x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Doar forma e de cascaval

Doar forma e de cascaval

de Cristina Andreea Calin    |    17 Feb 2007   •   00:00
Doar forma e de cascaval

La prima vedere seamana cu cascavalul. Eticheta ne spune insa ca avem de-a face cu un produs inalt procesat din uleiuri vegetale hidrogenate, periculoase pentru organism.

CE BEM, CE MANCAM - Un produs in totalitate procesat
Desi il gasim la raionul de branzeturi, produsul analizat nu are nimic in comun cu aceasta categorie de alimente. Este produs din uleiuri vegetale partial hidrogenate si aditivi alimentari, periculosi pentru sanatate.

"Forma toast" Viotros este, dupa cum producatorul specifica pe eticheta, o "Specialitate cu aroma Edam, pe baza de uleiuri vegetale partial hidrogenate si cazeina". Acest produs contine: "uleiuri vegetale partial hidrogenate 33%, apa, cazeina (proteina lactata) 14%, amidon de grau, sare, emulgator E450 (difosfati), E331 (citrati de sodiu), aroma Edam, conservant: acid sorbic E200, colorant: caroten E 160a. Contine cazeina". Tot producatorul specifica faptul ca este vorba despre un "Produs pasteurizat".

Eticheta nutritionala precizeaza ca pentru 100 grame de produs, valoarea energetica este de 1.548 Kj-370 Kcal, produsul avand proteine, 11,5 grame, glucide 6,5 grame, lipide 33 grame, din care acizi grasi saturati 16 grame, acizi grasi nesaturati 14 grame, acizi grasi polisaturati 3 grame, colesterol 0,7 miligrame.

ANALIZA. Produs pe baza de uleiuri partial hidrogenate, bogat in acizi grasi saturati transpericulosi pentru sanatate, cu adaos de cazeina (proteina laptelui), difosfati, care interfereaza cu metabolismul calciului, impiedicand fixarea acestuia in oase, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult, acesta specifica faptul ca producatorul foloseste drept conservant acidul sorbic, care este potential alergen. Mentionam ca uleiurile partial hiodrogenate (de tip margarina, shortening-uri) sunt incriminate in aparitia accidentelor vasculare cerebrale si a infarctului de miocard, fiind aterogene. Produsul are valoarea energetica ridicata, 370 kcal/100 g. Acest produs nu trebuie confundat cu branzeturile de tip cascaval, chiar daca de cele mai multe ori se afla in rafturile cu lactate.

CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomanda produsul analizat copiilor, adolescentilor, adultilor, batranilor, bolnavilor de maladii inflamatorii, renali, hepatici, digestivi, pulmonari, astmaticilor, bolnavilor cu afectiuni dermatologice, supraponderalilor si obezilor, bolnavilor de cancer, de maladii cardiovasculare, osteoporoza, postinfarct de miocard si accident vascular cerebral.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.

Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.
×
Subiecte în articol: bun de consum produs grame