x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Nicoleta Catana    |    13 Mai 2008   •   00:00

13 mai 2008



ÎN AŞTEPTARE. Comisia Europeană rămîne precaută în ceea ce priveşte organismele modificate genetic (OMG), dar nu a luat nici o decizie clară legată de aprobarea cultivării a trei tipuri de produse biotehnice pe teritoriul UE. Subiectele au fost dezbătute săptămîna trecută în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, în urma căreia CE trebuia să dea un verdict clar privind aceste tipuri de produse. Reprezentanţii industriei alimentare europene sînt nerăbdători să se ia o decizie întrucît, susţin ei, 40 de astfel de produse aşteaptă aprobarea spre a fi cultivate şi apoi comercializate. Forul European a lăsat Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) să decidă soarta OMG.

REZULTATE POZITIVE. Nivelul grăsimilor trans din produsele preambalate este mic, arată un studiu de piaţă efectuat de Autoritatea pentru Siguranţă Alimentară din Irlanda (FSAI). Totuşi, în ciuda acestor date, instituţia face presiuni asupra industriei alimentare pentru a scădea şi mai mult cantitatea de grăsimi saturate din alimente. Pentru realizarea testului au fost analizate 100 de produse alimentare, cărora li s-a măsurat nivelul total de grăsimi şi cel al acizilor graşi, inclusiv grăsimile trans. Acestea reprezintă un real pericol pentru sănătatea consumatorilor, deoarece provoacă boli cardiovasculare.

APEL. Germania consideră că India, China şi SUA ar trebui obligate să adopte standarde mai ridicate de sănătate şi mediu, dacă vor să exporte produse alimentare în Uniunea Europeană, a declarat ministrul german al Agriculturii, Horst Seehofer, citat de Financial Times. Afirmaţiile oficialului vin ca urmare a apelurilor făcute luna trecută de ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, pentru fixarea de noi bariere comerciale europene din cauza majorării cererii globale pentru alimente. Cancelarul Marii Britanii, Alistair Darling, îi îndeamnă pe miniştrii de Finanţe din UE să sprijine desfiinţarea Politicii Agricole Comune a blocului comunitar, susţinînd că acest program accentuează criza mondială de alimente.

×
Subiecte în articol: bun de consum