Rareori ne e dat să întâlnim atâta durere într-o singură familie. Să vezi cum viaţa unor oameni se adânceşte în dramă şi neputinţă, fără speranţa de a găsi o rezolvare. Strigătul disperat al celor două surori gemene nu te poate lăsa indiferent.
Gemenele Luciana şi Georgiana au împărţit, de când se ştiu, totul. Şi bucuriile dar, din păcate, şi durerile. Multe dureri. Au crescut o dată, au stat la şcoală în aceeaşi bancă, s-au măritat cam la aceeaşi vârstă. Destinele lor au fost gemene... până la un punct. Mai întâi, Luciana a născut-o pe Lorena. A fost diagnosticată curând cu autism sever şi dipareză spastică. Apoi, soţul – tatăl Lorenei – le-a părăsit pe amândouă, iar Luciana s-a bazat din ce în ce mai mult pe sprijinul primit de la Georgiana, care între timp devenise şi ea mamă.
Lorena. Fetiţa care nu a mers nici o zi la şcoală
Despre cum a fost la început, când au apărut primele semne ale tulburării de spectru autist la Lorena, Luciana Joitu îmi povestea: “S-a dezvoltat normal până la vârsta de 2 ani. Însă nu şi în sfera limbajului. Spunea mama, tata, apa şi alte câteva cuvinte, dar nu mai mult de 10, lucru care mie, ca mamă, mi s-a părut îngrijorator. Ştiam că la vârsta ei ar fi trebuit să utilizeze mult mai multe cuvinte, să comunice în propoziţii simple, iar ceea ce ma îngrijora şi mai tare era faptul că nu voia să repete nimic din ceea ce eu îi spuneam. Într-o bună zi mi-am luat inima în dinţi şi i-am spus soţului să mergem cu ea la neurologie pediatrică, pentru că mie nu mi se pare normală evoluţia Lorenei. Aşa am ajuns la doamna dr Magdalena Budişteanu de la spitalul Alexandru Obregia şi acolo ni s-a dat diagnosticul de Autism, care ne-a schimbat viaţa. Lorena acum are 13 ani şi face pe săptămână doar 3 ore de terapie ABA, care costă 180 lei. Ar trebui să facă şi kinetoterapie, dar nu mai avem bani necesari”. După divorţ, Luciana a încercat să găsească soluţii pentru terapia Lorenei, ţinând cont de puţinătatea resurselor ei materiale. A dus-o pe fetiţă în mai multe centre unde se făcea terapie gratuită, dar nu şi ABA, singura care are rezultate promiţătoare pentru copiii cu acest diagnostic. S-a recăsătorit şi, din fericire, soţul ei s-a ataşat de fetiţă. Luciana nu a putut să lucreze, fiind nevoită să stea permanent cu fetiţa pe care, din cauza problemelor ei de adaptare, nu au putut să o dea nici măcar o zi la şcoală. Abia dacă a mers, puţin, la grădiniţă, unde însă era marginalizată, din pricina handicapului motor de care suferă, ca şi, mai ales, pentru că e foarte dificilă comunicarea cu ea. “Apoi, Dumnezeu a făcut, după atâţia ani, să rămân gravidă şi ni l-a dat pe băieţelul nostru Alexandru, care are acum 1 ani şi 3 luni şi este o minune de copil sănătos şi un lucru bun pentru Lorena, pentru că o face în fiecare zi să fie mai atentă.” Pentru Lorena, ideal ar fi să continue cu terapia ABA, dar mult mai intens decât până acum, să facă din nou kinetoterapie. Pe măsură ce înaintează în vârstă, şansele de recuperare ale copiilor diagnosticaţi cu autism sunt tot mai mici. O ştie şi familia ei, care vă cere astăzi ajutorul. “Dacă vreţi şi puteţi să o ajutaţi pe Lorena să păşească dincolo de lumea ei închisă şi să devină un copil cu şanse de normalitate, vă rog din suflet să faceţi o donaţie, cât de mică, pentru ea. Conturile sunt deschise la Raiffeisen Bank, pe numele Joitu Luciana. Cont lei - RO39RZBR0000060009683880; Cont EURO - RO69RZBR0000060011376378; Cod SWIFT: RZBRROBU.”
Un tată diagnosticat cu o tumoare inoperabilă
În familia celeilalte gemene, Georgiana Paţurcă, drama s-a instalat anul acesta, pe 21 august, când soţul ei, Florin Paţurcă, a fost diagnosticat cu o tumoră pe creier de 6 cm. Ar fi trebuit să fie o zi fericită, băieţelul lor tocmai împlinise 2 ani, iar alături de fetiţa lor de 13 ani erau împliniţi. Dar o stare neaşteptată de rău i-a făcut să meargă la Spitalul de Urgenţe, unde, în urma tomografiei, a fost pus un diagnostic năucitor pentru ei. “Tumora este neoperabilă, nu se poate ajunge acolo unde este. Nu ne venea să credem că ni se poate întâmpla asta tocmai nouă şi soţul a făcut şi un RMN, ca să fim siguri, dar acelaşi diagnostic implacabil a fost pus: “formaţiune tumorală de linie mediană cu interesarea talamusului şi nucleilor bazali bilateral”. Au urmat zile de coşmar, l-am internat la Spitalul clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, la dl dr Felix Brehar, unde s-a efectuat biopsia tumorei. Am aşteptat două săptămâni rezultatul biopsiei şi ne rugam să fie o tumoră benignă, dar din păcate rezultatul a fost “Astrocitom Anaplazic gradul 3”. Un diagnostic care ne-a distrus viaţa. Singurele şanse: radioterapie şi chimioterapie. Am început radioterapia la o clinică privată, unde ne costa 180 de milioane, pentru că am fost la spitalele de stat şi ne-au pus pe listele de aşteptare pentru 3-4 luni, pentru că sunt foarte mulţi pacienţi bolnavi cu cancer, care vin din toată ţara. Dar noi nu puteam să aşteptăm aşa de mult. În prezent facem radioterapie şi am ajuns la jumătea tratamentului, pentru care am plătit suma de 100 milioane lei, bani strânşi de la oameni cu suflet. Am semnat un contract cu clinica privată că până la terminarea radioterapiei vom plăti toată suma de 180 milioane lei. Eu am un venit de 84 lei luna – alocaţia copiilor – iar soţul acum nu mai lucrează. Am doi copii şi sunt singură în lupta asta.”
Cei care vor să facă donaţii pentru acest caz o pot face în următoarele conturi, deschise pe numele Georgiana Paţurcă, la Raiffeisen Bank Bucu¬rești, Filiala Sector 5: Cont lei - RO80 RZBR 0000 0600 1601 0452 sau Cont EURO - RO09 RZBR 0000 0600 1601 0469 ; Cod Swift RZBRROBU.
Citește pe Antena3.ro