x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Iaurtul îţi oferă sănătate

Iaurtul îţi oferă sănătate

de Andrei Mihai Laslau    |    07 Iul 2008   •   00:00

Iaurtul este un aliment complet. Oferă proteine de calitate, calciu uşor asimilabil, potasiu(comparabil cu bananele), magneziu, vitamine din grupul B şi bacterii probiotice, glucide modificate pentru o asimilare mai uşoară şi o toleranţă mai bună, prin transformarea lactozei în acid lactic în procesul de fermentare, dar şi grăsimi care asigură saţietate şi gust bun.

Iaurtul este un aliment complet. Oferă proteine de calitate, calciu uşor asimilabil, potasiu(comparabil cu bananele), magneziu, vitamine din grupul B şi bacterii probiotice, glucide modificate pentru o asimilare mai uşoară şi o toleranţă mai bună, prin transformarea lactozei în acid lactic în procesul de fermentare, dar şi grăsimi care asigură saţietate şi gust bun. Bacteriile probiotice îţi normalizează flora intestinală. Ele au efecte de modulare a sistemului imun, reduc riscul de alergii şi cresc rezistenţa la diverşi germeni, şi sunt utile inclusiv la bolnavii cu HIV care au deficienţe clare ale imunităţii.  Prin deconjugarea şi secreţia sărurilor biliare, iaurtul probiotic îţi scade colesterolul rău şi îl creşte pe cel bun. Ajută la tratarea diverselor afecţiuni intestinale, precum diareea după antibiotice, atît la copii, cît şi la adulţi, ulcerului, avand activitate împotriva bacteriei Helicobacter Pylori, dar şi bolii inflamatorii intestinale. Iaurtul îţi reduce nivelul de mutageni din tubul digestiv şi furnizează vitamine importante, printre care şi acidul folic. Rezultat : deliciosul iaurt îţi reduce şi riscul de cancer pe colon. Iaurtul îţi scade şi tensiunea arterială, avînd rol benefic în prevenirea bolii de inimă.

Peste 4000 de studii publicate pînă în prezent au evaluat beneficiile iaurtului şi kefirului. Îţi voi prezenta pe scurt o serie de motive pentru a consuma iaurtul, bazate pe o analiză a celor mai recente studii din domeniu.

1) Iaurtul este bogat în proteine, avînd aproximativ 3 grame de proteine la 100g de iaurt. Iaurtul este bună sursă de calciu (are de cel puţin 2 ori mai mult calciu decât o cană cu lapte degresat). Iaurtul conţine potasiu la fel de mult ca şi bananele. Potasiul este o substanţă minerala vitală, care te ajută la normalizarea bătăilor ritmului inimii şi iţi menţine un nivel adecvat de apă în corp. Iaurtul este şi o sursă excelentă de vitamine din grupul B (B1,B2,B6), cu rol în funcţionarea creierului şi în metabolizarea glucidelor.

2) Iaurtul are numeroase beneficii digestive. El ajută la digestia, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, previne constipaţia. Este totodată un bun remediu împotriva diareei. Spre deosebire de laptele dulce, iaurtul poate fi consumat şi de persoanele cu intoleranţă la lactoză. Persoanelor cu intoleranţă la lactoză le lipseşte de pe suprafaţa mucoasei intestinale o enzima (lactaza) care are rolul de a "sparge" moleculele de lactoză în zaharuri mai mici spre a fi absorbită. La aceştia lactoza nu este digerată şi ajunge în intestinul gros şi acolo în contact cu bacteriile provoacă crampe, diaree, balonări etc. Tot la nivelul tubului digestiv, iaurtul te protejează de cancerul de colon.

3) Iaurtul conţine bacterii lactice benefice, precum Lactobacillus şi Bifidobacterium. Bacteriile lactice împiedică înmulţirea germenilor în intestin (de mare ajutor în cazul ulcerului, iaurtul împiedicînd dezvoltarea Helicobacter Pylori, bacteria implicată în apariţia maladiei) şi îmbunătăţesc tranzitul. Dacă ai urmat un tratament cu antibiotice, ar fi bine să mănânci zilnic, pentru o perioadă, câte un iaurt ce conţine fermenţi vii, pentru a-ţi reface flora intestinală.  Lactobacilii benefici din iaurt există în mod normal în corpul tău încă din primele zile de viaţă. În timp ele dispar şi microflora sănătoasă creată de ele este înlocuită, în funcţie de obiceiurile alimentare, cu o microfloră nesănătoasă, de putrefactie. De aceea, iaurtul cu bifido-bacterii este o soluţie ideală pentru sănătate. Microorganismele din iaurt îţi înlocuiesc microflora dăunătoare, de putrefacţie, care conduce la apariţia unor metaboliţi foarte periculoşi şi care în timp pot da naştere cancerului intestinului gros.

4) Iaurtul îţi întăreşte sistemul imunitar. Te îmbolnăveşti mai rar dacă mănînci zilnic iaurt. Iaurtul cu bacterii active stimulează sistemul imunitar, fapt evidenţiat prin înregistrarea creşterii susţinute a anumitor citokine. Anumite boli autoimune pot fi prevenite prin consumul de iaurt. Există unele studii care arată că inclusiv diabetul de tip-1 ar putea beneficia prin consumul de iaurt. Şi boala inflamatorie intestinală beneficiază de pe urma consumului de iaurt. Aceste beneficii sunt vizibile şi la bolnavii cu imunitate alterată, precum cei cu HIV sau cei care urmează tratamente imunosupresive pentru cancer sau alte maladii.

5) Iaurtul are un rol benefic în prevenirea alergiilor. El scade nivelul de IgE (imunoglobulina E, un anticorp implicat în apariţia alergiilor) şi creşte nivelul de IL-10(izoleukina 10, o citokină cu efecte inflamatorii uşoare). Administrarea la copii cu alergii şi eczeme IgE mediate a dus la ameliorarea simptomelor.

4) Iaurtul combate osteoporoza. O femeie din două şi un bărbat din opt vor dezvolta cândva osteoporoză (pierderea rezistenţei substanţei osoase - oasele devin mult mai fragile şi se vor fractura la traumatisme minore). Cantitatea mare de calciu ajută la menţinerea rezistenţei sistemului osos. Totodată, calciul din iaurt este mai bine asimilabil decît cel din lapte.

5) Iaurtul reduce riscul de candidoză vaginală. Consumarea regulată a iaurturilor care conţin lactobacillus acidoplilus scade colonizarea vaginului cu ciuperci. Iaurtul a fost folosit şi local, pentru a trata aceste candidoze.

6) Iaurtul te ajută  dacă ai hipertensiune arterială. Fiecare pahar de iaurt îţi oferă cantităţi importante de calciu, potasiu şi magneziu - minerale necesare unui bun control al tensiunii arteriale. Studiile efectuate pe pacienţi cu hipertensiune au arătat că iaurtul duce la o diminuare semnificativă a tensiunii arteriale.

7) Iaurtul îţi reduce colesterolul rău şi creşte nivelul colesterolului bun. Există în medie o scădere a colesterolului rău cu 5% şi o scădere a colesterolului total cu 4%. Un studiu a dat o cifră semnificativ mai mare, arătînd o reducere de 8,4% a colesterolului rău la pacienţi obezi, dar aceştia avuseseră şi o oarecare reducere a greutăţii în cadrul studiului.
    
SFAT : Alege iaurturi simple, fără zahăr. Citeşte cu atenţie eticheta produsului. Iaurturile cu zahăr pot avea mai multe calorii decît o îngheţată. Evită-le pe cele cu fructe din comerţ. Nu sunt iaurturi cu fructe, ci iaurturi cu gem. Dacă vrei iaurturi cu fructe, îţi poţi prepara în casă, din iaurt normal la care mai adaugi fructe proaspete sau fructe uscate. În acest caz ar fi bine să foloseşti un iaurt cu o cantitate mică de grăsimi (0,1%), deoarece combinaţia de zahăr (glucoză şi fructoză din fructe) şi grăsimi din iaurt va induce în corpul tău o stare favorabilă stocării grăsimilor. De altfel, un iaurt cu fructe este cel mai bun substitut al unei îngheţate. Eviţi în acest fel zahărul şi margarină ( grăsimile trans hidrogenate) care sunt prezente în toate îngheţatele de pe piaţă.


BIBLIOGRAFIE

Nutr Clin Pract. 2003 Dec;18(6):497-506. Probiotics as functional foods.

Clin Microbiol Infect. 2005 Dec;11(12):958-66.Probiotics: facts and myths.

J Appl Microbiol. 2006 Jun;100(6):1171-85. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health.

J Clin Gastroenterol. 2006 Mar;40(3):249-55.Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea and Clostridium difficile diarrhea.

Am J Clin Nutr. 2004 Aug;80(2):245-56.Yogurt and gut function.           

Am J Gastroenterol. 2006 Apr;101(4):812-22.Meta-analysis of probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea and the treatment of Clostridium difficile disease.

Travel Med Infect Dis. 2007 Mar;5(2):97-105. Epub 2005 Dec 5.Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler's diarrhea.

World J Gastroenterol. 2008 May 7;14(17):2650-61.Meta-analysis of probiotics for the treatment of irritable bowel syndrome.

CMAJ. 2006 Aug 15;175(4):377-83.Probiotics for pediatric antibiotic-associated diarrhea: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials.

Curr Issues Mol Biol. 2008;10(1-2):37-54.Immunomodulatory effects of probiotics in the intestinal tract.

Adv Exp Med Biol. 2008;606:423-54.Probiotics, immunomodulation, and health benefits.

J Int Med Res. 2008;36 Suppl 1:1A-53A.Probiotics in clinical practice: an overview.

Sex Transm Dis. 2008 Mar;35(3):214-25.Probiotics: potential to prevent HIV and sexually transmitted infections in women.

Ann Nutr Metab. 2006;50(4):387-93. Epub 2006 Jun 30.Influence of daily consumption of probiotic and conventional yoghurt on the plasma lipid profile in young healthy women.

Eur J Clin Nutr. 2002 Sep;56(9):843-9.Long-term consumption of fermented dairy products over 6 months increases HDL cholesterol.

Eur J Clin Nutr. 2000 Apr;54(4):288-97.Effect of 8 week intake of probiotic milk products on risk factors for cardiovascular diseases.

Eur J Clin Nutr. 2000 Nov;54(11):856-60.The effect of a probiotic milk product on plasma cholesterol: a meta-analysis of short-term intervention studies.

Nutr Clin Care. 2004 Apr-Jun;7(2):56-68.Probiotics and medical nutrition therapy.

Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2008 Jun;8(3):243-8.Pre and probiotics in the prevention and treatment of food allergy.

×