x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet EDUCAŢIE - Mai bine informaţi

EDUCAŢIE - Mai bine informaţi

de Nicoleta Catana    |    29 Sep 2008   •   00:00
EDUCAŢIE - Mai bine informaţi

Alarmată de numărul foarte mare de cazuri de obezitate din ţara noastră, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a lansat Codul etic al marke­tin­gu­lui produselor destinate copiilor.



Alarmată de numărul foarte mare de cazuri de obezitate din ţara noastră, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a lansat Codul etic al marke­tin­gu­lui produselor destinate copiilor.

Proiectul are ca scop educarea copiilor şi a adolescenţilor în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă şi prezentarea riscurilor la care se expun prin consumul de produse nocive.

Totodată, prin lansarea codului, ANPC atrage atenţia asupra faptului că este îngrijorător că nivelul consumului de fructe, legume, cereale şi vitamine este foarte mic în rândul copiilor şi al adoles­cenţilor şi că aceştia nu fac sport aproa­­pe deloc. De acest lucru se fac vino­va­ţi în primul rând părinţii şi profesorii, care nu le oferă o educaţie în acest sens micuţilor. Materialul, de asemenea, pre­zintă o descriere detaliată a ceea ce în­seam­­nă o alimentaţie sănătoasă, astfel că, prin citirea acestui cod, copiii vor pri­mi o educaţie nutritivă cât se poate de clară.

Fără publicitate
Autoritatea atrage atenţia că în cod nu se vor găsi menţionate nume de firme, scopul lansării acestuia fiind strict de a îi educa pe copii. Mai mult decât atât, ANPC îi sfătuieşte pe cei care vor apela la material să nu se mai lase înşelaţi de ofertele promoţionale făcute de producători şi, atunci când aleg un anumit produs, să îşi concentreze atenţia asupra ingredientelelor, valorilor nutriţionale şi a nu­mă­rului de calorii pe care alimentul în cauză le are. În acest cod nu se vor menţiona companii care, prin serviciile lor, promovează violenţa, activităţi sexuale în condiţii nefavorabile sau care încurajează atitudini ofensive împotriva altora.

Pentru elaborarea Codului au fost studiate lucrări de specialitate, legislaţia din diferite ţări, dar şi regulamente de conduită etică ale celor mai importanţi producători multinaţionali de alimente şi băuturi nealcoolice. De altfel, printre materialele de documentare s-a aflat şi Platforma pentru Dietă, Activitate Fizică şi Sănătate a Comisiei Europene.

De asemenea, s-au luat în considerare studiile efectuate până acum şi părerile critice ale specialiştilor cu privire la alimentele pe care le consumăm în viaţa de zi cu zi.

×
Subiecte în articol: bun de consum