x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Iodul, garantia inteligentei

Iodul, garantia inteligentei

26 Apr 2006   •   00:00

O lingurita – acesta este necesarul de iod pentru toata viata. Vi se pare putin, nu-i asa? Iodul nu poate fi stocat in organism perioade lungi, de aceea avem nevoie de un aport constant si continuu. Pe de-o parte, sarea iodata, iar pe de alta parte, alimentele care contin iod – algele marine, pestele, carnea si produsele lactate – sunt solutiile pentru a evita deficitul de iod.

ALGE MARINE, PESTE

Iodul este esential pentru dezvoltarea inteligentei. Studiile au aratat ca, la nivelul populatiei care nu are un aport suficient de iod, coeficientul de inteligenta este mai scazut cu 10%-15%. "Carenta de iod este cea mai cunoscuta cauza a retardului mintal si a deteriorarii functiilor cerebrale. Deficitul de iod determina tulburari de crestere in cazul copiilor, cu afectarea capacitatii de miscare, a vorbirii, a auzului", ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Algele marine sau pestele oceanic se afla destul de rar pe mesele noastre, insa sarea este prezenta in tot ceea ce mancam. Din acest motiv, masura luata pe plan international pentru combaterea tulburarilor prin deficit de iod este iodarea universala a sarii. Astfel, sarea folosita in gospodarie sau in industria alimentara a devenit "carausul ideal pentru iod". Cu toate acestea, nici sarea nu este intotdeauna cea mai buna solutie pentru prevenirea deficitului de iod. "Iodul nu este stabil in sarea iodata. In cazul in care conditiile de depozitare sunt defectuoase, continutul de iod din sare poate sa scada drastic. Daca sufera tratament termic, iodul dispare. De aceea, cel mai bine este sa adaugam sare alimentelor atunci cand ne asezam la masa. Sau, si mai bine, sa introducem in dieta produsele care contin iod: peste, alge marine, lactate, carne", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

NECESARUL ZILNIC

Necesarul zilnic de iod depinde de varsta. In primele luni de viata, un copil are nevoie de 50 de micrograme de iod zilnic, intre 2 si 6 ani – 90 de micrograme, 7-12 ani – 120 de micrograme, adulti si copii peste 12 ani – 150 de micrograme, gravidele si femeile care alapteaza – 200 de micrograme. Iodul este absorbit usor de organism, iar excesul este eliminat prin rinichi. Medicii nu recomanda adaugarea sarii in mancare pentru copiii mai mici de 2 ani. Necesarul de iod al acestora este asigurat prin dieta: peste, carne, cereale, fructe.

DIETE CU CARENTE

Iodul intra in compozitia hormonilor tiroidieni, cei care regleaza toate procesele metabolice din organismul nostru. Carentele de iod afecteaza cu precadere gravidele si copiii. In cazul femeilor insarcinate, deficitul de iod in dieta poate provoca nasteri premature sau avorturi. Din cauza deficitului de iod, femeile aduc pe lume copii cu greutate mica la nastere – arata studii de data recenta. Dieta saraca in peste, lactate sau carne poate determina nasteri premature, iar din aceasta cauza pot aparea mortalitatea perinatala si infantila crescuta, anomaliile congenitale, cretinismul cu leziuni neurologice si cu deficit mintal, cu surdomutitate, strabismul. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia ca lipsa iodului din dieta in cazul copiilor provoaca hipotiroidismul juvenil cu dezvoltare mintala si fizica deficitara. Nici adultii nu sunt iertati de carentele de iod, care stau la originea gusii sau a tulburarilor de fertilitate.

STATISTICI

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 1,6 miliarde de oameni sunt expusi riscului de a fi afectati de carenta de iod din alimentatie. De asemenea, 50 de milioane de copii sunt afectati anual de tulburarile prin carenta de iod. Iar in fiecare an se nasc in lume mai mult de 100.000 de copii cu cretinism – o boala grava, determinata de lipsa iodului din dieta mamei in special in primele luni de sarcina si care nu se mai poate vindeca ulterior.

Sfatul medicului

In cazul regimurilor alimentare desodate sau hiposodate, necesarul de iod este asigurat din alimente (peste, carne, lactate), si nu din sarea de bucatarie. "La prepararea alimentelor insa, continutul de iod scade in special prin fierbere. Cantitatea de iod scade cu 50% in carne si peste prin preparare, in legume si fructe – cu 30%, iar in lapte cu 25%. Iodul rezista in alimente daca acestea sunt pregatite la aburi sau daca produsele sunt puse direct in apa in clocot", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Persoanele alergice la iod, cele care au cancer tiroidian nu au voie sa consume iod in cantitatile existente in sarea iodata. De aceea trebuie sa ceara sfatul medicului in alcatuirea dietei.

COPII. Aproximativ 20% dintre copiii din RomAnia prezinta deficit de iod, iar peste 35% din populatie sufera de gusa. Un studiu efectuat de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu“ (IOMC) a aratat ca n prezent poate fi remarcata o usoara mbunatatire a statusului iodului la copiii scolari. Aceasta mbunatatire este legata de iodarea sarii de masa. In ceea ce priveste pestele (o alta sursa de iod), acesta aproape ca lipseste din dieta copiilor scolari. Studiul IOMC a aratat ca mai mult de 76% dintre scolari consuma peste doar ocazional sau deloc.
SUSHI. Cele mai bune surse alimentare de iod sunt algele marine si peste oceanic. Din acestea se pregateste o mAncare traditionala japoneza: peste o bucata de peste crud se pune un orez special fiert, apoi totul se nveleste ntr-o bucata de alga. Pe lAnga iod, algele marine si pestele oceanic ne ofera si fier, potasiu, minerale esentiale pentru sanatate.

STIRI
PREVENIRE. In mod normal, aportul de iod al organismului este asigurat de alimentatie. Numai ca 12,4% dintre copiii de la oras si 14,9% dintre copiii din mediul rural consuma lapte si produse lactate ocazional sau niciodata, ceea ce poate contribui la aparitia carentelor de iod – arata un studiu efectuat de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu". Prevenirea deficitului de iod poate fi facuta insa si prin administrarea de suplimente cu vitamine si minerale. Din pacate, potrivit aceluiasi studiu, doar 25,8% dintre copii au luat vitamine in ultima luna.

ULEI. Sarea este cea mai ieftina modalitate de combatere a deficitului de iod. De curand, uleiul de floarea-soarelui imbunatatit cu iod a devenit un aliat in lupta contra deficitului de iod. Adaugarea de iod in ulei nu modifica gustul uleiului, care poate fi folosit in pregatirea salatelor. In cazul prepararii termice, iodul dispare. Chiar daca este imbogatit cu iod, uleiul de floarea-soarelui nu este recomandat pentru prajit. In uleiurile vegetale sunt generati produsi toxici mai ales cand prajim cartofi sau carne.

GRAVIDE. Deficitul de iod reprezinta o problema de sanatate publica pentru gravidele din Romania, in conditiile in care 65% dintre gravide prezinta diferite grade de carenta de iod. In acelasi timp, 25% dintre femeile insarcinate mananca rar alimente care contin iod, arata rezultatele unui studiu efectuat in colaborare de IOMC si UNICEF. Deficitul de iod apare la femeia gravida din cauza dezechilibrului intre nevoile crescute si aportul inadecvat.
×
Subiecte în articol: dieta sarea iodul alimentatie echilibrata