V-aţi gândit vreodată că aditivii alimentari pe care îi înghiţim zi de zi sunt substanţe chimice folosite cu succes, de ani de-a rândul, în sute de alte scopuri? Pe lângă cosmetizarea hranei, ele sunt utilizate în industria petrolieră, în cosmetică, în lubrifierea prezervativelor, în îmbălsămarea morţilor.
Coloranţii chimici de sinteză sunt cei mai utilizaţi de alte industrii decât cea alimentară. Industria farmaceutică este cea care apelează cel mai des la ei pentru vopsirea pilulelor, deşi aceştia sunt incriminaţi aproape în unanimitate de lumea ştiinţifică în apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Chiar şi pilula albastră conţine E464, hidroxipropilmetil celuloză, al cărei consum frecvent nu este recomandat, pentru că poate duce la probleme ale tractusului digestiv.
Dacă aveţi curiozitatea să citiţi etichetele cosmeticelor şi să faceţi o compraţie cu cele ale alimentelor, veţi descoperi că au multe ingrediente comune. De la coloranţi, până la conservanţi sau antioxidanţi, toate aceste substanţe chimice se găsesc în farduri, creme de faţă, şampoane, săpunuri, creme de corp, vopsele de păr.
De asemenea, E-uri găsim şi în pasta de dinţi, în antiperspirante, creme pentru protecţie solară, pudră pentru evitarea apariţiei transpiraţiei picioarelor atleţilor (E284 - acid boric), apă de gură, uleiuri pentru masaj.
Substanţele chimice din alimente se regăsesc şi în detergenţi, atât în cei pentru vase, cât şi în cei pentru rufe. Veţi găsi E285 (tetraborat de sodiu) în caviar, de exemplu, dar şi în produsele anticalcar pentru maşinile de spălat rufe. Efectele lui adverse sunt multiple, cel mai grav este că afectează sistemul reproductiv, după cum arată ultimele teste făcute pe animale.
Substanţe folosite ca aditivi alimentari se regăsesc şi în pereţii casei dumneavoastră, în explozibili, în vopsele pentru textile sau insecticide. Sulfatul de sodiu, hexametiletetraamina, acidul sulfuric, sulfatul de aluminiu şi alte câteva zeci de substanţe le veţi găsi atât în farfurie, cât şi alte produse pe care le folosiţi zilnic. E261, acetat de potasiu, este utilizat ca agent de reglare a acidităţii şi conservant în industria alimentară, dar este folosit şi pentru îmbălsămarea morţilor. Lenin este unul dintre cei care îşi doarme somnul de veci îmbibat în această substanţă.
Viaţa noastră intimă depinde şi ea de utilizarea substanţelor chimice, folosite şi pentru mâncare. De la săpunuri şi geluri de curăţare, până la prezervative şi lubirifanţi, toate au în compoziţie astfel de prafuri chimice cu serioase efecte adverse asupra sănătăţii.