27 august 2008:Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a aprobat utilizarea iradierii pentru eliminarea bacteriilor care se găsesc în salata iceberg sau în spanacul proaspăt începînd de ieri, motivînd că această tehnologie nu reprezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor.
UNDĂ VERDE. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a aprobat utilizarea iradierii pentru eliminarea bacteriilor care se găsesc în salata iceberg sau în spanacul proaspăt începînd de ieri, motivînd că această tehnologie nu reprezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor. Decizia vine după ce în septembrie 2006, o bacterie extrem de periculoasă, E coli, a îmbolnăvit mai mult de 200 de persoane şi a ucis alte trei. Iradierea constă în expunerea alimentelor la radiaţiile de ionizare, iar tehnologia, care poate ucide pînă la 99% de patogeni, este văzută de industria alimentară ca fiind cea mai sigură metodă de eliminare a tuturor bacteriilor ce ne pot pune viaţa în pericol.
DEFICIENŢE.
Aproape opt tone de conserve de carne de porc şi vită importate au fost oprite
de la comercializare din mai multe magazine din judeţul Satu-Mare de inspectorii pentru protecţia
consumatorului. Conservele, importate din Ungaria şi Ucraina, prezentau
deficienţe la etichetare în ceea ce priveşte denumirea şi adresa
importatorului. Mai exact, pe etichetă aveau trecut un conţinut de 30% carne,
deşi legea prevede o cantitate minimă de 50% din totalul masei nete. La unele
dintre magazine şi depozite, inspectorii OJPC au găsit şi conserve expirate,
dar au întîlnit şi situaţii în care acestea nu erau păstrate în condiţii
optime. Conservele erau depozitate la 33 de grade Celsius şi nu la 25, cum
prevede legea.