x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Drum bun pe carari de munte

Drum bun pe carari de munte

30 Aug 2005   •   00:00
ARMONIA TRUPULUI
Drumetii. Aer curat. Liniste. Padure de jur imprejur. Iar deasupra capului cerul. Muntele este acest minunat loc in care ai toate sansele sa-ti incarci bateriile in week-end sau in concediu. Dr. Anca Gurau, medic primar medicina sportiva, de la Institutul National de Medicina Sportiva, este de parere ca facem enorm pentru sanatate daca mergem la munte doua week-end-uri pe luna.

Beneficii si riscuri

Dr. Anca Gurau ne mai spune ca drumetiile pe munte au efecte benefice asupra aparatelor cardiovascular si pulmonar si, in acelasi timp, pun in miscare toti muschii corpului. "Daca la urcare sunt solicitate membrele inferioare si spatele, la coborare – unde riscul accidentelor este mai mare – , are loc contractarea intregului corp", adauga medicul. De asemenea, drumetiile pe munte ne dezvolta atentia, concentrarea si contribuie la o mai buna coordonare a miscarilor. Plimbarile in padurile de foioase si de conifere sunt recomandate mai ales celor care sufera de boli nervoase, datorita procesului de aeroionizare negativa care are loc in aceste spatii.

Recomandari

Inainte de a porni intr-o ascensiune pe munte, dr. Anca Gurau ne sfatuieste sa ne echipam corespunzator. Avem nevoie de bocanci, haine confortabile care sa nu ne ingreuneze miscarile si haine impermeabile. Este foarte important sa cunoastem traseul pe care vrem sa-l parcurgem. De aceea, este bine ca excursionistii sa faca drumetii pe munte in grupuri organizate, la care sa existe un ghid montan, si sa aiba la ei busole, harti. Inainte de a pleca, excursionistii se vor informa cu privire la conditiile meteo, iar daca acestea sunt neprielnice, recomandarea medicului este sa amanati plecarea. Argumente sunt multiple. Iata doar doua: ceata reduce vizibilitatea si mareste pericolul de ratacire si chiar de cadere, iar ploaia poate provoca alunecari de teren si accidentari grave. Daca totusi ne-au prins furtuna si trasnetele pe carari de munte, la altitudini mari, este bine sa coboram in cel mai scurt timp si sa nu ne adapostim sub arbori sau stanci, mai ales daca sunt izolati. De asemenea, inainte de ascensiune vom manca mai consistent si ne vom hidrata corespunzator. Pentru a inlocui apa pierduta de organism prin procesul de transpiratie, beti mai multe lichide ca de obicei. Dar in nici un caz alcool! Pentru ca oricine poate pleca pe munte, este bine totusi sa ne cunoastem capacitatea la efort si sa ne dozam acest efort, in functie de gradul personal de antrenament.

ALPINISM. O activitate montana practicata de foarte multi iubitori ai muntelui este alpinismul. "El presupune efort fizic, dar si psihic foarte intens si de lunga durata, escalada putand dura 5-6, 10 ore sau chiar mai mult", ne atrage atentia Dan Vasilescu, vicepresedintele Clubului Alpin Roman. Inainte de a face alpinism e nevoie sa urmam un curs de initiere si sa achizitionam echipament corespunzator: casca, centura, carabiniere, coarda dinamica, pioleti, coltari. Este foarte important ca alpinistul sa se afle intr-o stare excelenta de sanatate si sa nu se avante singur la drum.

×
Subiecte în articol: munte armonia trupului