x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Nicoleta Catana    |    23 Feb 2008   •   00:00

23 februarie 2008



INCERTITUDINE. Procedurile de interzicere a aspartamului în Hawaii au eşuat, deoarece decizia a fost amânată până la evaluarea cu atenţie a tuturor probelor care să ateste efectele nocive ale acestuia. Procesul este îngreunat, întrucât încă există voci care susţin că aditivul nu este nociv şi că nu s-au efectuat suficiente teste care să demonstreze acest lucru. Conform studiilor făcute până acum, aspartamul poate provoca boli ca: probleme de comportament, de reproducere, ale funcţiilor neurologice, cancer sau dezvoltarea unor tumori. De asemenea, favorizează apariţia maladiei Parkinson, diabetului, depresiei şi a anumitor sensibilităţi în cazul copiilor.


CONSECINŢE. O cantitate redusă de sare în alimente poate duce la un consum mai scăzut de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr, ceea ce ar diminua riscurile apariţiei obezităţii, hipertensiunii şi a posibilelor boli cardiace, conform unui studiu efectuat de o echipă de cercetători britanici. Ei au subliniat că reducerea atât a cantităţii de sare, cât şi a celei de zahăr este importantă pentru prevenirea bolilor. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Asociaţiei Băuturilor Răcoritoare din Marea Britanie a declarat că, deşi studiul accentuează ideea pericolului la care sunt supuşi în special copiii în ceea ce priveşte obezitatea, majoritatea testelor efectuate până în prezent au arătat că nu există nici o legătură directă între obezitate şi băuturile răcoritoare.


POLEMICÅ. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a publicat raportul ultimei şedinţe în care a fost dezbătută problema consumului de alimente provenite de la animalele clonate. Deşi instituţia este de părere că produsele de acest gen nu dăunează sănătăţii, industria alimentară îşi menţine îngrijorarea cu privire la felul în care ar putea să reacţioneze organismul uman în urma unor diete cu astfel de alimente. Consumatorii sunt de asemenea îngrijoraţi şi susţin că neprecizarea provenienţei produsului pe etichetă le limitează posibilitatea de a alege şi încalcă legislaţia europeană. EFSA va lua decizia finală în luna mai.

×
Subiecte în articol: bun de consum