x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dukan, Paleo sau Atkins? Cele mai populare diete, sub lupa nutriționistului

Dukan, Paleo sau Atkins? Cele mai populare diete, sub lupa nutriționistului

25 Ian 2016   •   15:45
Dukan, Paleo sau Atkins? Cele mai populare diete, sub lupa nutriționistului

Cu siguranță, ați auzit cel puțin o dată despre Dukan, Paleo sau Atkins, cele mai la modă planuri alimentare, celebre grație rezultatelor rapide pe care le oferă. Înainte de a adopta un asemenea regim, trebuie să știți că în ciuda popularității, aceste diete sunt considerate extrem de periculoase de medici.

Nutriționista Josefa Cobos a analizat pentru Gaceta.es trendurile momentului în materie de slăbire, subliniind că pentru fiecare din aceste cure de slăbire bazate pe proteine există atât argumente pro, cât și argumente contra.

Problema majoră a dietelor proteice este că restricționează consumul de carbohidrați, ceea ce duce la stări de oboseala, dispoziție proastă și constipație. În plus, consumul unei cantități mari de proteine este asociat cu osteoporoză, calculi renali și boli cardiovasculare.

Dieta Dukan

Dieta Dukan, una din cele mai interesante pentru publicul larg, se bazează pe consumul unei cantități enorme de proteine. Pentru că nu are glucide de ars, corpul începe să utilizeze grăsimile pentru a obține energia de care are nevoie. Este un regim ușor de urmat pentru persoanele cărora nu le plac fructele și verdețurile, iar slăbirea este vizibilă în scurt timp. Totuși, suprasolicită rinichii și ficatul și retrânge gama alimentelor care pot fi consumate.


Dieta Paleo
Dieta paleo sau dieta paleolitică este o metodă de slăbire bazată numai pe alimente naturale pe care le consumau strămoșii noștrii în perioada paleolitică. Fanii acestui regim sunt de părere că ființele umane sunt încă adaptate din punct de vedere genetic unei alimentații paleolitice. Nutriționista afirmă totuși că nu există nicio bază științifică pentru asemenea afirmații, mai ales că omul actual nu seamănă deloc cu cel din paleolitic.
Consumul nutrienților recomandați în dieta paleo duce la un dezechilibru major în organism.


Dieta Atkins
Dieta Atkins este o altă dietă hiperproteică. Pierdea kilogramelor se petrece rapid și cantitatea de alimente permise este mare. Totuși, sistemul digestiv are de suferit din cauza aportului ridicat de proteine.


Dieta Disociată

Dieta disociată are drept fundament teoria conform căreia separând macronutrienții sau grupurile de alimente, metabolismul va funcționa mult mai bine și va arde numărul (mare) de calorii ingerat. Dr. Cobos atrage atenția asupra faptului că nu există suficiente studii care să demonstreze rezultate dietei disociate.
Regimul permite consumul tuturor grupelor alimentare, dar nu există dovezi care să ateste că separarea lor chiar duce la slăbit.
 

×