x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fara conservanti

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 02 Aug 2008 - 00:00
Fara conservanti

TEHNOLOGIE ● Forurile internationale aproba folosirea radiatiilor ionizante
Radiatiile ionizante sint utilizate de mult in industrie, ele putind fi de natura electromagnetica si corpusculara. Cele de natura electromagnetica (fotonii) sint caracterizate prin energie. In aceasta categorie intra radiatiile gama, infrarosii si ultraviolete.



TEHNOLOGIE ● Forurile internaţionale aprobă folosirea radiaţiilor ionizante
Radiaţiile ionizante sînt utilizate de mult în industrie, ele putînd fi de natură electromagnetică şi corpusculară. Cele de natură electromagnetică (fotonii) sînt caracterizate prin energie. În această categorie intră radiaţiile gama, infraroşii şi ultraviolete.


Iradierea, ca procedeu fizic de tratare a alimentelor, poate fi comparată cu alte procedee fizice (tratare termică, refrigerare, congelare). Singura caracteristică a iradierii este tipul de energie utilizat. Comitetul Internaţional pentru Iradierea Alimentelor (ICGFA) recomandă ca iradierea să se facă respectînd Codul de Practici pentru Iradiere (GPI), considerînd că la doze mai mici sau egale cu 500 krad produsele sînt apte pentru consum uman.

Radiaţiile ionizante sînt utilizate în proporţie de 30% pentru sterilizarea produselor medicale şi în proporţie de 20% pentru tratamentul produselor alimentare. Introducerea tehnicii de iradiere în agricultură şi industria alimentară vizează în principal eliminarea microorganismelor (împiedicarea reproducţiei şi distrugere) care provoacă degradarea produselor agricole. FAO estimează că peste 25% din producţia mondială de alimente se pierde după recoltare din cauza atacului dăunătorilor, a microorganismelor, a rozătoarelor. Se apreciază că prin iradierea alimentelor se obţine şi o ameliorare a salubrităţii acestora, putînd fi contaminate cu germeni patogeni sau toxicogeni. De asemenea, metoda este utilizată pentru prelungirea duratei de conservare a produselor agricole (cereale, legume), respectiv a produselor alimentare prelucrate tehnologic (inhibarea germinării, întîrzierea maturării fructelor şi legumelor postrecoltare, radiopasteurizarea şi radiosterilizarea alimentelor).

AVANTAJE. La mijlocul anilor ’80, brînza Camembert din Franţa, obţinută tradiţional din lapte nepasteurizat, nu primeşte avizul FDA – USA pentru import din cauza parametrilor microbiologici peste limitele maxime admise de legislaţia în vigoare. La acea dată, rapoartele autorităţilor pentru sănătate publică din Franţa atrăgeau atenţia asupra deceselor neonatale asociate toxiinfecţiei cu Listeria Monocytogenes. Ideea schimbării tehnologiei de fabricaţie prin procesarea laptelui pasteurizat a fost întîmpinată cu mari rezerve de procesatori, pentru că acest lucru conducea la modificări considerabile ale aromei şi consistenţei brînzei Camembert şi de aceea nici nu a fost acceptată.

Cercetătorii francezi au studiat timp de doi ani efectul procesării laptelui prin iradiere. Studiile de marketing efectuate pe produsul etichetat cu simbolul Radaperta au relevat creşteri ale vînzărilor cu 25%. În 1994, Patrick Boisseu publică în Food Technology un raport cu privire la caracteristicile organoleptice ale brînzei Camembert din lapte iradiat, semnalînd că nu au fost detectate modificări ale aromei şi consistenţei şi că asociaţia producătorilor de brînzeturi din Franţa a construit în Normandia o instalaţie de iradiere a laptelui.

Studiile au arătat că eficienţa distrugerii microflorei de contaminare face ca aceste produse să fie compatibile cu sistemele de management ale siguranţei alimentului HACCP şi mai ales că nu induce modificări senzoriale (aromă, culoare).

Eficacitate

Aspectele bacteriologice şi senzoriale ale condimentelor, plantelor condimentare şi legumelor condimentare stipulate în standardele internaţionale precum Codex Alimentarius şi revendicate de procesatorii care operează cu HACCP sau cu standardele internaţionale ISO nu sînt modificate prin această metodă. Iradierea condimentelor, a plantelor şi legumelor condimentare nu ridică probleme de sănătate nici pentru consumator, în timp ce conservarea cu dezinfectanţii gazoşi menţionaţi mai sus au potenţial carcinogen prin inhalare şi din cauza substanţelor toxice reziduale produse.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!
Galerie Foto Sortimentele de ceai laxativ se bazeaza pe plante sau amestecuri de plante organice care combat constipatia. Ceaiul se poate consuma fara prescriptie medicala, are efecte benefice in ameliorarea flatulentei si ajuta la...

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?
Durerea de spate nu lasă niciun aspect al vieții noastre neatins. Aceasta afectează starea noastră de spirit, activitățile sociale la care participăm, relațiile cu cei din jur și însăși viziunea asupra...

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină
Sindromul ovarului polichistic se caracterizează prin tulburări în ovulaţie, exces de hormoni androgeni, multiple microchisturi ovariene. Este întâlnit destul de des şi aduce suferinţe importante femeilor atinse...

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19
Populația din mai multe țări ale lumii sunt tot mai încrezătoare în vaccinurile anti COVID-19, arată un studiu Kekst CNC, transmite AFP. Cercetarea a fost realizată în șase state, respectiv Franţa,...

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare
Cele trei vaccinuri anti COVID-19 aprobate în UE sunt eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie dar oferă o protecție scăzută la cea din Africa de Sud, după cum arată studiile preliminare. Cu toate astea,&n...

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză
Vaccinul de la Johnson&Johnson, primul vaccin din lume care va fi administrat printr-o singură doză, a fost aprobat în regim de urgență de FDA în Statele Unite ale Americii. Compania Johnson&Johnson va...

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori
Galerie Foto Echilibrul emoțional reprezintă cea mai eficientă cale de a ne vindeca și de a preveni apariția bolilor. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate multe tipuri de terapii alternative, care pot ajuta la sănătatea...

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Medicamentul Regdanvimab pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este analizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Tratamentul cu anticorpi monoclonali este dezvoltat de compania...

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă mai puțini anticorpi după efectuarea vaccinului, față de cele care s-u îmbolnăvit, arată un studiu realizat de MedLife. Astfel, răspunsul imun la ...

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui până la trei zile pe mai multe tipuri de țesături, precum cele fabricate din bumbac, poliester și policoton, arată un studiu realizat de Universitatea De Montfort din...

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
După ce vaccinul AstraZeneca a fost refuzat de Germania, Comisia Europeană încearcă să redistribuie dozele. Totodată, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă a...

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Picioarele te ajută să te miști prin lume și să stai în picioare câte o zi întreagă. Cu toate acestea, se întâmplă, adesea, ca ele să primească cea mai puțină atenție. Îngrijirea picioarelor nu este...

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Cancerul mamar este o formă de boală neoplazică foarte răspândită la femei, iar depistarea devreme a unor modificări la sâni este de mare importanţă. Tocmai de aceea femeia trebuie să-şi examineze singură s

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech oprește transmiterea infecției la majoritatea persoanelor imunizate din Israel, arată datele preliminare ale primul studiu efectuat în rândul populației,...

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
În trecut, alunițele erau considerate semne de frumusețe și în Franța, nobilii își puneau alunițe false pe chip sau piele. Însa, în Evul Mediu, alunița era considerată un semn al vrăjitoarelor, mai ales...
Serviciul de email marketing furnizat de