x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Efectele uimitoare ale turmericului asupra sănătății părului

Efectele uimitoare ale turmericului asupra sănătății părului

de Redacția Jurnalul    |    06 Iun 2024   •   15:00
Efectele uimitoare ale turmericului asupra sănătății părului

Turmericul este un condiment folosit pentru a da aromă preparatelor culinare dar are și numeroase beneficii pentru sănătate. Are proprietăți antiinflamatoare, asigură o digestie mai bună și o piele strălucitoare.

Totodată, turmericul poate stimula creșterea părului și ajută la combaterea mătreței.

Planta face parte din familia rădăcinilor de ghimbir. Turmericul este unul dintre cele mai comune ingrediente de uz casnic din India și este utilizat în medicina ayurvedică.

Iată beneficiile asupra părului:

1. Căderea părului

Turmericul ajută împotriva căderii părului. Proprietățile sale antiinflamatorii reduc inflamația scalpului, un factor comun în căderea părului, potrivit Health Shots. Are și efecte antioxidante, neutralzând radicalii liberi care deteriorează foliculii de păr și duc la subțierea părului.

2. Mătreață

Are proprietăți antifungice și antiinflamatorii. Curcumina din turmeric ajută la combaterea ciupercii care provoacă mătreața, iar efectele sale antiinflamatorii pot calma scalpul iritat.
Adaugă în șampon  o linguriță de pudră de turmenic și agită-l bine înainte de utilizare.

3. Factorii de stres din mediu

Radicalii liberi pot provoca daune serioase părului, scalpului și pielii. Proprietățile antioxidante puternice ajută la combaterea lor, protejându-ți părul de substanțele nocive sau toxice.

4. Creșterea părului

Curcumina din turmeric stimulează creșterea părului, prin promovarea unei circulații sanguine mai bune la nivelul scalpului. Stimulează celulele stem ale foliculilor de păr datorită conținutului de vitamina C, esențială pentru producția de colagen.

5. Sănătatea scalpului

Proprietățile antiinflamatorii ale turmericului îmbunătățesc sănătatea scalpului.

Efecte adverse

În timp ce condimentul este în general sigur pentru utilizarea pe păr, ar putea exista câteva efecte secundare.

Poate colora temporar pielea și părul în galben, așa că este important să îl clătești bine după utilizare, notează Vogue.

Dacă turmericul este lăsat pe păr pentru o perioadă îndelungată, acesta poate provoca uscăciune și fragilitate, care duc la ruperea părului. 

În cazuri extrem de rare, pot apărea iritații ale scalpului sau reacții alergice la turmeric, mai ales dacă ai pielea sensibilă.

Este recomandat să faci un test înainte de a aplica turmericul pe o suprafață mare a scalpului, potrivit catine.ro.

×
Subiecte în articol: turmeric păr