x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ingheţată cu grăsimi

Ingheţată cu grăsimi

de Cristina Andreea Calin    |    16 Mai 2007   •   00:00
Ingheţată cu grăsimi

Produsul analizat conţine o serie de aditivi alimentari care pot cauza diverse probleme de sănătate persoanelor sensibile. De asemenea, are in compoziţie şi grăsimi vegetale hidrogenate care pot cauza dezechilibre organismului.

Â
Pentru unele persoane, praful de ingheţată poate părea o soluţie ingenioasă pentru prepararea rapidă a unui desert dulce. Inainte de a ne apuca de treabă trebuie să citim eticheta. Praful de ingheţată cu aromă de căpşuni Darling are in compoziţie: "zahăr, sirop de glucoză, grăsimi vegetale hidrogenate, emulgatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi (E 471) şi esterii acidului acetic cu mono şi digliceride (E 472 a), proteină din lapte, stabilizator: fosfat monopotasic (E 340), lapte praf degresat, agenţi de ingroşare: C.M.C. (carboximetilceluloză E468 sau E466 sau E469) şi gumă de guar (E412), aromă de căpşuni, acidifiant: acid citric (E 330), colorant alimentar: roşu Ponceau (E124 a)". De pe eticheta produsului analizat lipsesc valorile nutriţionale ale acestuia. O astfel de specificaţie l-ar fi ajutat pe specialistul nostru să analizeze mai in detaliu produsul in cauză.Â

Â
ANALIZĂ.
Produsul rezultat după prepararea ingheţatei rezultată din praful analizat este unul dezechilibrat nutriţional, cu exces de zaharuri cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat şi grăsimi vegetale hidrogenate. Acestea din urmă sunt foarte periculoase pentru sănătate, cauzănd dezechilibre ale organismului. Trebuie ţinut cont de faptul că majoritatea produselor de pe piaţă conţin grăsimi vegetale hidrogenate, astfel incăt in corpul nostru ajunge o cantitate impresionantă. De asemenea, agenţii de ingroşare utilizaţi consumaţi in exces au efect laxativ. Colorantul artificial roşu Ponceau poate provoca alergii persoanelor sensibile, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Deşi nu beneficiază de etichetare nutriţională, din cauza conţinutului mare de glucide şi grăsimi, produsul are o densitate calorică ridicată.

Â

CONCLUZII. Specialistul nostru menţionează că produsul nu este indicat diabeticilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insărcinate şi celor care alăptează, copiilor, suferinzilor de boli cardiovasculare şi cancer.

×
Subiecte în articol: bun de consum grasimi