x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fara conservanti

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 02 Aug 2008 - 00:00
Fara conservanti

TEHNOLOGIE ● Forurile internationale aproba folosirea radiatiilor ionizante
Radiatiile ionizante sint utilizate de mult in industrie, ele putind fi de natura electromagnetica si corpusculara. Cele de natura electromagnetica (fotonii) sint caracterizate prin energie. In aceasta categorie intra radiatiile gama, infrarosii si ultraviolete.



TEHNOLOGIE ● Forurile internaţionale aprobă folosirea radiaţiilor ionizante
Radiaţiile ionizante sînt utilizate de mult în industrie, ele putînd fi de natură electromagnetică şi corpusculară. Cele de natură electromagnetică (fotonii) sînt caracterizate prin energie. În această categorie intră radiaţiile gama, infraroşii şi ultraviolete.


Iradierea, ca procedeu fizic de tratare a alimentelor, poate fi comparată cu alte procedee fizice (tratare termică, refrigerare, congelare). Singura caracteristică a iradierii este tipul de energie utilizat. Comitetul Internaţional pentru Iradierea Alimentelor (ICGFA) recomandă ca iradierea să se facă respectînd Codul de Practici pentru Iradiere (GPI), considerînd că la doze mai mici sau egale cu 500 krad produsele sînt apte pentru consum uman.

Radiaţiile ionizante sînt utilizate în proporţie de 30% pentru sterilizarea produselor medicale şi în proporţie de 20% pentru tratamentul produselor alimentare. Introducerea tehnicii de iradiere în agricultură şi industria alimentară vizează în principal eliminarea microorganismelor (împiedicarea reproducţiei şi distrugere) care provoacă degradarea produselor agricole. FAO estimează că peste 25% din producţia mondială de alimente se pierde după recoltare din cauza atacului dăunătorilor, a microorganismelor, a rozătoarelor. Se apreciază că prin iradierea alimentelor se obţine şi o ameliorare a salubrităţii acestora, putînd fi contaminate cu germeni patogeni sau toxicogeni. De asemenea, metoda este utilizată pentru prelungirea duratei de conservare a produselor agricole (cereale, legume), respectiv a produselor alimentare prelucrate tehnologic (inhibarea germinării, întîrzierea maturării fructelor şi legumelor postrecoltare, radiopasteurizarea şi radiosterilizarea alimentelor).

AVANTAJE. La mijlocul anilor ’80, brînza Camembert din Franţa, obţinută tradiţional din lapte nepasteurizat, nu primeşte avizul FDA – USA pentru import din cauza parametrilor microbiologici peste limitele maxime admise de legislaţia în vigoare. La acea dată, rapoartele autorităţilor pentru sănătate publică din Franţa atrăgeau atenţia asupra deceselor neonatale asociate toxiinfecţiei cu Listeria Monocytogenes. Ideea schimbării tehnologiei de fabricaţie prin procesarea laptelui pasteurizat a fost întîmpinată cu mari rezerve de procesatori, pentru că acest lucru conducea la modificări considerabile ale aromei şi consistenţei brînzei Camembert şi de aceea nici nu a fost acceptată.

Cercetătorii francezi au studiat timp de doi ani efectul procesării laptelui prin iradiere. Studiile de marketing efectuate pe produsul etichetat cu simbolul Radaperta au relevat creşteri ale vînzărilor cu 25%. În 1994, Patrick Boisseu publică în Food Technology un raport cu privire la caracteristicile organoleptice ale brînzei Camembert din lapte iradiat, semnalînd că nu au fost detectate modificări ale aromei şi consistenţei şi că asociaţia producătorilor de brînzeturi din Franţa a construit în Normandia o instalaţie de iradiere a laptelui.

Studiile au arătat că eficienţa distrugerii microflorei de contaminare face ca aceste produse să fie compatibile cu sistemele de management ale siguranţei alimentului HACCP şi mai ales că nu induce modificări senzoriale (aromă, culoare).

Eficacitate

Aspectele bacteriologice şi senzoriale ale condimentelor, plantelor condimentare şi legumelor condimentare stipulate în standardele internaţionale precum Codex Alimentarius şi revendicate de procesatorii care operează cu HACCP sau cu standardele internaţionale ISO nu sînt modificate prin această metodă. Iradierea condimentelor, a plantelor şi legumelor condimentare nu ridică probleme de sănătate nici pentru consumator, în timp ce conservarea cu dezinfectanţii gazoşi menţionaţi mai sus au potenţial carcinogen prin inhalare şi din cauza substanţelor toxice reziduale produse.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

Bâlbâiala necesită tratament precoce

Bâlbâiala necesită tratament precoce
Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...

Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar

Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar
Întărirea sistemului imunitar este un aspect deosebit de important pentru orice persoană în perioada rece sau atunci când suferă de anumite probleme de sănătate. Descoperă câteva alimente ce te vor ajuta...

Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare

Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare
Achiziționarea limbajului are loc treptat. Depinde de dezvoltarea anatomică (auzul, organele fonatorii, sistemul nervos central etc.) și factorii de mediu (nivel socio-cultural afectiv, familial etc.). Pentru a...

De ce trebuie monitorizată tiroida după vârsta de 60 de ani

De ce trebuie monitorizată tiroida după vârsta de 60 de ani
Tiroida este o glandă producătoare de hormoni situată la baza gâtului. Buna sa funcționare, evaluată prin dozarea TSH (hormon stimulator al tiroidei), asigură seninătatea multor organe și funcții. Un studiu...

Care sunt semnele cancerului tiroidian? De ce trebuie neapărat să ții cont de ele

Care sunt semnele cancerului tiroidian? De ce trebuie neapărat să ții cont de ele
Cancerul glandei tiroide este cancerul care apare cel mai adesea la tineri. Cum se manifestă acest cancer? Care sunt semnele care pot alerta? Actualizare cu privire la cancerul tiroidian. Tiroida: unde este...
Serviciul de email marketing furnizat de