x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Exercițiul simplu și rapid care te ajută să-ți controlezi gândurile

Exercițiul simplu și rapid care te ajută să-ți controlezi gândurile

de Redacția Jurnalul    |    28 Oct 2024   •   13:30
Exercițiul simplu și rapid care te ajută să-ți controlezi gândurile
Sursa foto: fizkes/Getty Images/iStockphoto

Un exercițiu simplu și rapid te ajută să-ți controlezi gândurile și să-ți organizezi ideile mai eficient. Menținerea unei discipline mentale te va face să gândești mai clar și îți va stimula imaginația.

Costin Dămășaru, doctor în psihologie, arată importanța controlului minții pentru îmbunătățirea calității vieții. 

„Viitorul este să învățăm și să ne controlăm creierul, pentru că de acolo pornesc toate, și bune, și mai puțin bune. Avem rezultate foarte bune pentru persoanele care au insomnii, depresie, anxietate sau tinitus.”

Pentru a implementa tehnici de control mental, sunt folosite tehnologii avansate, cum ar fi casca cu senzori care colectează semnale cerebrale.

„Colega mea îți va pune pe cap o cască, cu 24 de senzori care vor colecta semnalul din creierul tău. O să stai 10 minute cu casca pe cap, iar aceasta va colecta date despre activitatea creierului tău,” explică acesta.

Ce trebuie să știi despre harta mentală

Costin Dămășaru descrie cum se creează o hartă mentală și ce beneficii aduce: „Noi ce facem este să vedem ce ți-a făcut viața. Punem electrozi pe cap, măsurăm curentul electric din creier și comparăm cu un model matematic de creier perfect. Astfel, putem dezvolta protocoale de antrenament neuronale personalizate.”

Prin tehnici non-invazive, cum ar fi jocuri speciale care antrenează creierul, oamenii pot învăța să își controleze gândurile și să își acceseze resursele interioare: „Recomand un anumit set de antrenamente, de obicei 15 ședințe, pentru a duce creierul din zona de supraviețuire în zona de evoluție,”, mai spus acesta.

Pentru cei care vor să aplice tehnicile acasă, un exercițiu simplu de respirație poate face minuni: „Când simți că te ia un atac de panică sau că ești anxios, inspiră 2-3 pe nas și expiră 2-3-4 pe gură, diafragmatic, pentru 6 minute. Se produce vasoconstricție neuronală și creierul se relaxează, iar tu începi să vezi lucrurile diferit,” , mai adaugă acesta.

Această metodă de gestionare a gândurilor poate fi cheia către o viață mai echilibrată și o mai bună gestionare a provocărilor de zi cu zi, potrivit Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: gânduri exerciţiu minte