezica biliară

Dietă pentru vezica biliară

de Oana Antonescu    |    16 Iun 2009   •   00:00
Dietă pentru vezica biliară
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Că este vorba de o bilă leneşă sau o bilă spastică (foarte activă), disfuncţiile vezicii biliare dau întotdeauna simptome neplăcute: greaţă, vomă, balonare, constipaţie, gust amar dimineaţa. Alimentaţia are un rol crucial în funcţionarea corectă a vezicii biliare şi amânarea apariţiei litiazei sau calculozei biliare.



INTERZISE
"Pe primul loc în lista alimentelor interzise se află grăsimile animale. Carnea grasă prăjită trebuie evitată pe cât posibil în cazul în care aveţi o bilă leneşă sau spastică", atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Salamurile, cârnaţii, afumăturile sunt de asemenea periculoase pentru vezica biliară şi ficat. Margarinele, produsele de patiserie şi cofetărie, snacksurile, chipsurile, băuturile de tip cola, cele care au un conţinut mare de zahăr au acelaşi efect nociv.

"Seminţele prăjite şi sărate nu sunt deloc indicate în cazul în care suferim de o afecţiune a vezicii biliare. Putem mânca nuci, fiindcă scad colesterolul şi au multe alte beneficii pentru sănătate, dar nu mai mult de 5-10 miezuri. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul migdalelor", precizează profesorul Mencinicopschi. Condimentele tari, cum sunt piperul sau ardeiul, sunt de evitat. Brânzeturile de tip caşcaval, telemea, Camembert, Roquefort trebuie înlocuite cu brânza slabă de vaci şi urdă.

Alcoolul este strict interzis în afecţiunile hepatobiliare. Nu doar tăriile, ci şi vinul sau berea sunt nocive pentru ficat şi colecist. Ele conţin sulfiţi, substanţe care distrug celulele ficatului şi neuronii, îngreunează absorbţia vitaminelor şi nu permit metabolizarea alcoolului şi glucidelor", atrage atenţia specialistul. Cu atât mai periculoasă este combinaţia alcool-grăsimi, care poate declanşa dureroasele crize biliare sau pancreatitele, inflamaţia pancreasului.

RECOMANDATE
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă câteva alimente cu efect benefic, atât în prevenţia problemelor biliare, cât şi ca adjuvant în tratamentul acestora. Andivele au acest efect benefic dacă sunt consumate crude, în salate (cu ulei de măsline extravirgin) sau înăbuşite. "Andivele sunt de fapt mugurii unei varietăţi de cicoare, plantă renumită pentru proprietăţile ei coleretice, colecistokinetice şi colagoce."

Anghinarea are de asemenea efect protector asupra colecistului. Ea se poate consuma crudă sau sub formă de ceai. Specialistul mai recomandă persoanelor care suferă de diferite afecţiuni ale bilei păpădia (crudă, preparată ca salată, sau rădăcinile uscate, preparate ca ceai) şi salata de rucola.

"Andivele, cicoarea, anghinarea, păpădia, rucola ajută la drenarea bilei, la prevenirea apariţiei nisipului şi a pietrelor. În acelaşi timp, ele contribuie la scăderea colesterolului şi sunt hepatoprotectoare", precizează profesorul Mencinicopschi.




Peştele este pe placul vezicii biliare doar dacă nu se prăjeşte. Se poate prepara la grătar, înăbuşit sau la pergament. Este de preferat peştele slab, şi nu cel gras.

TESTAŢI TOLERANŢA!
În ce priveşte legumele şi fructele, ar trebui să testăm toleranţa la acestea, căci reacţiile sunt diferite de la o persoană la alta. "Atenţie! Trebuie să le testăm pe fiecare în parte, mâncând un singur tip de legumă sau fruct la o masă şi fiind atenţi apoi la semnalele organismului nostru. Numai în acest fel vom putea descoperi ce ne face rău", precizează profesorul Mencinicopschi.

Castraveţii şi roşiile sunt în general nerecomandate, în vreme ce prunele, căpşunile de sezon, cireşele, pepenele roşu sunt de obicei uşor tolerate, mai ales de către cei care au o bilă leneşă. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul cafelei. Nu toate persoanele au o reacţie neplăcută la cafea, însă precauţia este necesară. Ouăle şi untul trebuie de asemenea testate.

ORARUL DE MESE
Dacă aveţi o predispoziţie pentru afecţiunile vezicii biliare trebuie să respectaţi un orar fix al meselor. Sunt recomandate 5 mese pe zi, iar ultima masă trebuie luată cu 3-4 ore înainte de culcare, pentru ca digestia să se desfăşoare în condiţii optime. Alegeţi pentru cină doar alimente uşoare, cum sunt legumele şi fructele. Înainte de culcare, beţi un ceai de păpădie sau cicoare, pentru a relaxa bila şi ficatul.

Acest orar trebuie respectat cu atât mai mult de către persoanele care au suferit o colecistectomie (extirparea vezicii biliare).


Sfatul nutriţionistului
Colesterolul este implicat în apariţia litiazei (nisip) şi a calculozei (pietre) biliare. Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, ficatul şi vezica biliară formează un sistem-cheie în menţinerea normală a colesterolului în organism. Ficatul fabrică din colesterol acizii biliari (sau sărurile biliare), care apoi sunt depozitaţi în vezica biliară.

"Aceşti acizi biliari sunt absolut necesari pentru metabolizarea grăsimilor. În absenţa acizilor biliari nu este posibilă absorbţia grăsimilor. Când în bilă există o cantitate prea mare de colesterol sau când funcţia vezicii biliare este alterată (bila leneşă, de exemplu), lichidul biliar se cristalizează şi formează litiaza sau calculii biliari. Prin urmare, alimentele bogate în colesterol nu sunt pe placul bilei", atrage atenţia specialistul.

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata biliare