x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fructe de padure la masa de seara

Fructe de padure la masa de seara

28 Mar 2006   •   00:00

S-a demonstrat ca fructele de padure – mure, zmeura, afine, coacazele rosii sau negre – sunt bogate in antocianidine, antioxidanti naturali care anihileaza actiunea radicalilor liberi, combat stresul oxidativ si previn aparitia bolilor neuro-degenerative, a afectiunilor cardiovasculare si a imbatranirii precoce.

Antocianidinele sunt cele care le dau acestor fructe culoarea rosie sau albastra. "Studiile au aratat ca antocianidinele favorizeaza producerea de noi celule la nivelul vaselor de sange. Datorita continutului de antocianidine, fructele de padure au un efect benefic, demonstrat in prevenirea varicelor, in calmarea durerilor din poliartritele reumatoide. Antocianidinele intaresc peretii arterelor, avand rol de protectie cardiovasculara", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

PUTINE CALORII


Afinele, murele, coacazele sau zmeura pot fi consumate la discretie in curele de slabire. Aceste fructe au foarte putine calorii: murele – 25 de calorii/100 g, afinele – 30 de calorii, coacazele – 28 de calorii, zmeura – 25 de calorii. "Peste fructele de padure putem adauga putina miere de albine, nu prea multa insa, pentru ca dupa aceea ingrasa. Murele, afinele, zmeura ar putea constitui o parte din masa de seara. Chiar daca au putine calorii, fructele sunt satioase, dau senzatia de satietate rapid si o prelungesc", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

SCAD GLICEMIA


Afinele, murele, coacazele proaspete au proprietati hipoglicemiante, limitand in acelasi timp productia de insulina. Se stie ca insulina intervine in procesul de ingrasare, prin stocarea zaharurilor sub forma de grasimi. Dintre fructele de padure, merisorul este mai putin cunoscut. Proprietatile lui, insa, nu sunt cu nimic mai prejos decat ale celorlalte. Merisorul are efect antibacterian, prevenind infectiile urinare si aparitia calculilor renali.

Consumul de fructe de padure poate preveni unele forme de cancer (de colon, de stomac) datorita fibrelor alimentare. De asemenea, acidul cumaric si acidul clorogenic – care se gasesc in aceste fructe – impiedica formarea substantelor cancerigene in organism.

FRAGII. Provoaca mai multe alergii decat capsunele, dar au aceleasi proprietati. Fragii sunt indicati in curele de detoxifiere a organismului. Datorita proprietatilor diuretice fragii sunt recomandati persoanelor care sufera de afectiuni renale. Sunt foarte bogati in vitamine si minerale – 100 g de fragi contin 77 mg de vitamina C, 160 mg de potasiu, 16 mg de calciu, 0,4 mg de fier, 8 micrograme de caroten, 0,2 micrograme de vitamina E. O cura cu fragi tonifica sistemul nervos si contribuie la regenerarea ficatului.

AGRISELE. Chiar daca au mai multe calorii decat celelalte fructe de padure (54 calorii/100 g), asta nu inseamna ca agrisele ingrasa. 100 g de agrise proaspete ne ofera 210 mg potasiu, necesar functionarii muschiului cardiac. De asemenea, sunt o buna sursa de antioxidanti: vitamina C (14 mg/100 g), calciu (28 mg), caroten (110 micrograme), vitamina E (0,04 mg), acid folic (8 micrograme). Datorita antioxidantilor, agrisele sunt o solutie de prevenire a imbatranirii precoce.

MURELE. Consumate in stare proaspata, murele au proprietati depurative, laxative si antidiareice in acelasi timp. "Murele, ca de altfel toate fructele de padure, regleaza foarte bine tranzitul digestiv, prevenind atat diareea, cat si constipatia", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. In 100 g de mure se gasesc 25 de calorii, 3 g de fibre alimentare, 15 mg de vitamina C, 160 mg de potasiu, 41 mg de calciu, 1 mg de fier, 80 micrograme de caroten, 2 mg de vitamina E. De asemenea, murele sunt o sursa importanta de acid folic – 34 micrograme/100 g. Acidul folic intervine in functionarea sistemului nervos.

ZMEURA. Fruct aromat cu proprietati tonice, depurative, diuretice, laxative, zmeura este recomandata celor care sufera de astenie, stari febrile, guta, constipatie. In afara de fructe, proprietati diuretice are si ceaiul din frunze de zmeur. Prof. dr. Gh. Mencinicopschi le atrage atentia femeilor insarcinate: "Acestea nu au voie sa bea ceai din frunze de zmeur pentru ca le poate provoca contractii uterine. Fructele nu au acest efect". 100 g de zmeura proaspata ii ofera organismului nostru 25 de calorii, 3 g de fibre alimentare, 30 mg de vitamina C, 170 mg de potasiu, 25 mg de calciu, 1 mg de fier, 1 mg de vitamina E, 33 micrograme de acid folic.

AFINELE. In 100 g de afine se gasesc 30 de calorii, 2 g de fibre, 17 mg de vitamina C, 88 mg de potasiu, 12 mg de calciu, 1 mg de fier, 30 micrograme de caroten. Atat ceaiul, cat si fructele de afin sunt cunoscute pentru proprietatea lor de a scadea glicemia. Numite si "insulina vegetala", afinele si ceaiul din frunze de afin nu ar trebui sa lipseasca din regimul alimentar al bolnavilor de diabet zaharat de tip II. De asemenea, afinele stimuleaza circulatia sangvina, contribuie la tratarea infectiilor renale si ale vezicii biliare. Persoanele care au sindromul colonului iritabil ar trebui sa evite fructele de padure.

COACAZELE. S-a demonstrat ca extractul din samburi de coacaz negru da rezultate foarte bune in poliartrita reumatoida, pentru ca este bogat in acizi grasi esentiali (acid gamalinolenic si alfalinolenic), care inhiba evolutia proceselor inflamatorii. De asemenea, alaturi de afine, coacazele negre si cele rosii sunt un adjuvant extraordinar pentru mentinerea sanatatii ochilor. Prin continutul ridicat de vitamine si minerale, coacazele sunt recomandate in nevroze, astenii, pentru prevenirea insomniilor. Celor care consuma alcool in exces si care fumeaza, dar nu numai lor, coacazele le furnizeaza o cantitate uriasa de vitamina C (200 mg/100 g).
×