x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E100 nu este cancerigen

E100 nu este cancerigen

de Cristina Andreea Calin    |    17 Sep 2010   •   00:00
E100 nu este cancerigen

Colorantul alimentar E100, curcumina, nu este cancerigen, anunţă Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), în urma studiilor realizate de Organizaţia Mondială pentru Agricultură şi Hrană (FAO) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).



Comisia Europeană a cerut Comitetului Ştiinţific al EFSA să reevalueze colorantul E100, în urma unor suspiciuni care au apărut cu privire la potenţialul său cancerigen ridicat. În urma studiilor realizate s-a ajuns la concluzia că o doză zilnică de 3 mg/kg corp nu afectează sănătatea consumatorilor. Ultima evaluare pentru curcumină a fost făcută în 1975, de către JEFCA, autoritatea mondială care reglementează utilizarea aditivilor alimentari. Atunci nu s-a stabilit o doză zilnică admisă, însă pe baza aceloraşi analize au revenit şi au alocat o doză de 0-3 mg/kg corp. Noile rezultate exclud posibilitatea declanşării cancerului, însă atrag atenţia că E100 are în compoziţie o cantitate importantă de aluminiu. Pentru acesta s-a stabilit o doză de 1 mg/kg corp/săptămână, astfel încât pericolul consumului de curcumină rămâne.

EFSA atrage atenţia consumatorilor că, doza zilnică fiind destul de mică, este necesar să ţinem cont de ceea ce ingerăm de-a lungul unei zile. Curcumina, E100, este utilizată în special în produse de patiserie şi brutărie, biscuiţi, produse lactate dulci, băuturi carbogazoase, sosuri, bomboane. Studiile anterioare au arătat că E100 poate avea efecte pro-oxidante, ceea ce poate duce, în timp, la apariţia cancerului de colon. Alte cercetări realizate pe animale au scos la iveală anumite legături între căderea părului şi scăderea presiunii arteriale şi curcumină. Studiile clinice pe oameni au demonstrat că un consum ridicat de E100 duce la diaree şi ameţeli uşoare. De asemenea, s-a arătat că există legături în- tre avortul spontan şi ingerarea de curcumină.

Programul de reevaluare a aditivilor alimentari folosiţi drept coloranţi va fi continuat, în urma numeroaselor studii realizate în ultimii ani, care au arătat cât de periculoşi sunt aceştia. Comitetul Ştiinţific al EFSA va lua în considerare toate noile cercetări apărute. Cei mai incriminaţi sunt coloranţi chimici azoici despre care s-a spus în nenumărate rânduri că au un potenţial cancerigen ridicat şi că pun în pericol în mod grav sănătatea consumatorilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum