Fructe si legume care sunt pastrate pe tarabe saptamani in sir, ceapa, usturoi sau cartofi care nu mai incoltesc... Poate va intrebati...
Fructe si legume care sunt pastrate pe tarabe saptamani in sir, ceapa, usturoi sau cartofi care nu mai incoltesc... Poate va intrebati cum de reusesc comerciantii sa le pastreze atat de mult? Simplu, aceste produse sunt conservate prin iradiere pentru a se mentine mai mult timp proaspete. "Iradierea alimentelor inseamna tratarea lor cu radiatii ionizante. Aceste radiatii omoara tot ce este viu bacterii, ciuperci microscopice care contamineaza alimentele. De asemenea, in cazul cepei, usturoiului sau cartofilor sunt distruse anumite parti ale legumelor embrionii pentru a nu mai incolti si a putea fi pastrate o perioada mai mare decat in mod normal. Procedeul respectiv se numeste sterilizare cu radiatii ionizante. Produsele alimentare astfel tratate nu devin radioactive", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.FRUCTE SI LEGUME
Iradierea este folosita pentru conservarea celor mai diferite alimente: fructe, legume, carne, condimente, faina. In cazul capsunilor de exemplu, prin acest procedeu sunt distruse bacterii, ciuperci microscopice, fructele sunt sterilizate la suprafata si chiar in ele se produc unele modificari astfel incat procesele de coacere, de alterare sunt incetinite. Iar in loc de trei-patru zile, capsunile pot fi pastrate chiar si o luna. Prin iradiere sunt distruse microorganisme, ca bacterii de tipul salmonelei, ciuperci microscopice, care altereaza alimentele. Datorita iradierii scad astfel riscurile toxiinfectiilor alimentare provocate de bacterii.AU ACELASI GUST...
Produsele alimentare iradiate nu pot fi recunoscute dupa aspectul sau gustul lor. O reglementare a Uniunii Europene ii obliga pe producatori sa informeze consumatorii cu privire la iradierea alimentelor. Astfel, pe etichetele produselor iradiate trebuie mentionat "iradiat" sau "tratat cu radiatii ionizante". Desi exista legislatie in acest sens, pe piata romaneasca produsele iradiate nu sunt etichetate corespunzator. "Desi se spune ca nu sunt periculoase, totusi as evita asemenea alimente macar pentru ca le-a crescut continutul de radicali liberi. S-a demonstrat ca in fructele si legumele tratate prin iradiere creste continutul de radicali liberi", avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Fumatul, radiatiile, medicamentele, poluarea, razele ultraviolete sunt factori care ne agreseaza organismul zi de zi si genereaza radicali liberi. Acestia se afla la originea bolilor cardiovasculare, a celor neurodegenerative, cancerelor etc. Ca sa combatem actiunea radicalilor liberi trebuie sa mancam cat mai multe vitamine si minerale, adica fructe si legume proaspete. Ce ne facem insa daca mancam fructe si legume iradiate si in loc sa distrugem radicalii liberi ii furnizam organismului nostru si mai multi?... DAR MAI MULTI RADICALI LIBERI
In functie de doza de radiatii, proprietatile nutritive ale alimentelor iradiate au de suferit. Daca sunt depasite dozele admise pentru iradiere se pot produce unele modificari ale compozitiei alimentului. "Din pacate, o data cu distrugerea microorganismelor este degradata si o parte din matricea alimentara, iar produsul nu mai are aceeasi valoare biologica pentru consumator. Valoarea nutritiva a alimentelor tinde catre 0 si sunt generate cantitati mari de radicali liberi. Unele vitamine (A, E, B1) pot fi partial distruse. In unele cazuri, alimentele pot deveni toxice", avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi. In conditiile in care sunt distruse unele vitamine, fructele si legumele iradiate mai pot fi numite alimente vii? "Mai pot fi numite hrana vie doar partial. Prin distrugerea embrionului, in cazul cepei sau usturoiului, sunt omorate tesuturile vii", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.|
SFATUL MEDICULUI
|
|
Iradierea este utilizata pentru conservarea si sterilizarea condimentelor. Piperul, ierburile aromatice sunt contaminate cu microorganisme (bacterii, ciuperci microscopice) din sol. In contact cu condimentele, aceste microorganisme produc micotoxine. Pentru distrugerea microorganismelor care contamineaza ierburile aromatice, piperul sau foaia de dafin, producatorii folosesc radiatiile ionizante. "In felul acesta, condimentele nu mai mucegaiesc. Insa dozele de radiatii admise distrug doar microorganismele, nu si toxinele produse de acestea. Astfel apare pericolul intoxicatiilor grave generate de micotoxine", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe
Mencinicopschi.
|
Citește pe Antena3.ro


