x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

ETICHETARE - Secretele din meniu

0
Autor: Cristina Andreea Calin Nicoleta Catana 24 Sep 2008 - 00:00
ETICHETARE - Secretele din meniu

Pentru patronii de patiserii, cofetării, restaurante, afişarea ingredientelor produselor pe care le vând reprezintă o muncă în plus. Dacă bunul-simţ nu funcţionează, atunci legea ar trebui să îi vindece de comoditate.



Pentru patronii de patiserii, cofetării, restaurante, afişarea ingredientelor produselor pe care le vând reprezintă o muncă în plus. Dacă bunul-simţ nu funcţionează, atunci legea ar trebui să îi vindece de comoditate.

Mulţi dintre noi am vrea să ştim ce conţin pateurile, prăjiturile, covrigii şi biscuiţii pe care îi cumpărăm vrac sau preparatele pe care le comandăm la restaurant. Acestea sunt păzite ca nişte secrete de stat din motive greu de înţeles, deşi atât legislaţia europeană, cât şi cea românească cer acest lucru. Mai mult, avem dreptul să aflăm chiar şi valorile nutriţionale ale acestor produse. Numai că pe patronii de unităţi de alimentaţie publică nu îi interesează, nici măcar când legea le cere acest lucru. Atât directiva 2000/13/EC dată de Parlametul European, cât şi Hotărârea 106/2002 privind etichetarea alimentelor cer ca orice produs alimentar să aibă o etichetă compoziţională şi una nutriţională. Nici una dintre aceste cerinţe nu este greu de îndeplinit şi nu presupune costuri suplimentare.

Laura Hora, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor spune că "etichetele alimentelor care se vând vrac în România trebuie să conţină în mod imperativ ingredientele produselor, valorile nutriţionale şi data durabilităţii minimale. În cazul în care producătorii nu pot menţiona cu exactitate ingredientele, aceştia sunt obligaţi prin Legea 106/ 2002 să specifice dacă respectivele produse conţin ingrediente la care o anumită categorie de consumatori ar putea fi alergici. Comercianţii nu întâmpină restricţii de desfăşurare a activităţii, ei putându-şi comercializa produsele în orice loc de desfacere doresc, atât timp cât respectă actele normative."

Comoditatea e de vină

Dr ing. Gabriela Berechet spune că în toate şcolile de bucătari de la noi din ţară, indiferent cât de mici sunt, se fac ore de nutriţie, unde elevii învaţă cum se calculează valorile nutriţionale ale preparatelor în funcţie de ingredientele pe care le conţin. Deci, nu este nevoie de plata vreunui specialist sau a vreunui laborator care să facă aceste calcule. Consumatorii ar trebui să găsească în galantarul cu prăjituri, care sunt alimente perisabile, un afiş pe care să scrie care este data-limită de consum.

Numai că afişarea acestor informaţii ar atrage după sine pierderea clienţilor. De cele mai multe ori pentru produsele de cofetărie se folosesc ingrediente care au în compoziţie aditivi alimentari, care prin efectele lor ar pune pe fugă consumatorii. În ţările civilizate, aceste informaţii sunt prezente, iar clienţii care deschid meniul unui restaurant vor afla imediat care sunt ingredientele şi câte calorii are preparatul pe care l-au comandat. Meniurile restaurantelor de la noi conţin informaţii minime, dar insuficiente. De exemplu, în cazul unui cordon bleu care are în compoziţie şuncă, bucătarul trebuie să scrie în meniu şi ce conţine şunca. Şi pentru a face acest lucru nu trebuie decât să copieze eticheta produsului.

Alergii

Grav este faptul că există o mulţime de alergeni, despre care clientul nu ştie că le consumă. Alunele, muştarul, oul, laptele şi soia sunt doar câteva dintre ingredientele care pot trimite consumatorul la spital, fără să ştie de ce. Din această cauză, legea cere etichetarea produselor care au în compoziţie astfel de ingrediente "problemă" în mod special.

Excepţiile legii

Există şi câteva produse a căror etichetare nu se cere. De exemplu, vânzătorii de fructe, legume sau de produse care au un singur ingredient atunci când denumirea comercială a acestuia este identică cu cea a ingredientului nu trebuie să îşi eticheteze marfa. Pentru acestea nu trebuie specificat nici termenul de valabilitate. Aceleiaşi excepţii i se supun şi vinurile, băuturile conţinând 10% sau mai mult în volum alcool, pâinea, produsele de panificaţie, patiserie şi de cofetărie care sunt consumate în 24 de ore de la fabricaţie, oţetul de fermentaţie, sarea, zahărul solid, produsele zaharoase care sunt alcătuite aproape în totalitate din zahăr aromatizat/ colorat, guma de mestecat.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 



Mai multe titluri din categorie

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor
Dincolo de simptomele fizice grave pe care le provoacă infecția cu virusul SARS-CoV-2, pandemia are efecte negative severe și asupra sănătății mintale. Mai ales tinerii se confruntă cu anxietate și dep...

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România
CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporție...

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 
Galerie Foto Chiar dacă de obicei în timpul sarcinii este recomandat să avem o alimentaţie cât mai variată, din motive de siguranţă e bine să evităm carnea crudă sau negătită suficient, ficatul, sushi, ouăle crude,...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii
Vaccinul anti COVID-19 pentru copii produs de compania Pfizer este sigur și are o eficacitate de aproape 91% în prevenirea infectării în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, arată un studiu...

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19
Ministerul Sănătății anunță că mii de flacoane de Remdesivir au fost distribuite în mai multe spitale din România. Medicamentul este folosit în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 cu forme medii...

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?
Galerie Foto Celor care doresc sa piarda kilogramele in plus li se ofera o varietate de diete la alegere si totusi, aceasta alegere este destul de dificila de facut. Potrivit nutritionistilor si celor care au incercat-o, dieta Rina...

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a discutat din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Cseke a cerut ajutor pentru aprovizionarea...

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării
Deteriorarea părului a devenit o problemă des întâlnită în viața fiecărei femei. Din cauza expunerii la factorii externi, poluării și diverselor tratamente chimice, firul de păr își pierde constant din...

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19
România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare anti COVID-19 din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în...

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu
Persoanele care fac poze cu mâncarea şi le pun pe Instagram, dorind să împărtăşească cu ceilalţi experienţa culinară, tind să-şi crească nu doar like-urile, ci şi mărimea taliei, conform unui studiu...
Serviciul de email marketing furnizat de