x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fără carne de porc

Fără carne de porc

de Georgeta Licsandru    |    10 Iul 2008   •   00:00
Fără carne de porc

ATENŢIE! ● Vara, grăsimile provoacă tulburări digestive
Carnea de porc este greu de digerat din cauza conţinutului ridicat de grăsimi. De aceea, nutriţioniştii ne recomandă să evităm consumul de carne de porc, mai ales în perioada verii.



ATENŢIE! ● Vara, grăsimile provoacă tulburări digestive
Carnea de porc este greu de digerat din cauza conţinutului ridicat de grăsimi. De aceea, nutriţioniştii ne recomandă să evităm consumul de carne de porc, mai ales în perioada verii.

Mîncaţi multe fructe şi legume, carne de pui sau peşte, dar evitaţi carnea de porc! Aceasta este regula de bază a dietei de vară. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune de ce trebuie să evităm carnea de porc: "În timpul verii sînt de preferat alimentele uşoare, în nici un caz cele grele, aşa cum este carnea de porc. Aceasta este bogată în grăsimi saturate şi săracă în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate. Organismul nostru nu poate prelucra excesul de grăsimi, încărcîndu-se astfel cu toxine. Din cauza grăsimilor, carnea de porc se digeră greu, uneori în 10-15 ore. Îndeosebi carnea prăjită este greu de digerat. De asemenea, în timpul prăjirii sînt generate substanţe cancerigene, care suprasolicită pancreasul". Dacă totuşi nu ne putem abţine de la o friptură de porc, ar fi bine să alegem una din carne slabă şi să o preparăm la grătar. Pentru a putea fi numită slabă, carnea trebuie să conţină maximum 5% grăsimi. Pe piaţa românească însă, carnea de porc are un conţinut foarte ridicat de grăsimi: între 18% şi 30%. Diferenţele se văd şi în numărul de calorii: 100 g carne slabă de porc conţin 125 de calorii, aceeaşi cantitate de carne grasă - 250 de calorii şi 90 mg colesterol. Abuzul de carne de porc, mai ales grasă, poate creşte nivelul colesterolului şi riscul de afecţiuni cardiovasculare.

TOXINE.
Multe persoane sînt tentate să aleagă carnea de purcel de lapte. Aceasta este şi mai greu de digerat, din cauza purinelor – reziduuri metabolice, toxice pentru organismul uman. Carnea provenită de la animale tinere poate fi periculoasă pentru persoanele cu gută (creştere a nivelului de acid uric în sînge). Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia şi asupra preparatelor din carne de porc. Acestea au un conţinut mai mare de grăsimi saturate decît carnea proaspătă: şunca – 90 mg colesterol şi 22% grăsime, salamul – 100 mg colesterol şi 35% grăsime.

×