x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Instant Noodle - Doar cu aromă de vită

Instant Noodle - Doar cu aromă de vită

de Cristina Andreea Calin    |    23 Mai 2008   •   00:00
Instant Noodle - Doar cu aromă de vită

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Dezechilibru
Lista de ingrediente nu este foarte relevantă în cazul acestui produs. Însă din informaţiile nutriţionale aflăm că organismul nostru nu cîştigă nimic consumîndu-l.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Dezechilibru
Lista de ingrediente nu este foarte relevantă în cazul acestui produs. Însă din informaţiile nutriţionale aflăm că organismul nostru nu cîştigă nimic consumîndu-l.

De pe eticheta supei de tăiţei Vifon "Instant Noodle" nu reuşim să aflăm prea multe despre compoziţie. Oricum, fie că este adevărată varianta în limba engleză, fie cea în limba română, cert este că produsul conţine o cantitate mare de aditivi alimentari. Varianta în limba română este următoarea: "Fidea – făină de grîu, tapioca, grăsimi vegetale, sare, zahăr; condimente – ulei de palmier rafinat, granulă de gluten, morcov, aromă de vită, sare, zahăr, ceapă, lactoză, porumb, monosodiu glutamat E 621, coriandru, fasole chinezească, piper, usturoi, ardei, caramel E 150, inozinat (unul din E  631, E 632, E 633), gualinat (unul din E 627, E 626, E 629)". În limba engleză avem următoarele informaţii: "Wheat flour, tapioca, refined palm oil, salt, sugar, flour enjancer: monosodium glutamate, disodium 5’ – gualylate, tartrazine, garlic, artificial beef flavour, pepper, chilli, artificial beef flavour powder, caramel, leek, cabbage, corn, carrot" (făină de grîu, tapioca, ulei rafinat de palmier, sare, zahăr, potenţiator de gust: monoglutamat de sodiu, sodiu 5 – guanilat, tartrazină E 102, usturoi, aromă artificială de vită, caramel, praz, varză, porumb, morcov). Informaţiile nutriţionale pentru un pahar ne oferă următoarele date: energie 257 kcal, proteine 5,5 g, grăsimi 10,5 g, carbohidraţi 35,1 g.

ANALIZĂ. Supa este de fapt un amestec de fidea pe bază de făină de grîu şi tapioca (plantă amidonoasă exotică), grăsimi vegetale, sare, zaharoză, toate condimentate cu un amestec de ulei de palmier, gluten (proteina din grîu), legume, aromă de vită, lactoză şi o serie de aditivi alimentari. Aceştia pot duce la afecţiuni grave, fiind neurotoxici. Prof. Mencinicopschi ne spune că produsul are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de carbohidraţi cu absorbţie lentă, dar şi rapidă (zaharoză), cu index glicemic ridicat. Fideaua are şi ea o densitate energetică ridicată: 257 kcal/pahar.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, copiilor, celor cu intoleranţă la ingredientele şi aditivii folosiţi. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Supa este interzisă suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten. Persoanele cu intoleranţă la lactoză îl vor testa în prealabil.

×
Subiecte în articol: bun de consum