x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Jeleuri cu umplutură de aditivi chimici

Jeleuri cu umplutură de aditivi chimici

de Cristina Andreea Calin    |    25 Oct 2008   •   00:00

Pe etichetă scrie că produsul are 20% umplutură de fructe, dar din lista de ingrediente nu rezultă acest lucru. Mai mult, aproape toate ingredientele sunt obţinute prin procedee chimice. Akuku sunt “geleuri cu umplutură de fructe”, după cum a scris importatorul pe etichetă.

Jurnalul foto

Cea mai mare parte a compoziţiei este reprezentată de glucide cu absorbţie rapidă, care imprimă produsului o încărcătură glicemică ridicată. Pancreasul endocrin suferă cel mai mult, pentru că este nevoit să secrete o cantitate mare de insulină într-un timp scurt, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, are şi o valoare energetică foarte mare şi din această cauză nu poate fi vândut în unităţile de învăţământ preuniversitar, pentru că nu respectă prevederile Legii nr. 123/2008.

Deşi pe etichetă scrie că jeleurile au o umplutură de fructe de 20%, din lista de ingrediente nu rezultă acest lucru. Nici măcar aromele folosite nu sunt naturale, astfel încât produsul nu are nici o legătură cu fructele şi nici cu beneficiile pe care consumatorii le-ar fi avut consumându-le.

Produsul conţine două substanţe de gelificare: gelatină de porc (o proteină animală cu valoare biologică foarte scăzută) şi pectine de origine vegetală. Persoanele care ţin post şi vegetarienii ar trebui să citească cu atenţie eticheta pentru a vedea acest mic amănunt: gelatină de porc.

COLORANT CANCERIGEN
Pe lângă cantitatea mare de glucide, produsul are în compoziţie şi o mulţime de aditivi alimentari. Dintre aceştia, cel mai periculos este E129, roşu Allura, care nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Consumat şi în cantităţi mici poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Unele teste au arătat că este cancerigen.

În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu afecţiuni cardiovasculare, hepatice, renale, persoanelor care suferă de gută, astmaticilor, alergicilor, celor care suferă de afecţiuni dermatologice, de boli ale tractusului intestinal, celor cu sindrom metabolic, celor cu afecţiuni stomatologice, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor care suferă de sindromul ADHD, suferinzilor de cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide înainte de consum. Alergicii vor testa reacţia organismului înainte de consum, pentru a evita reacţiile adverse la unele ingrediente.

Ingrediente
Sirop de glucoză, zahăr, apă, gelatină de porc, stabilizatori (sorbitol – E420, citrat de natriu – E331i), concentrat de fructe 1,9%, regulator de aciditate – acid citric – E330, substanţă de glazurare (E901 – ceară de albine/E903 – ceară carnauba), substanţă de gelatinizare – pectină – E440i, arome, colorant (E129 – roşu Allura). Umplutură de fructe 20%. Poate să conţină urme de lapte. Valori nutriţionale/ 100g: energie 332,2 kcal/ 1.389,9 kj, proteine 5,9 g, carbohidraţi 77,1 g, grăsimi 0,1 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum