x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E-urile au stricat hreanul

E-urile au stricat hreanul

de Cristina Andreea Calin    |    22 Mar 2008   •   00:00
E-urile au stricat hreanul

 

CE BEM, CE MÂNCĂM Hreanul sultan este un condiment care are în compoziţie mai multe ingrediente decât era necesar. De pe etichetă citim următoarea compoziţie: "hrean, apă, oţet, zahăr, sare, ulei, acid citric E 330, amidon, antioxidant E 224 metabisulfit de potasiu, condimente, acid ascorbic E 300, zaharină E 954".

Hreanul sultan este un condiment care are în compoziţie mai multe ingrediente decât era necesar. De pe etichetă citim următoarea compoziţie: "hrean, apă, oţet, zahăr, sare, ulei, acid citric E 330, amidon, antioxidant E 224 metabisulfit de potasiu, condimente, acid ascorbic E 300, zaharină E 954".

 

ANALIZĂ. Produsul analizat este un condiment pe bază de hrean, la care s-au adăugat zahăr rafinat, sare şi aditivi alimentari, unii dintre ei periculoşi: E 224 şi edulcorantul  sintetic zaharină E 954. Despre metabisulfitul de sodiu, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că este un conservant artificial care are o doză zilnică admisă de numai 0,7 mg/kg corp. Specialiştii au apelat la această limitare pentru că aditivul încetineşte asimilarea vitaminei B1, produce dureri de cap, ameţeli, provoacă afecţiuni intestinale. De asemenea, persoanele sensibile pot suferi de astm de sulfit în urma consumului acestui aditiv.

Zaharina este un edulcorant de sinteză care a fost încadrat de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer în grupa 2B ca fiind cancerigenă. Acesta este cel mai grav efect care poate surveni în cazul în care se depăşeşte doza zilnică admisă, de 2,5 mg/kg corp. Însă zaharina mai poate interfera cu procesul normal de coagulare a sângelui, cu glicemia şi cu funcţiile digestive, perturbându-le.

 

CONCLUZII. Din cauza zahărului adăugat şi a aditivilor, produsul nu este echivalent din punct de vedere nutriţional şi sanogen cu un preparat obţinut din hrean proaspăt ras, care este de preferat acestor variante industriale, ne atenţionează specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: bun de consum