10 ianuarie 2008
ASOMARE. Comisia Europeană nu a transmis autorităţilor de la Bucureşti că sacrificarea tradiţională a porcilor va fi permisă în România în următorii ani, ci chiar a insistat, printr-o scrisoare trimisă în luna decembrie, pentru luarea măsurilor necesare asomării porcilor din zonele rurale. "Comisia Europeană nu a spus niciodată Guvernului României că practica sacrificării porcilor fără asomare va fi permisă pentru încă câţiva ani", se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţa Comisiei la Bucureşti. Reacţia Comisiei vine după ce ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat că România a obţinut o derogare pentru sacrificarea tradiţională, de Crăciun şi Paşte, a porcilor şi mieilor, în următorii ani.
MARKETING. Centrul pentru Ştiinţe legate de Interesul Public (CSPI) din SUA a strâns membri ai unor organizaţii din peste 20 de ţări pentru a organiza un comitet menit să convingă două dintre cele mai mari companii din lume producătoare de băuturi carbogazoase să nu îşi mai facă reclamă. CSPI este de părere că marketingul agresiv a făcut ca numărul obezilor să crească alarmant, numai în SUA sunt 72 de miloane în evidenţele medicale. Primul pas va fi interzicerea comercializării de băuturi cu zahăr în unităţile de învăţământ.
MIERE. Zeci de medici s-au strâns în California pentru a examina beneficiile mierii asupra sănătăţii consumatorilor. Chiar dacă aceasta este utilizată în alimentaţie şi în medicina tradiţională de mii de ani, medicii au început de puţin timp să cerceteze efectele mierii. Scopul întrunirii este să se demonstreze că mierea este cel mai bun îndulcitor, care nu are nici o contraindicaţie de sănătate. Mai mult, medicii sunt convinşi că aceasta ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.
PÅCÅLELI. Alimentele semipreparate şi cerealele pentru micul dejun din supermaketurile britanice conţin frecvent mult mai multe grăsimi şi sare decât este trecut pe etichete. Testele de laborator au confirmat faptul că fabricanţii de alimente semipreparate îşi induc frecvent în eroare clienţii, unele dintre produse ajungând să aibă cu până la 91% mai multe grăsimi decât era trecut pe etichetă. Conform statisticilor, britanicii au cea mai proastă alimentaţie dintre europeni şi din această cauză aproximativ 70.000 de persoane din Marea Britanie îşi pierd viaţa prematur.
RISCURI. Riscul de alergii nu scade dacă bebeluşii sunt hrăniţi cu alimente solide în primele luni de viaţă, arată specialişti din cadrul Organizaţei Mondiale a Sănătăţii şi a Asociaţiei Americane de Pediatrie. Aceştia recomandă amânarea acestei etape a alimentaţiei până după luna a şasea de viaţă a copiilor pentru ca riscul de apariţie a alergiilor nazale şi a astmului la maturitate să scadă. Mai mult, medicii spun că până la acea vârstă copiii nu au capacitatea de a mesteca şi digera hrană solidă.
Citește pe Antena3.ro