x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Feniculul ţine la distanţă virozele respiratorii

Feniculul ţine la distanţă virozele respiratorii

de Steluta Indrei    |    24 Oct 2008   •   00:00
Feniculul ţine la distanţă virozele respiratorii

Feniculul, o legumă mediteraneană care a început să fie cultivată şi la noi, se remarcă prin conţinutul crescut de vitamina C, calciu, potasiu şi magneziu. Aceşti antioxidanţi ne ajută în lupta contra infecţiilor respiratorii de sezon.

Feniculul este cunoscut şi apreciat pentru savoarea sa încă din Evul Mediu. Există mai multe varietăţi de fenicul: cele care au forma unui bulb sunt utilizate în bucătărie, iar altele sunt cultivate doar pentru seminţe şi frunzele foarte aromate (asemănătoare mărarului).

AVANTAJE NUTRIŢIONALE
Medicii susţin că feniculul este o legumă foarte valoroasă din punct de vedere nutriţional. Astfel, feniculul conţine o cantitate mare de vitamina C (52 mg/100 g) şi vitamina A (3,7 mg/100 g). Aceste substanţe antioxidante contribuie la întărirea imunităţii, protejându-ne de infecţiile respiratorii de sezon. De asemenea, în compoziţia feniculului se găsesc vitamina E, potasiu şi magneziu, substanţe care au un rol important în prevenirea bolilor de inimă. Vitamina B9 (acidul folic) este un alt nutrient important al fenicului. De aceea, această legumă este recomandată femeilor însărcinate. Feniculul este bogat în calciu şi fier, motiv pentru care este indicat în scopul prevenirii osteoporozei şi anemiei. Un alt avantaj al fenicului îl reprezintă proteinele de calitate, care se găsesc în cantitate mai mare în această legumă decât în altele.

Feniculul are proprietăţi carminative (previne gazele intestinale şi procesul de fermentaţie), fiind foarte eficient în stimularea tranzitului intestinal. Poate fi inclus în dieta persoanelor care suferă de gastrită, colită, întrucât calmează spasmele şi durerile abdominale. Tot pentru eliminarea balonării şi stimularea digestiei poate fi utilizat decoctul din seminţe de fenicul.

CURĂ DE SLĂBIRE
Datorită conţinutului scăzut de calorii – doar 34 la 100 g, feniculul poate fi mâncat fără grijă de persoanele care vor să slăbească. Dar cu condiţia să fie preparat la aburi sau înăbuşit în puţin ulei de măsline. Persoanele care nu au probleme cu silueta pot savura feniculul gratinat alături de peşte, carne de pui sau de curcan.

 
100 g fenicul
Calorii 35

Vitamina A       3,7 mg

Vitamina C       52 mg

Acid folic          0,1 mg

Fier      2,7 mg

Potasiu             430 mg

Magneziu          40 mg

Proteine            2,7 g

Glucide             3 g

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă feniculul