S-a demonstrat ca fructele de padure mure, zmeura, afine, coacazele rosii sau negre sunt bogate in antocianidine, antioxidanti naturali care anihileaza actiunea radicalilor liberi, combat stresul oxidativ si previn aparitia bolilor neuro-degenerative, a afectiunilor cardiovasculare si a imbatranirii precoce.
Antocianidinele sunt cele care le dau acestor fructe culoarea rosie sau albastra. "Studiile au aratat ca antocianidinele favorizeaza producerea de noi celule la nivelul vaselor de sange. Datorita continutului de antocianidine, fructele de padure au un efect benefic, demonstrat in prevenirea varicelor, in calmarea durerilor din poliartritele reumatoide. Antocianidinele intaresc peretii arterelor, avand rol de protectie cardiovasculara", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.PUTINE CALORII
Afinele, murele, coacazele sau zmeura pot fi consumate la discretie in curele de slabire. Aceste fructe au foarte putine calorii: murele 25 de calorii/100 g, afinele 30 de calorii, coacazele 28 de calorii, zmeura 25 de calorii. "Peste fructele de padure putem adauga putina miere de albine, nu prea multa insa, pentru ca dupa aceea ingrasa. Murele, afinele, zmeura ar putea constitui o parte din masa de seara. Chiar daca au putine calorii, fructele sunt satioase, dau senzatia de satietate rapid si o prelungesc", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
SCAD GLICEMIA
Afinele, murele, coacazele proaspete au proprietati hipoglicemiante, limitand in acelasi timp productia de insulina. Se stie ca insulina intervine in procesul de ingrasare, prin stocarea zaharurilor sub forma de grasimi. Dintre fructele de padure, merisorul este mai putin cunoscut. Proprietatile lui, insa, nu sunt cu nimic mai prejos decat ale celorlalte. Merisorul are efect antibacterian, prevenind infectiile urinare si aparitia calculilor renali. Consumul de fructe de padure poate preveni unele forme de cancer (de colon, de stomac) datorita fibrelor alimentare. De asemenea, acidul cumaric si acidul clorogenic care se gasesc in aceste fructe impiedica formarea substantelor cancerigene in organism.
| ||||||||
FRAGII. Provoaca mai multe alergii decat capsunele, dar au aceleasi proprietati. Fragii sunt indicati in curele de detoxifiere a organismului. Datorita proprietatilor diuretice fragii sunt recomandati persoanelor care sufera de afectiuni renale. Sunt foarte bogati in vitamine si minerale 100 g de fragi contin 77 mg de vitamina C, 160 mg de potasiu, 16 mg de calciu, 0,4 mg de fier, 8 micrograme de caroten, 0,2 micrograme de vitamina E. O cura cu fragi tonifica sistemul nervos si contribuie la regenerarea ficatului.
Citește pe Antena3.ro |