Gutuile sunt unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Aceste fructe se remarcă nu numai prin aroma deosebită, ci şi prin bogăţia de vitamine din grupa B, vitaminele C, E, PP şi minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier).
Gutuile sunt unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Aceste fructe se remarcă nu numai prin aroma deosebită, ci şi prin bogăţia de vitamine din grupa B, vitaminele C, E, PP şi minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier). Toamna, o cură cu gutui contribuie la intărirea imunităţii inainte de sezonul rece. Această cură presupune un consum de două-trei gutui zilnic, pe lăngă dieta obişnuită. In acest fel prevenim virozele respiratorii. De asemenea, gutuile sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, astringente, analgezice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante, tonice. Cura cu gutui stimulează pofta de măncare şi poate fi un mijloc de prevenire a anemiei.
Afecţiuni digestive
"Gutuile conţin multe taninuri, ceea ce le conferă proprietăţi astringente. Au un conţinut ridicat de fibre şi sunt ceva mai acide decăt alte fructe. Din acest motiv este posibil ca persoanele cu hiperaciditate gastrică să nu tolereze prea bine gutuile crude", precizează profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Datorită taninurilor, gutuile sunt recomandate in afecţiunile digestive (diaree, dizenterie). Spre deosebire de alte fructe, gutuile au avantajul că işi păstrează proprietăţile terapeutice chiar şi atunci cănd au fost preparate termic. Astfel, dulceaţa, jeleul sau compotul de gutui au aceleaşi proprietăţi astringente ca şi fructele crude. Prin fierbere insă sunt distruse o serie de vitamine sensibile la căldură, printre care şi vitamina C.
In medicina populară sunt folosite atăt fructele ca atare, căt şi seminţele sau frunzele de gutui sub formă de ceai. Decoctul pregătit din frunze de gutui are proprietăţi calmante, astringente, diuretice. Specialiştii recomandă acest decoct in afecţiunile pulmonare, ale ficatului, in hemoragiile gastrice, in afecţiunile intestinului gros, in colite, in curele de detoxifiere.
SLĂBIRE. 100 g gutui crude ne furnizează numai 63 de calorii. De aceea, aceste fructe ne pot asigura succesul in curele de slăbire. Gutuile stimulează arderea grăsimilor datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare. In acelaşi scop poate fi folosit sucul din gutui proaspete. Sucul este recomandat, de asemenea, persoanelor anemice, cardiacilor, astmaticilor. Din acest suc se poate bea căte o jumătate de pahar inainte de masă.