x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    08 Ian 2008   •   00:00
ANALIZÃ.... Guvernul britanic a realizat in cadrul unei moţiuni o revizuire a politicii de consum şi a strategiilor asupra direcţiei in care se indreaptă industria alimentară. Conform analizei, regimurile alimentare britanice au suferit schimbări considerabile. Originea produselor alimentare a devenit un factor extrem de important, iar consumatorii au preferat alimentele pre-preparate in ultimii zece ani. De asemenea, calitatea dietelor sărace in vitamine au avut efecte nocive asupra sănătăţii. (N.C.)


OBEZITATE. Măncarea bogată in grăsimi şi carbohidraţi, ca cea de tip fast-food, produce modificări grave la nivel celular, care se manifestă mai indelungat şi cu urmări mai grave la persoanele supraponderale şi obeze decăt la cele cu greutate normală, conform unui nou studiu. Dr Paresh Dandona, de la Kaleida Health din Buffalo, a urmărit procesele de inflamare şi oxidare celulară ce se produc atunci cănd nivelul ridicat al unor compuşi rezultaţi in urma arderilor metabolice, cunoscuţi drept radicali liberi, depăşeşte abilitatea organismului de a-i neutraliza. (C.C.)


TOT NECLAR. US Food and Drug Administration (FDA) nu are de gănd să stabilească pe viitor o definiţie clară a termenului "natural", argumentănd că are alte priorităţi pentru resursele ei limitate şi că la ora actuală nu reprezintă o problemă foarte mare pentru consumatori. De asemenea, a menţionat că ţine legătura cu producătorii din industria alimentară pentru a le da sfaturi in legătură cu ingredientele. Anul trecut două asociaţii au cerut clarificarea aspectului după ce au intămpinat probleme cu sursele de dulce din zahăr. Problema in ceea ce priveşte clarificarea acestui termen datează din 1993. (N.C.)


MÃ...SURI. China a decis să ia măsuri maxime de siguranţă alimentară in urma numeroaselor scandaluri in care a fost implicată. Astfel, produse ca orezul, uleiul, prăjiturile, ceaiul şi berea vor fi comercializate cu mult mai multă grijă decăt pănă acum. Comerţul cu produsele care nu au certificate va fi aspru pedepsit, conform Administraţiei Generale pentru Supervizarea Calităţii. In 2007, China a exportat produse alimentare contrafăcute şi nocive, in special pentru sănătatea copiilor, devenind astfel aspru criticată de UE şi de SUA. (N.C.)


PESTICIDE. Toţi spaniolii care au participat la un studiu coordonat de Universitatea din Granada aveau in corp un nivel mai mare decăt cel admis de pesticide. Acestea au ajuns in organism prin măncare, apă şi chiar şi aer. Cercetătorii au atenţionat că pesticidele se acumulează in ţesutul adipos, cauzănd in timp boli foarte grave. La studiu au participat 387 de adulţi din mediul urban şi rural. Acestora li s-a luat o mostră din ţesutul adipos şi au răspuns unor intrebări legate de stilul de viaţă. Cel mai ridicat conţinut de pesticide s-a găsit la cei care consumau frecvent grăsimi. (C.C.)

×
Subiecte în articol: bun de consum