x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Iaurt natural, doar în reclamă

0
Autor: Cristina Andreea Calin 16 Aug 2008 - 00:00
Iaurt natural, doar în reclamă

CE BEM, CE MÎNCĂM  ●  Produsul conţine grăsimi saturate
Iaurtul este în general un preparat sănătos, care poate fi consumat de toată lumea. Acest lucru nu mai este valabil dacă i se adaugă E-uri şi zahăr.



CE BEM, CE MÎNCĂM  ●  Produsul conţine grăsimi saturate
Iaurtul este în general un preparat sănătos, care poate fi consumat de toată lumea. Acest lucru nu mai este valabil dacă i se adaugă E-uri şi zahăr.

În reclama de la televizor ni se spune că produsele Napolact sînt "ca odinioară", fiind foarte naturale.

Iaurtul cu vişine nu se încadrează deloc în acest trend, fiind mai mult ca acum, decît ca odinioară. Ingredientele sale sînt: "Lapte pasteurizat la temperatură înaltă, preparat de vişine 15% (conţine: 6,7% fruct în produs finit, zahăr, sirop de glucoză, stabilizatori: caragenan E 407, gumă xanthan E 415, aromă: vişine, colorant: suc de sfeclă roşie E 162, acidifiant: acid citric E 330), lapte praf degresat, culturi lactice secţionate, zahăr, amidon modificat din porumb 0,3% E 1420". 100 de grame de iaurt vă vor aduce 95 kcal/400 kj, "proteine 2,7 g, glucide, total: 15,5 g, d.c. zahăr: 11 g, lipide 2,5 g".

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că iaurtul este un produs fermentat obţinut din lapte pasteurizat cu adaos de preparat de vişine, care conţine zahăr, sirop de glucoză, aditivi alimentari E 407, E 415, E 162, E 330, dar şi lapte praf degresat, zahăr, amidon modificat. Această compoziţie face ca produsul să fie dezechilibrat nutriţional, cu un exces de glucide adăugate (15,5 g%), din care majoritatea sînt cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză, sirop de glucoză), producînd fluctuaţii periculoase ale glicemiei. Din această cauză pancreasul endocrin poate avea de suferit, fiind nevoit să producă într-un timp scurt o cantitate mai mare de insulină. Specialistul ne atrage atenţia că produsul are şi un aport de grăsimi animale saturate, aterogene.

Aditivii utilizaţi pot avea efecte adverse, mai ales asupra persoanelor sensibile. Caragenanul, E 407, poate avea acţiune laxativă, iar în unele cazuri poate provoca alergii. S-a demonstrat că aditivul caragenan nativ poate fi degradat, limitat în intestin manifestînd efect toxic, putînd provoca ulcer şi cancer. Efecte negative are şi guma xantan, E 415, care poate interfera cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale.

CONCLUZII. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul Gheorghe Mencinicopschi ne spune că produsul nu este indicat celor cu sensibilitate la aditivii alimentari utilizaţi, celor cu intoleranţă la lactoză şi alergie la proteine lactice. Suferinzii de maladii cardio- şi cerebrovasculare, cei cu dislipidemie vor ţine cont de aportul de grăsimi saturate.

Personele care suferă de diabet şi cei cu rezistenţă la insulină îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs. Suferinzii de sindrom metabolic vor cere sfatul medicului înainte de a consuma acest iaurt.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele acestora asupra sănătăţii noastre. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Care sunt mișcările corecte când ne spălăm pe dinţi

Care sunt mișcările corecte când ne spălăm pe dinţi
În toate filmele, când unul dintre personaje se spală pe dinţi la baie, în faţa oglinzii, execută această igienă a gurii în mod greşit. Actorii plimbă periuţa de dinţi de la dreapta la sânga, o...

Incontinenta urinara si ce putem face?

Incontinenta urinara si ce putem face?
Galerie Foto Incontinenta urinara este o afectiune cronica tot mai des intalnita, ce afecteaza persoane din intreaga lume indiferent de sex, origine sau varsta. Fiindca este o afectiune care influenteaza negativ calitatea vietii,...

Nu ai apelat la implantul dentar din cauza pretului? Afla avantajele acestui tratament modern!

Nu ai apelat la implantul dentar din cauza pretului? Afla avantajele acestui tratament modern!
Galerie Foto Multe persoane au o dantura incompleta, dar aleg sa nu o refaca de teama durerii sau a costurilor mari. Ei bine, chiar daca pretul unui implant dentar este mai mare decat cel al altor proceduri, acest tratament iti...

Cât de eficient este antiviralul Remdesivir în tratarea infecției cu COVID-19

Cât de eficient este antiviralul Remdesivir în tratarea infecției cu COVID-19
Antiviralul Remdesivir nu este eficient în prevenirea mortalității din cauza infecției cu virusul SARS-CoV-2, arată un studiu realizat cu sprijinul OMS, citat de AFP. "Pare să aibă un efect redus sau niciu...

Care este riscul de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii cu avionul

Care este riscul de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii cu avionul
Infectarea cu virusul SARS-CoV-2 în avion este puțin probabilă în cazul în care pasagerii poartă mască, arată un studiu al armatei americane, efectuat în mai multe aeronave Boeing 767 și 777, cu ajutorul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a adus, pe lână numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Studiu: Europenii sunt tot mai bolnavi din cauza stilului de viață

Studiu: Europenii sunt tot mai bolnavi din cauza stilului de viață
Virusul SARS-CoV-2 a provocat decesul a peste un milion de persoane din cauza modului de viață nesănătos din ultimele trei decenii, se arată într-un raport publicat de publicația The...

Sănătatea orală pierde din importanță în contextul unei îngrijorări tot mai mari privind sănătatea generală

Sănătatea orală pierde din importanță în contextul unei îngrijorări tot mai mari privind sănătatea generală
Galerie Foto Peste jumătate (56%) dintre respondenții celui mai recent studiu demarat de Colgate în Europa nu obișnuiesc să își înlocuiască periuța de dinți după ce se confruntă cu alte probleme de...

Ce se întâmplă în caz de infectare simultană cu virusul gripei și COVID-19?

Ce se întâmplă în caz de infectare simultană cu virusul gripei și COVID-19?
Pacienţii care se infectează în acelaşi timp cu virusul gripei şi cu noul coronavirus pot face forme mai severe de COVID-19. Medicul primar Adrian Marinescu de la Institutul Naţional de Boli infecţioase "Matei...

Care este riscul de reinfectare cu COVID-19

Care este riscul de reinfectare cu COVID-19
Deși reinfectările cu virusul SARS-CoV-2 sunt foarte rare și, teoretic, simptomele ar trebui să fie mai ușoare a doua oară, există și excepții. Este cazul unui tânăr de 25 de ani, din Nevada, SUA, care a...

Cum ne putem infecta cu noul coronavirus în aer liber

Cum ne putem infecta cu noul coronavirus în aer liber
În plină pandemie de coronavirus este foarte greu să nu ne infectăm, la un moment dat, dar nu imposibil. Aproape toate cercetările realizate până acum arată faptul că  transmiterile au avut loc...
Serviciul de email marketing furnizat de