x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

21 Mai 2008   •   00:00

21 mai 2008



DECIZIE. Criteriile după care se autorizează enzimele ar trebui actualizate şi simplificate, iar acestea ar trebui aprobate numai dacă acest lucru este în beneficiul consumatorului, este de părere Comitetul pentru Mediul Înconjurător din Europa. La ora actuală, compuşii organici sînt utilizaţi în industria alimentară la fabricarea berii, la obţinerea brînzei şi la coacerea alimentelor. În Europa, aditivii sînt utilizaţi în funcţie de anumite criterii propuse de Comisia Europeană (CE) în 2006. Însă, din cauza părerilor foarte diferite ale forurilor şi a numeroaselor studii care s-au efectuat, există dubii cu privire la mulţi dintre ei. CE va alcătui o listă concretă cu cei care sînt aprobaţi sau interzişi, pe care o va trimite Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) pentru a-şi da acordul. Decizia finală va fi luată în iulie 2008.

NATURAL. Mărirea dozei de vitamina D provenită de la razele solare, în special ultraviolete B (UVB) poate reduce riscul de îmbolnăvire de cancer la sîn, susţin cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego (UCSD). Aceştia au atras totuşi atenţia că, dacă expunerea la soare se face în exces, sau neprotejat, acest lucru poate avea consecinţe extrem de grave asupra sănătăţii noastre. Legătura între vitamina D şi efectele de prevenire a cancerului s-a făcut pentru prima dată în 1940, cînd Frank Apperly a arătat că razele solare ne pot întări sistemul imunitar.

TEST. Un consum regulat şi pe termen lung de acizi graşi omega 3 şi ulei de peşte poate scădea riscul de avansare a cancerului colorectal cu 40%, potrivit unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la universităţile din Harvard şi Columbia. Pe durata studiului au fost depistate 500 de cazuri de cancer colorectal, toate la persoanele care nu consumaseră o cantitate mare de acizi graşi sau ulei de peşte. În schimb, cei care au avut o dietă mai consistentă din aceste substanţe, au înregistrat un risc mult mai mic de îmbolnăvire cu periculoasa maladie. Boala afectează anual la nivel mondial 492.000 de persoane, iar pînă în prezent a fost efectuat un număr redus de studii cu ajutorul cărora să se găsească o modalitate de prevenire a ei.
Grupaj realizat de Nicoleta Catană

×
Subiecte în articol: bun de consum