x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet IMUNITATE - Pomelo, doza zilnică de vitamina C

IMUNITATE - Pomelo, doza zilnică de vitamina C

de Georgeta Licsandru    |    22 Sep 2008   •   00:00
IMUNITATE - Pomelo, doza zilnică de vitamina C

Datorită vitaminei C, pomelo stimulează imunitatea, fiind o soluţie naturală de prevenire a răcelilor şi gripei. 100 g pomelo conţin 37 mg vitamina C, jumătate din necesarul zilnic pentru un adult.



Datorită vitaminei C, pomelo stimulează imunitatea, fiind o soluţie naturală de prevenire a răcelilor şi gripei. 100 g pomelo conţin 37 mg vitamina C, jumătate din necesarul zilnic pentru un adult.

Pomelo este un fruct apreciat pentru gust şi pentru proprietăţile sale nutritive. Remarcabil este conţinutul de vitamina C: 37 mg/100 g. Spre deosebire de alte fructe, în pomelo vitamina C se păstrează multe săptămâni după recoltare, datorită cojii care protejează miezul.

Vitamina C, vitamina imunităţii, se păstrează şi în sucul de pomelo proaspăt stors. Dacă viroza deja s-a instalat şi apar stările febrile, o soluţie bună pentru scăderea febrei şi potolirea setei este sucul de pomelo.  

Protejează vederea

De asemenea, vitamina C protejează vederea. Cristalinul ochiului uman conţine în mod natural o cantitate mare de vitamina C. Dacă această cantitate scade, apar problemele de vedere. Datorită vitaminei C, acest fruct ar trebui consumat cu precădere de fumători. Un pachet de ţigări reduce foarte mult nivelul vitaminei C, de aceea fumătorii au imunitatea deteriorată şi sînt predispuşi la apariţia cataractei mai devreme şi mai rapid decît nefumătorii. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că pomelo, alături de citrice, poate preveni anemia, deoarece vitamina C din aceste fructe ajută organismul să asimileze fierul din alimente.

Magneziu, potasiu, calciu

În afară de vitamina C, pomelo este o sursă bună de vitamine din complexul B, magneziu, potasiu şi calciu. Vitaminele din complexul B alături de magneziu combat oboseala, stările de nervozitate şi insomniile. Acest fruct nu duce lipsă nici de betacaroten. În funcţie de soiul de pomelo, beneficiem de 0,015 mg până la 0,33 mg de betacaroten la 100 g. Betacarotenul este un antioxidant puternic care previne îmbătrânirea şi stimulează acuitatea vizuală. Dintre minerale, potasiul este dominant: 120 mg/100 g. Potasiul are un rol important în funcţionarea sistemului nervos şi în reglarea tensiunii arteriale. În 100 g pomelo se găsesc 20 mg calciu, care se asimilează foarte uşor datorită vitaminei C. Totul cu doar 42 de calorii/100 g. Ca şi alte fructe crude, pomelo ajută la prevenirea hiperacidităţii provocate de consumul excesiv de mezeluri, carne, alimente fast-food.

Coajă aromată

Pomelo este considerat o varietate de grapefruit. La fel ca şi celelalte citrice, de la pomelo se foloseşte nu numai pulpa, ci şi coaja. Cu o singură condiţie: coaja fructelor să nu fi fost tratată cu conservanţi de suprafaţă. Dacă nu este tratată cu conservanţi, din coajă se pot pregăti marmelade, dulceţuri sau poate fi folosită pentru a da aromă prăjiturilor. Coaja citricelor este bogată în uleiuri esenţiale cu proprietăţi antibacteriene, antivirale. Dacă este prelucrată termic, coaja păstrează nealterate fibrele alimentare şi licopenul – un antioxidant natural puternic, existent şi în roşii. Acest antioxidant intervine în prevenirea degenerescenţei maculare, a orbirii. Între fruct şi coajă se găseşte un strat alb, numit albedo, bogat în fibre alimentare şi în xilan, substanţă care previne cariile. Însă dacă fructele sunt tratate cu conservant de suprafaţă, şi albedo-ul poate fi contaminat.

×
Subiecte în articol: vitamina alimentaţie sănătoasă pomelo