x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fara coloranti nocivi

0
Autor: Nicoleta Catana 08 Aug 2008 - 00:00
Fara coloranti nocivi

GUSTARE ● De astazi vom minca snacks-uri mai sanatoase
Uniunea Europeana (UE) ia masuri drastice in ceea ce priveste siguranta alimentara si interzice tot mai multi aditivi care ne pot maltrata organismul. Ultimul act normativ a fost dat in urma cu citeva zile si ar trebui sa ii puna pe ginduri pe producatori si pe consumatori. 



GUSTARE ● De astăzi vom mînca snacks-uri mai sănătoase
Uniunea Europeană (UE) ia măsuri drastice în ceea ce priveşte siguranţa alimentară şi interzice tot mai mulţi aditivi care ne pot maltrata organismul. Ultimul act normativ a fost dat în urmă cu cîteva zile şi ar trebui să îi pună pe gînduri pe producători şi pe consumatori.  

Parlamentul European (PE) a dat o lege prin care îi obligă pe producătorii din industria snacksurilor şi a panificaţiei să afişeze pe etichetele produselor cu exactitate ce aditivi conţin acestea, potrivit informaţiilor furnizate de Sistemul rapid de Alertă pentru Produse Alimentare şi Hrană pentru Animale (RASFF). Actul normativ vizează în special şase E-uri:  tartrazină (E 102), galbenul de chinolină (E 104), galben portocaliu (E 110), azorubina (E 122), roşul ponceau (E 124) şi roşu allura (E 129). Astfel, producătorii vor trebui să specifice pe alimentele care conţin aceşti aditivi că "pot avea efecte adverse asupra activităţii şi atenţiei copiilor". De asemenea, tot conform noului regulament, galbenul portocaliu (E 110) va trebui utilizat de producători în cantităţi limitate, iar albastrul briliant (E 133) şi roşu allura (E 129) vor fi interzise în snacksuri şi produse de panificaţie pe teritoriul UE.

DATA-LIMITĂ. Companiile producătoare au la dispoziţie 18 luni pentru a se conforma cu noua lege, care va intra în vigoare în statele membre ale UE în cel mult patru săptămîni. Un număr considerabil de companii, printre care Cadbury sau Nestle, deja au dat asigurări că vor înlătura toţi coloranţii artificiali din produsele lor. În Marea Britanie, un control realizat de UE a scos în evidenţă un conţinut mult prea mare de galben de chinolină (E 110) în snacksurile cu brînză, ceea ce a tras un semnal foarte mare de alarmă.

ADITIVII ÎN CAUZĂ.
Tartrazina E 102 poate avea efecte extrem de nocive asupra organismului, ea fiind vinovată de apariţia alergiilor la persoanele care reacţionează alergic la aspirină (salicilaţi) sau la cele astmatice. Dacă este consumată de copii, le poate dăuna, întrucît provoacă astm, rinită, urticarie. De asemenea, este incriminată de apariţia sindromului de hiperactivitate (ADHD), putînd altera percepţia şi comportamentul producînd stări de confuzie. Printre efectele negative ale acestui aditiv se numără şi apariţia unor tumori tiroidiene şi interferarea cu enzimele digestive. În industria alimentară se găseşte într-o gamă largă de produse alimentare, ca băuturile nealcoolice şi alcoolice, fructele şi legumele confiate, ornamente şi învelişuri, produse de cofetărie, produse fine de brutărie, croasant, biscuiţi, prăjituri, brînză topită aromată, sosuri, muştar, icre de peşte, suplimente alimentare, supe, vinuri, spumante etc. Doza zilnică admisă este de 7,5 mg/ kg corp. Specialiştii ne recomandă să nu o depăşim dacă nu vrem să avem probleme de sănătate. Galbenul de chinolină este şi el un aditiv pe care este bine să îl evitaţi, întrucît poate determina apariţia sindromului ADHD. De asemenea, este interzis persoanelor care au sensibilitate la aspirină. Nici acesta nu trebuie consumat frecvent. Un alt aditiv vizat de UE este azorubina. Acesta, de asemenea, poate provoca reacţii adverse persoanelor astmatice şi la cele alergice la aspirină (salicitaţi), reacţie care poate apărea şi în urma consumului de roşu ponceau. Ca şi celelalte două menţionate mai sus, poate provoca apariţia sindromului ADHD. Printre celelalte reacţii adverse se numără faptul că poate fi cancerigen, provoacă urticarie şi edem. În industria alimentară se regăseşte în aceleaşi tipuri de alimente în care putem identifica şi tartrazina. Doza zilnică admisă din aditivul alimentar roşu ponceau este de 4 mg/ kg corp. Specialiştii nu recomandă consumul acestuia. Colorantul roşu allura, de asemenea, poate provoca sindromul ADHD. Acesta nu este suficient evaluat toxicologic. Printre efectele adverse ale E-ului se numără alergiile, dar şi faptul că este potenţial cancerigen. Ca şi în cazul celorlalte enumerate mai sus, consumul lui nu este recomandat.

Cum e în România

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, susţine că legea vine exact într-un moment în care aveam nevoie de un act normativ care să îi oblige pe producători să renunţe la a ne mai intoxica cu tot felul cu aditivi care de care mai nocivi. Printre cele mai importante repercusiuni pe care legea aceasta le va avea sînt dispariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), dar şi bolile cardiovasculare sau cancerele. Specialistul nostru consideră că prin această lege producătorii nu vor mai avea nici o scuză să nu renunţe la a mai utiliza aditivii, însă nu este convins că aceştia vor respecta noile reglementări dictate de PE. Totodată, aceste acte normative sînt binevenite pentru a-i face atît pe producători, cît şi pe consumatori să conştientizeze pericolul la care se expun în urma consumului excesiv din aceste tipuri de alimente şi să aplece urechile bine la semnalele de alarmă pe care presa şi oamenii de ştiinţă le trag.



Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sunat de câțiva ani alarma: depresia se va întinde ca o molimă în toată planeta. După invazia virusului care dă boala COVID, depresia a cotropit mai zdravăn...

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata
Marea Britanie intenționează să lanseze un vaccin anti COVID-19 până la mijlocul anului 2021. Este vorba de cel dezvoltat de Universitatea Oxford și Astra Zeneca, transmite Reuters. "Sper ca lansarea...

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

Bâlbâiala necesită tratament precoce

Bâlbâiala necesită tratament precoce
Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...
Serviciul de email marketing furnizat de