x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Iluzie de caşcaval

Iluzie de caşcaval

de Cristina Andreea Calin    |    29 Ian 2008   •   00:00
Iluzie de caşcaval

CE BEM, CE MÂNCÅM ● Betacarotenul creează impresia de produs lactat
Forma este de caşcaval. Culoarea de asemenea. Numai că nu are nimic de-a face cu acest produs. Ella este un amestec de grăsimi solidificate cu ajutorul unor aditivi alimentari.



CE BEM, CE MÂNCÅM ● Betacarotenul creează impresia de produs lactat
Forma este de caşcaval. Culoarea de asemenea. Numai că nu are nimic de-a face cu acest produs. Ella este un amestec de grăsimi solidificate cu ajutorul unor aditivi alimentari.


Ella este un preparat alimentar pe bază de grăsimi vegetale şi proteine din lapte, Gr/s.u. 48%, pe care consumatorii îl pot găsi la raionul de produse de tip caşcaval. În compoziţia acestuia intră: "apă, grăsimi vegetale, proteine lactice, sare max. 2,8%, săruri de topire (E 331 – citrat de sodiu), amidon, aromă, conservant (E 202 – sorbat de potasiu), colorant (E 160a – betacaroten). Produsul conţine lactoză".


ANALIZÅ. Produsul, deşi se află la vânzare la raionul de brânzeturi de tip caşcaval, nu are nici o legătură cu acest tip de aliment, fiind obţinut din grăsimi vegetale a căror origine botanică nu este menţionată sau dacă au suferit vreun proces tehnologic de solidificare. În combinaţie cu aceste grăsimi se află proteine extrase din lapte fără a se specifica dacă sunt de tip cazeinic sau seric. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că "pentru a realiza stabilitatea acestei himere s-au folosit săruri de topire – citraţi de sodium – clorură de sodiu în cantitate apreciabilă – 2,8%, conservanţi – sorbat de potasiu, colorant – betacaroten". Colorantul betacaroten este incriminat în creşterea riscului de cancer pulmonar la fumători sau la cei care lucrează în medii poluate. Produsul are un profil nutriţional dezechilibrat cu un exces de grăsimi, ceea ce imprimă şi o densitate calorică ridicată. Sorbatul de potasiu poate provoca în unele cazuri alergii şi crize de astm.


CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni hepatice, renale, alergicilor, astmaticilor, celor cu boli pulmonare, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, celor cu cancere, persoanelor cu afecţiuni neurodegenerative. Cei cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil.

×
Subiecte în articol: bun de consum