x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Inspirati, expirati, exersati

Inspirati, expirati, exersati

04 Mai 2006   •   00:00

Cantitatea de aer pe care o inhalam depinde de cat de activi suntem. Astfel, daca stam pur si simplu pe scaun, numarul de respiratii complete (o inspiratie si o expiratie) este de 15 intr-un minut, ceea ce inseamna aproximativ 12 litri de aer care ajung in plamani. Din acestia, plamanii extrag doar 200 ml de oxigen.

Exercitiul fizic creste rata de respiratie intr-un minut si, implicit, cantitatea de oxigen asimilata. Un sportiv de performanta poate ajunge la 40-60 de respiratii complete pe minut, in plamani patrunzand 100-150 de litri de aer. Iar cantitatea de oxigen extrasa de plamani ajunge pana la cinci litri intr-un singur minut.

Corpul nostru este intr-o continua cautare de oxigen si de aceea este indicat sa ne dublam capacitatea pulmonara prin miscare, spune instructorul de fitness Luiza Bucur, de la FC National Fitness Center. Exercitiile cuprinse in programul propus de specialistul nostru sunt exercitii simple, care pot fi realizate zilnic de persoane din toate categoriile de varsta.


Stand apropiat, cu bastonul la picioare, ridica-te ducand bratele sus si piciorul inapoi. Inspira amplu. Revino in pozitia initiala expirand


Asezat pe fitball, bratele nainte, rasuceste trunchiul lateral, inspirAnd amplu si revino n pozitia initiala. Schimba apoi partea


StAnd departat, cu bratele pe lAnga corp, inspira ducAnd bratele lateral, expira revenind n pozitia initiala
×
Subiecte în articol: armonia trupului