x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Iaurt natural, doar în reclamă

Iaurt natural, doar în reclamă

de Cristina Andreea Calin    |    16 Aug 2008   •   00:00
Iaurt natural, doar în reclamă

CE BEM, CE MÎNCĂM  ●  Produsul conţine grăsimi saturate
Iaurtul este în general un preparat sănătos, care poate fi consumat de toată lumea. Acest lucru nu mai este valabil dacă i se adaugă E-uri şi zahăr.



CE BEM, CE MÎNCĂM  ●  Produsul conţine grăsimi saturate
Iaurtul este în general un preparat sănătos, care poate fi consumat de toată lumea. Acest lucru nu mai este valabil dacă i se adaugă E-uri şi zahăr.

În reclama de la televizor ni se spune că produsele Napolact sînt "ca odinioară", fiind foarte naturale.

Iaurtul cu vişine nu se încadrează deloc în acest trend, fiind mai mult ca acum, decît ca odinioară. Ingredientele sale sînt: "Lapte pasteurizat la temperatură înaltă, preparat de vişine 15% (conţine: 6,7% fruct în produs finit, zahăr, sirop de glucoză, stabilizatori: caragenan E 407, gumă xanthan E 415, aromă: vişine, colorant: suc de sfeclă roşie E 162, acidifiant: acid citric E 330), lapte praf degresat, culturi lactice secţionate, zahăr, amidon modificat din porumb 0,3% E 1420". 100 de grame de iaurt vă vor aduce 95 kcal/400 kj, "proteine 2,7 g, glucide, total: 15,5 g, d.c. zahăr: 11 g, lipide 2,5 g".

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că iaurtul este un produs fermentat obţinut din lapte pasteurizat cu adaos de preparat de vişine, care conţine zahăr, sirop de glucoză, aditivi alimentari E 407, E 415, E 162, E 330, dar şi lapte praf degresat, zahăr, amidon modificat. Această compoziţie face ca produsul să fie dezechilibrat nutriţional, cu un exces de glucide adăugate (15,5 g%), din care majoritatea sînt cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză, sirop de glucoză), producînd fluctuaţii periculoase ale glicemiei. Din această cauză pancreasul endocrin poate avea de suferit, fiind nevoit să producă într-un timp scurt o cantitate mai mare de insulină. Specialistul ne atrage atenţia că produsul are şi un aport de grăsimi animale saturate, aterogene.

Aditivii utilizaţi pot avea efecte adverse, mai ales asupra persoanelor sensibile. Caragenanul, E 407, poate avea acţiune laxativă, iar în unele cazuri poate provoca alergii. S-a demonstrat că aditivul caragenan nativ poate fi degradat, limitat în intestin manifestînd efect toxic, putînd provoca ulcer şi cancer. Efecte negative are şi guma xantan, E 415, care poate interfera cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale.

CONCLUZII. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul Gheorghe Mencinicopschi ne spune că produsul nu este indicat celor cu sensibilitate la aditivii alimentari utilizaţi, celor cu intoleranţă la lactoză şi alergie la proteine lactice. Suferinzii de maladii cardio- şi cerebrovasculare, cei cu dislipidemie vor ţine cont de aportul de grăsimi saturate.

Personele care suferă de diabet şi cei cu rezistenţă la insulină îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs. Suferinzii de sindrom metabolic vor cere sfatul medicului înainte de a consuma acest iaurt.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele acestora asupra sănătăţii noastre. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum