x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Greşeli in bucătărie

Greşeli in bucătărie

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    04 Aug 2007   •   00:00
Greşeli in bucătărie

Vara, riscul unei toxiinfecţii alimentare este mult mai ridicat decăt in sezonul rece. Multe practici greşite din bucătărie ne pot indrepta spre o imbolnăvire provocată de bacterii, viruşi sau paraziţi.

Vara, riscul unei toxiinfecţii alimentare este mult mai ridicat decăt in sezonul rece. Multe practici greşite din bucătărie ne pot indrepta spre o imbolnăvire provocată de bacterii, viruşi sau paraziţi.

Spălatul pe măini este obligatoriu, indiferent de sezon, după folosirea toaletei, după curăţarea legumelor, după porţionarea cărnii sau a peştelui, după atingerea feţei sau părului, după operaţii de curăţenie. Dacă pe măini sunt răni, tăieturi sau leziuni purulente, acestea trebuie protejate cu bandaje impermeabile şi mănuşi de unică folosinţă.

Sfaturi. Cănd gătim, este bine să scoatem bijuteriile. In afara faptului că le protejăm, ne protejăm şi familia. Sub bijuterii, apa şi săpunul ajung mai greu, acestea devenind surse de contaminare a alimentelor manipulate. De asemenea, dacă in timp ce porţionăm un aliment ne tăiem, bucata care a intrat in contact cu săngele trebuie aruncat, iar rana trebuie imediat spălată, dezinfectată şi bandajată. Cănd gătim, nu tuşim sau strănutăm peste alimente.

Vasele in care se găteşte măncarea trebuie să fie curate şi păstrate intr-un spaţiu curat. Alimentele folosite la gătire trebuie să fie proaspete, aprovizionate din surse sigure şi transportate căt mai repede acasă, bine curăţate şi spălate, operaţie care este bine să se facă inainte de a incepe gătitul propriu-zis. Dacă se porţionează carne, aceasta nu trebuie să intre in contact cu alimente care urmează să fie consumate crude (fructe, legume, salate) şi nici cu alt aliment deja gătit.

Uleiul folosit la prăjire trebuie să fie proaspăt, şi nu din cel folosit anterior la prăjirea altor alimente. La gătirea alimentelor este bine să se folosească apă potabilă, din sursă sigură. Tratamentul termic (fierbere, frigere, coacere sau prăjire) trebuie să fie eficient. Cum acasă nu avem termometre pentru a inregistra minimum 63°C in mijlocul măncării, vom incerca preparatele, in aşa fel incăt la mijloc să nu rămănă sănge.

După gătire, alimentele trebuie răcite in maximum două ore şi apoi depozitate in vase cu capac la frigider la temperaturi sub 4°C. Răcirea se face prin imersarea vaselor in cuvă cu apă rece, la care pentru a grăbi răcirea adaugăm şi cuburi de gheaţă de la congelator.

La incălzire, se recomandă porţionarea in vase de capacităţi mici. Incălzirea se recomandă să se facă in timp căt mai scurt, pentru ca măncarea să treacă rapid prin zona periculoasă. Măncărurile gătite pentru sugari sau copii mici trebuie consumate imediat după preparare. Frigiderul trebuie să fie setat la temperaturi de 2-4°C şi - 18°C in congelator, iar alimentele trebuie depozitate astfel incăt să nu producă vreo contaminare incrucişată (nu punem carnea la decongelat pe raftul de sus, iar pe raftul inferior alimente sau măncăruri gătite care se consumă reci).

PROSOAPE. Suprafeţele de lucru (mese, planşete) trebuie curăţate ori de căte ori este nevoie. Farfuriile, paharele, tacămurile de inox se spală cu apă şi detergent de uz alimentar şi se scurg in suport pe picurător. Dacă vrem să le ştergem, vom folosi un prosop din material absorbant - in sau bumbac - care se intreţine prin spălare, dezinfectare şi călcare cu fierul incins, care asigură o dezinfectare a lui. După folosire, prosopul se va usca la aer, urmănd să fie spălat, nu refolosit. Umiditatea favorizează dezvoltarea bacteriilor şi refolosind prosoapele de bucătărie putem facilita contaminarea.

Intreţinerea ustensilelor

Pentru că acasă nu avem mai multe tocătoare, se recomandă spălarea şi dezinfectarea cu apă clocotită a tocătorului după ce s-a porţionat carnea sau peştele. La gustarea măncărurilor trebuie să se folosească lingura o singură dată. Lingurile de lemn nu vor dispărea niciodată din bucătăria tradiţională, după cum nici tocătoarele din lemn. Ele trebuie să fie spălate, dezinfectate periodic prin opărire şi uscate in aer, pentru că lemnul se impregnează cu mirosul alimentelor. Este bine ca vasele in care se depozitează alimentele gătite să fie din inox, porţelan, sticlă sau chiar tablă emailată, cu condiţia ca emailul să fie intact, fără fisuri sau sărit, acoperite cu capace potrivite. Lavetele şi bureţii de vase trebuie spălaţi după utilizare şi uscaţi la aer. Se recomandă inlocuirea lor ritmică, pentru că in timp devin adevărate nişe de recontaminare.

×
Subiecte în articol: bun de consum