x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Etichetele, protejate

Etichetele, protejate

de Nicoleta Catana    |    17 Mai 2008   •   00:00
Etichetele, protejate

DIRECTIVĂ ● Producătorii nu mai au nici o scuză dacă nu respectă legea
Noile acte normative stabilite de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte etichetele produselor alimentare vin în sprijinul
populaţiei, pentru ca aceasta să ştie cu exactitate ce consumă.



DIRECTIVĂ ● Producătorii nu mai au nici o scuză dacă nu respectă legea
Noile acte normative stabilite de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte etichetele produselor alimentare vin în sprijinul
populaţiei, pentru ca aceasta să ştie cu exactitate ce consumă.

Comisia Europeană (CE) a dat o serie de directive în ceea ce priveşte modificările pe care trebuie să se producă din punct de vedere legislativ la produsele alimentare, atît în ceea ce priveşte ambalajul produsului, dar şi ţara de provenienţă şi eticheta acestuia. Majoritatea unităţilor de alimentaţie din Europa şi Statele Unite ale Americii s-au conformat deja cu noile acte normative, mai ales că obezitatea a atins cote alarmante în rîndul copiilor şi al adolescenţilor, majoritatea restaurantelor şi a fast-food-urilor afişînd în meniuri lista cu numărul caloriilor. Însă şi producătorii din domeniu au salutat iniţiativa UE, cei mai mulţi menţionînd pe etichete numărul de calorii şi toate informaţiile nutriţionale într-o formă foarte vizibilă, care să permită consumatorilor să aibă un acces cît mai uşor la ele.

EXCEPŢII. Însă nu toate produsele trebuie să se conformeze cu directivele UE. Alimentele neprocesate sau afumate care conţin un singur ingredient, de exemplu, carnea proaspătă sau merele, apa, ceaiul, cafeaua, verdeaţa, mirodeniile, sarea sau oţetul nu trebuie să fie însoţite de aceste informaţii. De asemenea, nici în cazul aromelor, aditivilor alimentari sau ai altor agenţi cu ajutorul cărora alimentele pot căpăta o textură mai bogată legea nu trebuie neapărat aplicată. Produsele comercializate în ambalaje a căror suprafaţă este mai mică de 25 cm pot ajunge la consumatori fără informaţiile cu pricina, întrucît CE permite acest lucru.

CÎT TREBUIE SĂ CONSUMĂM? Un alt subiect atins de CE este cel legat de Necesarul Minim Zilnic (RDI), adică de cantitatea pe care trebuie sau putem să o consumăm în contextul unei diete zilnice, indicaţiile fiind date pornind de la Doza Zilnică Recomandată(DZR). Acest concept nu este deloc o noutate în legislaţia UE pentru vitamine şi minerale, iar producătorii deja au inclus această recomandare în lista nutrienţilor de pe eticheta produselor. DZR este stabilită ţinîndu-se cont de cele deja utilizate în industria alimentară, pe baze care nu au fost fixate pornind de la o lege anume şi de la cele care sînt determinate de alte ţări şi poate fi actualizată de CE în orice moment, dacă este necesar. Propunerile privind DZR nu vor aduce modificări în ceea ce priveşte cantitatea de nutrienţi pe care trebuie să o consumăm, ci doar vin cu recomandări. De exemplu, toate informaţiile nutriţionale de pe eticheta produsului ar trebui scrise "pentru o porţie", la care neapărat să fie adăugată o comparaţie privind cantitatea de vitamine şi minerale recomadată de producător şi DRZ.

×
Subiecte în articol: bun de consum