x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    22 Ian 2008   •   00:00

22 ianuarie 2008



CERCETÅRI. Încă din 1960, Ancer Keys, un expert american în nutriţie, a studiat efectele benefice ale produselor mediteraneene asupra organismului uman. Potrivit studiilor efectuate în Italia, Spania şi Grecia, principalele ţări producătoare, incidenţa deceselor este mult mai mică în nordul Europei. Uleiul este bun pentru combaterea stresului şi, de asemenea, previne osteoporoza şi îmbătrânirea, fiind foarte bogat în polifenol. Acest antioxidant este o substanţă care poate preveni apariţia bolilor care pot fi fatale.


REORGANIZARE. Majoritatea producătorilor din industria alimentară (92%) au luat deja măsuri considerabile în ceea ce priveşte prevenirea obezităţii, conform unui studiu. Reprezentanţii companiilor, care fac parte din Asociaţia Producătorilor din Industria Alimentară (GMA), au declarat că vor introduce produse noi pe piaţa alimentară, cu un conţinut cât mai redus de grăsimi şi zahăr. Aproximativ 10% din produse au fost fortifiate cu vitamine şi minerale. Obezitatea reprezintă cea mai mare problemă din SUA. Un alt capitol la care se lucrează este informarea populaţiei cu privire la produsele alimentare. GMA a făcut numeroase demersuri către Food and Drug Administration pentru a modifica moda-litatea de a transmite informaţii publicului, pentru ca acestea să fie cât mai pe înţelesul cosumatorului.


POLEMICI. Experţii în alimentaţie au raportat Comisiei Europene că, în opinia lor, un consum de alimente provenite de la animalele clonate, ca laptele şi carnea, nu are justificare. Cu doar câteva zile după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a declarat că asemenea alimente nu reprezintă nici un risc pentru sănătatea umană, Grupul European de Etică (EGE) a replicat că nu există nici un argument care să justifice necesitatea producţiei de alimente provenite de la animale clonate. Experţii EGE şi-au argumentat punctul de vedere spunând că, o dată cu introducerea alimentelor pe piaţă, va fi nevoie de mai mulţi paşi, printre care şi efectuarea câtor mai multe studii privind siguranţa atât a oamenilor, cât şi a animalelor. Aceste alimente provoacă obezitate, malformaţii, dificultăţi în respiraţie, anomalii în dezvoltare sau mărirea ficatului. În cazul vitelor, aproximativ 20% din feţi nu supravieţuiesc în primele 24 de ore de la naştere şi 15% înainte de înţărcare.

×
Subiecte în articol: bun de consum